Predsjednica Grabar-Kitarović najavila osnivanje Vijeća za zdravlje i šport

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u utorak s predstavnicima hrvatskoga športa i tom prigodom najavila osnivanje Vijeća za zdravlje i šport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po priopćenju iz Ureda predsjednice sastanku su nazočili Siniša Krajač ispred Hrvatskog olimpijskog odbora, športska direktorica Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 Danira Nakić-Bilić, predsjednik Hrvatskog akademskog športskog saveza i predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza Nikica Perković, predsjednik Nacionalnog vijeća za šport i predsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza Predrag Sloboda, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza Damir Poljak, predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih Marijo Lušić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Knjaz i prodekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu Dražen Čular.

Predstavnici športskih udruga Predsjednici su predstavili svoje viđenje trenutačnog stanja u hrvatskom športu, svoje planove i ideje za poboljšanje i buduće projekte. Predsjednicu su detaljnije upoznali s projektom Europskih sveučilišnih igara koje će se održati 2016. godine u Zagrebu i Rijeci, a koje će po broju sudionika biti najveći športski događaj godine u Europi.

Istaknuta je važnost promoviranja športa kod mladih ljudi, jače integracije športskih aktivnosti u obrazovne procese. Svi su se složili kako je zdravlje društva izrazito povezano s tjelesnom aktivnošću, a Hrvatska se trenutačno nalazi na začelju europskih zemalja po amaterskom bavljenju športom te istovremeno predvodi negativnu listu po broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti i prosječnog životnog vijeka. Naglašena je potreba za donošenjem nacionalne strategije o športu te potom novog Zakona o športu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici su predstavljene aktivnosti paraolimpijskog saveza i saveza gluhih športaša koji su ukazali na nedovoljnu uključenost osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama u redovite športske aktivnosti, skrenuvši pažnju kako se uz pomoć športa te osobe može lakše uklopiti u zajednicu.

U priopćenju se navodi se da je predsjednica Grabar-Kitarović najavila osnivanje Vijeća za zdravlje i šport koje bi se bavilo navedenim izazovima te pokušalo dati odgovore i smjernice za razvoj športa i športskih navika, posebice kod djece i mladih. U tom smislu je dogovoren nastavak razgovora te zajednička inicijativa u popularizaciji športa među svim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.