Povijest utakmica između Hrvatske i Engleske: Krtica na Maksimiru, Hrvati srušili Engleze u Londonu na Wembleyju

Foto: fah

Polufinalni susret svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Engleske bit će osmi međusobni ogled ‘Vatrenih’ i ‘Gordog Albiona’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada su uspješniji Englezi koji imaju četiri pobjede, Hrvatska je ostvarila dvije, dok je jedna utakmica završila neodlučenim rezultatom.

Hrvatski navijači još uvijek pamte pobjedu na Wembleyju 3-2 u kvalifikacijama za europsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švicarskoj, ali i dva teška poraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

‘Vatreni’ su ‘Gordom Albionu’ zatvorili vrata EURO-a 2008. godine, a oni nama uskratili mogućnost igranja na World Cupu 2010. u Južnoj Africi, jedinom svjetskom prvenstvu na kojem nismo bili nakon proglašenja hrvatske neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu međusobnu utakmicu igrali smo uoči EP ’96, a prijateljski susret u Londonu završio je bez pogodaka. Igralo se na starom Wembleyju, a briljirao je Marijan Mrmić s nekoliko sjajnih obrana. Hrvatsku je vodio Miroslav Blažević, a Engleze Terry Venables.

Drugi dvoboj također je bio prijateljski, a Englezi su slavili na stadionu Portman Road u Ipswichu 3-1. Strijelci za ‘Tri lava bili su Beckham, Owen i Lampard, dok je za hrvatsku vrstu pogodak postigao Ivica Mornar. Na hrvatskoj klupi sjedio je Otto Barić, a engleskoj Sven-Goran Eriksson.

Prva službena utakmica između ovih dviju reprezentacija odigrala se na EP 2004. u Portugalu, i to na stadionu Luz u Lisabonu. Bio je to dvoboj trećeg kola koji je odlučivao o prolazu u četvrtfinale. Hrvatska je povela već u petoj minuti golom Nike Kovača, no Englezi su okrenuli rezultat golovima Scholesa (40) i Rooneyja (45, 68). Igor Tudor smanjio je na 2-3 u 73. minuti, no sve dvojbe oko pobjednika je razriješio Frank Lampard u 78. minuti. Nakon tog poraza Hrvatska se oprostila od EP-a. Momčadi su ponovo predvodili Barić i Eriksson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu pobjedu hrvatska vrsta dočekala je u Zagrebu u listopadu 2006. Bio je to susret u kvalifikacijama za EURO ’08. ‘Kockasti’ su slavili 2-0 uz golove Eduarda (60) i Garyja Nevillea (68-autogol).

Susret je obilježio vratar engleske vrste Paul Robinson koji je promašio povratnu loptu Garyja Nevillea koja je potom ušla u prazan gol. Bio je to prvi okršaj Slavena Bilića s Englezima, a na suparničkoj klupi je sjedio Steve McClaren.

Uzvrat na novom Wembleyu donio je novu pobjedu hrvatske momčadi, 3-2. Hrvatska je i prije tog susreta izvadila vizu za EP, dok je Englezima trebao bod. No, Bilić i njegovi odabranici nisu imali milosti. Bila je to jedna od najvećih hrvatskih pobjeda u povijesti, a strijelci su bili Kranjčar (8), Olić (14) i Petrić (77), a za domaćine Lampard (56-11 m) i Crouch (65). Bilić je bio na hrvatskoj, a Steve McClaren engleskoj klupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleski mediji su nakon te utakmice ‘razapeli’ McClarena, a dobio je i nadimak “Wally with the Brolly” jer je utakmicu vodio s velikim kišobranom u ruci.

Ždrijeb je spojio Hrvatsku i Englesku i u kvalifikacijama za SP 2010. Prva utakmica u Zagrebu donijela nam je težak poraz 1-4. Engleze je preuzeo Fabio Capello, dok je na hrvatskoj klupi i dalje sjedio Slaven Bilić. Strijelci za ‘Gordi Albion’ bili su Walcott (26, 59, 82) i Rooney (63), a za nas Mandžukić (78). Robert Kovač je dobio crveni karton. Bio je to prvi hrvatski poraz kod kuće nakon 18 godina.

Uzvrat je bio u Londonu, a Engleska je slavila 5-1 što je naš najteži u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije. Dvostriki strijelci bili su Lampard (7-11 m, 59) i Gerrard (18, 66), jednom je mrežu Runje pogodio Rooney (77), dok je jedini strijelac za Hrvatsku bio Eduardo (71).

DOSADAŠNJI SUSRETI:
Engleska – Hrvatska 0-0 (London – 24. travnja 1996. – prijateljska)
Engleska – Hrvatska 3-1 (Ispwich – 20. kolovoza 2003. – prijateljska)
Hrvatska – Engleska 2-4 (Lisabon – 21. lipnja 2004. – EP u Portugalu)
Hrvatska – Engleska 2-0 (Zagreb – 11. listopada 2006. – kvalifikacije za EP 2008)
Engleska – Hrvatska 2-3 (London – 21. studenoga 2007. – kvalifikacije za EP 2008)
Hrvatska – Engleska 1-4 (Zagreb – 10. rujna 2008. – kvalifikacije za SP 2010)
Engleska – Hrvatska 5-1 (London – 9. rujna 2009. – kvalifikacije za SP 2010)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.