Prijeti li Bahtijarević sportašima? ”Uz antifašizam cjepivo je najveća tekovina 20. stoljeća”

Foto: fah

Liječnik hrvatske nogometne reprezentacije i član zdravstvene komisije UEFA-e Zoran Bahtijarević u razgovoru za portal Index, čiji je vlasnik, Matija Babić, pravomoćno osuđen za gospodarski kriminal, odnosno utaju poreza, da je jednu izjavu koju su mnogi u startu proglasili morbidnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matija Babić priznao krivnju: Osuđen na novčanu i zatvorsku kaznu, zamijenjenu radom za opće dobro

Naime, Bahtijarević je komentirao izjave brojnih poznatih i vrhunskih sportaša, kao što je, između ostaloga, i hrvatski nogometni reprezentativac, Dejan Lovren, ali i srpski tenisač i trenutno prvi igrač svijeta, Novak Đoković, koji su eksplicitno poručili da se protive cijepljenju. Naravno, govorimo o tek hipotetskom cjepivu koje bi se trebalo u budućnosti pojaviti protiv koronavirusa.

“Ne želim govoriti o njihovim motivima. Postoje roditelji koji odbijaju cjepivo, ali osobno smatram da je uz antifašizam, cjepivo najveća tekovina 20. stoljeća. U određenim županijama u kojima procijepljenost nije visoka nama su se vratile ospice. Djeca umiru od bolesti koju smo desetljećima smatrali iskorijenjenom. Potrebno je razgovarati o ovom problemu i u sportu. To je političko, zdravstveno i filozofsko pitanje. Slično je i s antidoping testovima, postoje sportaši koji se tome protive, ali oni se ne mogu natjecati u profesionalnom sportu. Onaj tko se ne želi cijepiti u budućnosti se neće moći baviti profesionalnim sportom, to je moj osobni stav i uvjerenje. Moramo čuvati zdravlje sportaša, to je preduvjet za natjecanje”, rekao je Zoran Bahtijarević.  Važno je naglasiti kako je to, što je i sam priznao, Bahtijarevićev osobni stav. Drugim riječima to nije ”direktiva” iz UEFA-e, koja nije ni mogla doći s obzirom da cjepiva još uvijek nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija utvrdila: Zoran Bahtijarević nezakonito na mjestu v. d. ravnatelja Klaićeve bolnice

S obzirom na stav koji imaju neki hrvatski sportaši, pa i oni vrhunski, poput već spomenutog Dejana Lovrena, pitanje je može li i koliko dugo Bahtijarević ostati liječnikom hrvatske nogometne reprezentacije, koja je i antifašistička, ali i antikomunistička, što je više puta dokazala? Zanimljivo je na koji se način liječnik jedne reprezentacije, koja je ujedno i svjetski doprvak, bavi politikom, iako je UEFA izričito protiv miješanja politike i sporta.  Naposljetku, ako se Lovren u prvi mah odbije cijepiti hoće li ga Bahtijarević izbaciti iz hrvatske reprezentacije ili se njega uopće neće pitati? Na kraju, ne sjećamo se da je Bahtijarević igrao u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva prije dvije godine uz Rusiji protiv Engleske, kada je antifašistička i antikomunistička Hrvatska pobijedila Englesku, Lovren, s druge strane, je, i bio je među boljim igračima.  Oko milijun Hrvata na ulicama hrvatskih gradova tijekom dočeka Vatrenima niti jednog trenutka nije skandirala ime Zorana Bahtijarevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.