Povijest Međunarodnog paraolimpijskog odbora

Međunarodni Paraolimpijski odbor (International Paralympic Committee), IPC, svjetska je organizacija vrhunskog sporta osoba s invalidnošću, čiji je osnovni cilj organiziranje, nadzor i koordinacija priprema ljetne i zimske paraolimpijade i drugih multisportskih natjecanja osoba s invalidnošću, poglavito svjetskih i regionalnih, tj. kontinentalnih prvenstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IPC je neprofitna organizacija, koju je oformilo pet svjetskih sportskih federacija invalidskog sporta (IOSD) i 23 sportska odbora u više od 170 zemalja članica.

Hrvatska je primljena u članstvo IPC-a 1994. godine putem Hrvatskog športskog saveza invalida, a predstavlja je predsjednik saveza Ratko Kovačić, koji je ujedno i član Izvršnog odbora EPC (Europskog paraolimpijskog komiteta) i ISOD-a (Međunarodne sportske organizacije invalida).

Najvažnije tijelo IPC-a je Generalna skupština, koju čine sve zemlje – članice i pet sportskih federacija invalidskog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj IPC-a, nije samo uključivanje, okupljanje i organiziranje sportaša s invaliditetom, već okupljanje stotina i tisuća volontera koji su zdušno pristupili pokretu.

Međunarodni paraolimpijski odbor ima svoj znak i himnu. Logo se sastoji od tri izdužene kapljice – zareza (Tae-Geuks) u zelenoj, crvenoj i plavoj boji. Simboliziraju tri osnovne komponente svakog ljudskog bića: Misao, Tijelo i Duh, moto koji je prihvatio IPC.

Glavni ured IPC smješten je u Bonnu, a ustroj IPC identičan je Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO), odnosno odvija se po komisijama i odborima posebnih namjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim identičnosti organizacijskog ustrojstva, postoji i uska suradnja između IPC-a i MOO-a, koja se posebno učvrstila i pojačala nakon 110. sjednice MOO-a, održane koncem 1999. godine, kad je usvojeno 50 zahtjeva IPC-a. Osnovna načela suradnje dvaju olimpijskih odbora svode se na ostvarivanje jednakosti sportaša s i bez invaliditeta, obveze sudjelovanja predstavnika IPC-a prilikom odabira grada-domaćina ljetnih i zimskih olimpijskih igara, sudjelovanja u radu sportskih komisija i drugim pitanjima jedinstvenim za obje organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.