Njemačka istražuje moguću islamističku pozadinu napada na igrače Borussije

Foto: fah

Policija u Dortmundu je u blizini napada na autobus s igračima Borussije Dortmund u utorak pronašla pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad ali odbija iznijeti pojedinosti o sadržaju pisma za sada još uvijek ne polazeći od toga da je riječ o terorističkom napadu, priopćeno je kasno uvečer na izvanrednoj konferenciji za tisak u Dortmundu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

“U blizini napada na autobus igrača Borussije je pronađeno pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad”, rekla je državna odvjetnica Sandra Luecke na konferenciji za tisak. Ona je u interesu istrage odbila iznijeti pojedinosti sadržaja tog pisma.
Prije nje je predsjednik policijske uprave Dortmunda Gregor Lange rekao kako se radi o ciljanom napadu na igrače Dortmunda.

“Radi se o ciljanom napadu na Borussiju. Trenutno se vodi istraga zbog pokušaja ubojstva”, rekao je Lange. On je još jednom napomenuo kako se zasad ne polazi od toga da bi se moglo raditi o terorističkom napadu.

Foto: fah

Lange je potvrdio da su u blizini autobusa u trenutku skretanja iz prilaza hotelu kojem se nalazila momčad aktivirane tri eksplozivne naprave. Obrambeni igrač Dortmunda Marc Bartra je tom prigodom ozlijeđen a iako se isprva govorilo o lakšoj ozljedi, u tijeku večeri je potvrđeno da je ozljeda teže naravi te da je na operaciji zbog slomljene kosti u šaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgođena utakmica Lige prvaka između Borussije Dortmund i AS Monaca će se, kako je najavljeno, održati u srijedu u 18.45.

Policija je potvrdila a kako su eksplozivne naprave postavljene izvan autobusa, po svemu sudeći u grmlju uz cestu. No, nisu objavili o kakvim se napravama radi. “Još uvijek ne možemo objaviti što je to točno eksplodiralo”, poručili su iz policije.

Njemačka istražuje moguću islamističku pozadinu napada na igrače Borussije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačke službe sumnjaju u moguću islamističku pozadinu napada na autobus s igračima Borussije Dortmund, a istragu je preuzelo savezno državno odvjetništvo nadležno za terorizam, javljaju u srijedu njemački mediji.

“U pismu koje je pronađeno blizu mjesta napada i u kojem se preuzima odgovornost za napad govori se o odmazdi za sudjelovanje njemačkih zrakoplova u savezničkim akcijama protiv Islamske države (IS) u Siriji“, prenose mediji pozivajući se na sigurnosne službe.

Upozoravaju međutim da se može raditi o namjernom pokušaju počinitelja da navede istražitelje na krivi trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni servisi WDR-a i NDR-a te dnevnik Sueddeutsche Zeitung navode da pismo počinje rečenicom “U ime Alaha, dobrostivog i milosrdnog“.

U njemu se također spominje napad na berlinski božićni sajam i prijeti novim napadima.

“Zbog sudjelovanja u napadima na muslimane u kalifatu IS-a odsad pa nadalje sportaši i ostale poznate osobe u Njemačkoj stoje na ‘listi za odstrjel’ IS-a i to vrijedi toliko dugo dok se njemački zrakoplovi ne povuku iz Sirije i ne zatvori američka vojna baza u njemačkom Ramsteinu“, navodi novinarski istraživački tim sadržaj pisma.

Istražne službe ispituju autentičnost pisma zbog “neuobičajenog slijeda događaja“. “Postoji mogućnost da počinitelj namjerno želi navesti na pogrešan trag“, citiraju mediji istražitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrač Borussije Marc Bartra i policajac ozlijeđeni su u utorak navečer u tri eksplozije blizu autobusa s igračima na putu prema stadionu na kojem se trebala održati utakmica Lige između Borussije i AS Monaca. Odgođeni susret trebao bi se održati u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.