Policija tvrdi da je dobila informacije kako je Torcida htjela prekinuti susret na Maksimiru!

Foto: fah

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je konferencija za tisak. Na konferenciji su predstavljene aktivnosti koje je policija poduzela 10. prosinca tijekom osiguranja nogometne utakmice 1. HNL između NK Lokomotiva i HNK Hajduk, izvijestila je PU Zagrebačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Posilović, inače načelnik Sektora policije PU zagrebačke, rekao je na samom početku kako je policija imala informacije da će veća skupina navijača Hajduka, pritom se misli na Torcidu, doći u Zagreb. Očekivali su korištenje pirotehnike u većoj mjeri a s ciljem prekida utakmice, izazivanja nereda, izvikivanja poruka neprimjerenog sadržaja te izazivanja situacija koje bi rezultirale napadima na policijske službenike ili zaštitare.

Marko Kesić, voditelj Odjela za javni red PU karlovačke, kazao je kako je zaprimljena dojava da se na Županijskoj cesti Grabrk-Malik nalazi više desetaka vozila i da se okupilo više navijača. Na mjesto događaja izašle su pojačane policijske snage gdje su zatekle 18 navijača i dva vozila, Pronašli su predmete koji su izloženi na navedenoj konferenciji, radi se o vodovodnim cijevima, drvenim palicama, bengalkama… Policija je tako, tvrdi se, spriječila mogući sukob između dviju navijačkih skupina.

Utvrđeno je kazneno djelo oštećenja tuđe stvari tj. presječena je zaštitna žičana ograda autoceste A1 duljine oko 8 metara, kako bi se napravio prolaz radi ulaska na autocestu i napada na gostujuće navijače koji su krenuli u Zagreb. Posilović je kazao da su na području stadiona Maksimir policijski službenici u 16.17 sati, na tribini gdje je bilo smješteno oko 800-tinjak gostujućih navijača koji su uporabili pirotehniku u velikoj mjeri prema zaštitarima, vatrogascima i policijskim službenicima, izdali upozorenje i zapovijed navijačima da prestanu s ugrožavanjem sigurnosti na tribini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači su se oglušili te su policijski službenici u cilju sprječavanja daljnjeg paljenja pirotehnike i ugrožavanja ljudskih života, savladavanja otpora i odbijanja zapovijedi, vrijeđanja i uvredljivih skandiranja uporabili sredstva prisile te izdvojili šest osoba koje su se prema tvrdnji policije protupravno ponašale. Nakon završetka utakmice u Krešićevoj ulici dio gostujućih navijača, navodno ih je bilo oko 150, napao je policijske službenike te su policijski službenici uporabili sredstva prisile prema toj grupi navijača i spriječili daljnje napade.

Prije, za vrijeme same utakmice i nakon nje dovedeno je ukupno 14 navijača od čega 13 gostujućih te jedan domaći, od kojih nitko nije bio ozlijeđen, a nije bilo ni oštećenja imovine.

Spomenimo kako je tijekom osiguranja snimljen videomaterijal navijačkih nereda, u tijeku je obrada materijala i kriminalističko istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.