Povratak nogometnog čarobnjaka: Je li Argentina Lionela Messija gubitnička reprezentacija?

fah

Je li Argentina Lionela Messija gubitnička reprezentacija s obzirom na činjenicu da nisu uspjeli u finalu SP-a prije dvije godine, a ni u finalu Copa Americe prije nekoliko dana? U oba su navrata bili jako blizu, jednako toliko daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, naprotiv. Mnogi su očekivali više, neki su išli toliko daleko da su u iracionalnim razmišljanjima smatrali kako bi Messi trebao uzeti loptu na centru, proštetati se do gola i lakoćom pogoditi. Da bi se, koliko-toliko, odgovorilo pitanje potrebno je podsjetiti kako je dosad u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava prolazila Argentina i zašto nisu imali bolje rezultate? Nisu na razini Brazila, iako im je Brazil vječni i najjači suparnik.

Daleko je Leo od gubitnika

Naime, Argentina je dosad tek dva puta osvajala trofej najbolje reprezentacije svijeta, godine 1978. i osam godina kasnije u Meksiku, kada su “Gaučosi” predvođeni Diegom Maradonom u finalu slomili Njemačku 3:2. Uz dva naslova Argentinci su u moderno doba igrali i dva finala, jedno im je Maradona donio u Italiji prije 26 godina, a drugo Messi u Brazilu prije dvije godine. Dakle, stvari su potpuno jasne. Nepravedno je tvrditi da je Messijeva Argentina, bez obzira na sve, gubitnička reprezentacija, a Lionel Messi, koji je s Barcelonom pokorio Španjolsku i Europu, srušio sve rekorde, gubitnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentina je u posljednjih četrdeset godina imala tek tri nogometaša, čarobnjaka, čija im je genijalnost omogućila proboj prema svjetskom vrhu, Marija Kempesa, Diega Armanda Maradonu i Lionela Messija. Možete li se sjetiti polufinala SP-a a da u njemu nije igrao netko od spomenutih nogometnih virtuoza? Kad je loptu travnjakom kotrljao veliki Gabriel Batistuta Argentina je dobila Hrvatsku, međutim, dalje od četvrtfinala Svjetskog prvenstva nije mogla.

Preklinju ga da se predomisli

Ne čudi stoga činjenica da je gradonačelnik Buenos Airesa otkrio Messijevu statuu te da su građani argentinske metropole reagirali spontano, emotivno, naime, traže, mole, pa i preklinju Lionela Messija da ostane s reprezentacijom barem do SP-a u Rusiji za dvije godine. Messi, s obzirom kako ima dvije godine manje od Cristiana Ronalda, sasvim sigurno može još jednom s Argentinom daleko, pa čak i do kraja bez obzira na posrtaje na Copi i World cupu u Brazilu. Ako finala tako velikih natjecanja možemo i imamo pravo nazivati posrtajima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suarez tvrdi da će se Messi predomisliti?

Leo Messi bio je shrvan još jednim porazom u finalu s argentinskom reprezentacijom, reagirao je emotivno i najavio oproštaj, no, njegov kolega iz kluba, dakle, Barcelone, kontroverzni urugvajski reprezentativac, Luis Suarez, tvrdi da će se Messi, kad se slegnu emocije, ovog ljeta predomisliti, međutim, mnogi nisu uvjereni da je tome doista tako.

Messi promašio penal? I najveći, Diego Maradona, je promašivao udarce s bijele točke. Primjerice na SP-u 1990. godine, obranio mu je Tomislav Ivković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Siguran sam da će se predomisliti, ali što god da odlučio svejedno će biti najbolji ikad. Poznavajući Lea, siguran sam da je to izgovorio u trenutku kada se osjećao izrazito tužan i bespomoćan. Bila bi velika šteta da ode tako rano”, rekao je Suarez. U Argentini je pokrenuta peticija ‘Ne idi, Leo’, u vrlo kratkom roku prikupljeno je preko 100 000 potpisa za Messijev ostanak. Pripremaju se masovni skupovi kojim se želi “prisiliti” Messija na povratak u reprezentativni dres, dok još nije kasno. Kad jednom stvarno ode gotovo je.

“Ove subote u šest popodne velikim skupom ćemo pokazati svoju privrženost Messiju i nadamo se da ćemo ga nagovoriti da se preodomisli i ponovno obuče argentinski dres”, piše na Facebook stranici organizatora okupljanja gdje stoji znakovita poruka – Messi, ne diži ruke od nas!

Najboljeg nogometaša današnjice na povratak su molili i još mole predsjednik države Mauricio Macri, gradonačelnik Buenos Airesa Horacio Rodriguez Larreta. Pred Messija je kleknuo i “Mali zeleni”, Diego Maradona. Kad Maradona moli ni Messi ne može ostati ravnodušan.

Pismo učiteljice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, jedna argentinska učiteljica, Yohana Fucks, poslala je sasvim sigurno najdojmljiviju poruku argentinskoj nacionalnoj nogometnoj ikoni:

“Lionele Messi,

Vjerojatno nikada nećeš pročitati ovo pismo. Ali svejedno ću ga napisati, ne kao nogometna navijačica, nego kao argentinska učiteljica, u zanimanju koje sam izabrala i koju volim kao i ti svoje.

Mogla bih pisati o tvom veličanstvnom talentu u najpopularnijem sportu u državi, o užitku što sam dio sretne generacije koja može vidjeti magiju koja izlazi iz tvojih kopački, ili o divljenju kojeg izazivaš u svakoj državi. Ali to bi bi bio potpuni klišej. Umjesto toga ću tražiti tvoju pomoć u teškom izazovu s kakvim se do sada još nisi suočio, tražim tvoju pomoć u teškoj misiji odgajanja one djece koja te vide kao nogometnog heroja i primjer kojeg treba slijediti.

Bez obzira na to koliko truda i predanosti uložim u svoj posao, nikada kod svojih učenika neću izazvati toliku fasciniranost kakvu osjećaju prema tebi. A sada će vidjeti svog najvećeg idola kako odustaje. Preklinjem te da ne pružiš zadovoljštinu mediokritetima; onima koji su frustrirani tolikom snovima koje nisu ispunili, onima koji pričaju o drugima jer to mogu i jer je to najjednostavnije. Ovo ti govori učiteljica koja se, unatoč razlici između nas, također bori s tom ružnom argentinskom navikom da mislimo kako je nečiji tuđi posao jednostavan, da je postizanje pogodaka jednostavno kao zidanje kuće ili kao budućnost jedne osobe. To je ta bolesna sila da srozamo nekoga, ili da se pretvorimo u idiotske suce koji s prezirom i arogancijom udaraju po nastupima drugih, vrednuju samo pobjede, a pogreške otpisuju kao neuspjehe, te iste pogreške koje nas čine ljudima i koje nas tjeraju da učimo.

Molim te, nemoj odustati. Ne dopusti da moji učenici steknu mišljenje da ova država brine samo o pobjedama i prvim mjestima. Nemoj im pokazati da, koliko god uspješan bio u životu, nikada neće uspjeti druge učiniti sretnima i, ono najgore, nemoj da se osjećaju kao da moraju živjeti samo da bi druge usrećili. Nemoj im poslati ove pogrešne poruke da, unatoč prevladavanju tolikih nedaća, borbi od malih nogu da postaneš uspješan kao što si ti danas, sve to bude pokvareno kritikama zavidnih ljudi koji bi duboko u sebi ubili da budu poput tebe.

Ako netko poput tebe, netko tko uz sebe ima obitelj, netko sa velikim osobnim bogatstvom i podrškom toliko ljudi, ne može izdržati, kako da oni vjeruju da su sposobni nastaviti unatoč tome što ih čekaju toliko bitke dan za danom?

Ne pričam s njima o tome kako sjajno Messi igra nogomet, nego o tisućama slobodnih udaraca koje je morao izvježbati kako bi uspio smjestiti loptu u kut koji je nedohvatljiv za bilo kojeg vratara. Pričam im o Messiju koji je primio nebrojeno puno bolnih injekcija kako bi nastavio borbu za svoje snove; o Messiju koji pomaže djeci koja su u teškoj situaciji. Pričam im o odraslom Messiju, čovjeku koji je podigao obitelj i koji se bori s najvažnijim poslom na svijetu – da bude dobar roditelj, Messiju koji čak može promašiti i jedanaesterac jer nas naše pogreške čine ljudima, a to im pokazuje da su čak i najveći svih vremena također nesavršeni.

Nemoj odustati, nemoj ostaviti sa strane dres u bojama naše države, jer kada ga odijeneš postaješ Argentinac koji nas sve predstavlja. Ne čekaju svi od nas medalje i trofeje kako bi se osjećali silno ponosni jer si jedan od nas. Molim te, nemoj da se moji učenici osjećaju kao da je poraz biti drugi, i da vrijednost svakog čovjeka ovisi o tome koliko je trofeja osvojio ili da izgubiti utakmicu znači i izgubiti slavu.

Moji učenici moraju razumjeti da su najplemenitiji heroji, da li njihovi doktori, vojnici, učitelji ili nogometaši, oni koji daju sve od sebe za dobro drugih, iako znaju da ih nitko zbog toga neće cijeniti nimalo više, znajući da će, ako uspiju, taj uspjeh pripadati svima, a ako ne uspiju sami će ostati gubitnici. Unatoč tome, oni ne odustaju. Ali iznad svega, oni su heroji jer se bore da nadvladaju gubitke hrabrošću i integritetom, čak i kada im čitav svemir govori da neće uspjeti.

I jednoga dana oni će uživati u najvećoj pobjedi: bit će sretni jer su svoji, a demoni s kojima su se borili više neće postojati. Svi pričaju o lopti, ja vjerujem u snagu tvog srca.”

Maradona ili Messi?

Kad je odlazio, odnosno odlazak najavljivao, veliki Maradona, a uoči SP-a 1994. u SAD-u, dakle, prije nego što je ponovno zaglibio u ponoru droge, Argentinci su hrabrili svog malog nogometnog čarobnjaka: “Vamos Diego, još nije kraj!” Nažalost, kraj za Diega je došao već u grupnoj fazi Mundijala, iako je Maradona sjajno krenuo, zabio prekrasan gol.

Kad smo već kod Maradone treba reći kako i dalje traju rasprave između nogometnih stručnjaka i da su mišljenja zapravo podijeljena. Tko je veći, Maradona ili Messi? Nemoguće je povlačiti paralele između dva velikana, posebno je to nemoguće između dva vremena. Maradona je blistao kad se nogomet drugačije igrao, no, unatoč tome treba reći Diego Armando Maradona je svjetski prvak, Messi još uvijek to nije, a ako ode nikad neće ni biti, barem ne s reprezentacijom. U nogometu se trofeji osvajaju na svim razinama, međutim, biti prvi s reprezentacijom na svijetu poseban je doživljaj i ni sa čim se ne može mjeriti. Dokaz? Pogledajte tko je sve s reprezentacijom osvajao svjetska prvenstva i što je nakon toga uslijedilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.