(VIDEO) Pročitajte što Joško Jeličić kaže o Modriću, suđenju Mamiću, Šukeru, napadu na Janicu, izborniku Čačiću…

Foto: snimka zaslona

Sportski komentator HRT-a Joško Jeličić gostovao je u emisiji Nedjeljom u dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O uvredama koje je uputio nekim nogometašima kaže: “Ne želim da me gledatelji doživljavaju da vrijedim više od njih. Ponekad se ne mogu kontrolirati, ponašam se kao navijač pa kažem nešto što i drugi govore, ali oni to govore uz pivicu. Svi mi koji radimo i griješimo. Bilo je situacija kada sam se ispričao. Recimo Pivariću kada sam ga spomenuo na osobnoj razini gdje sam bio deprimiran, pa sam ga nazvao Plivarić, pa sam u sekundi shvatio što sam rekao, kasnije sam se ispričao iskreno i sa srcem”.

“Za mene je Messi najbolji nogometaš na svijetu, a Ronaldo, on je mašina. Sve je ostvario radom i nevjerojatno ga poštujem. Ima motiv i rijetki su takvi. To je profil pokojnog Dražena i Michaela Jordana. Oni su uzor”, poručuje Joško Jeličić.

On bi, kad bi morao birati, između Luke Modrića i Davora Šukera odabrao – Modrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Luka Modrić je najbolji hrvatski nogometaš u povijesti osvajanjem posljednjeg trofeja, ali i Šuker ulazi u najveće”, rekao je.

Zatim je progovorio o Luki Modriću, koji je posljednjih dana, nakon suđenja, napadan sa svih strana, a sve je krenulo od Torcide.

“Razumijem Luku, on najbolje zna što je istina. Svojom promjenom iskaza dao je javnosti da sumnja. On mora živjeti sa svojom savjesti. Žao mi je što je o sebi promjenio percepciju od heroja do izdajnika u tih pol sata. On nije bio dostojan te uloge. Mi smo zadnji koji bi o njemu trebali moralizirati. Kad su institucije zaštitile slabije? One nam šalju poruke da se ne isplati biti uzoran građanin”, smatra Jeličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nitko nikoga ne sili da potpiše građanski ugovor, ali u trenutku kada nemaš ništa potpisao bi i sa samim vragom. Država nije stvorila zakonske okvire, nije u 25 godina ništa učinila za nogomet. Država nije našla shodno niti izgraditi infrastrukturu, a nogomet je naš najbolji izvozni proizvod. Ljudima je prva asocijacija Šuker, a ne Hrvatska, Amerikanci ni ne znaju gdje je”, dodao je.

Progovorio je i o Mamiću i o njegovoj poziciji.

“- Nitko ne može osporiti njegov uspjeh u Dinamu, trofeje, infrastrukturu. On je inteligentan čovjek i mislio sam da će njegovo ponašanje rasti s Dinamom, ali njegovo eksponiranje je krivo. Koristi ulične metode umjesto diplomacije. Dakle, njegovo ponašanje je neprihvatljivo. Što se tiče suđenja u Osijeku. Ne razumijem kako ljudi ne shvaćaju sukob interesa Zdravka Mamića u Dinamu. On je dobio 60-ak milijuna kuna od Modrićeva transfera. Ako to što se događalo nije sukob interesa, ne znam što je”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda se osvrnuo na predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera.

“Šuker je pokazao da mu nije stalo do unapređivanje hrvatskog nogometa, nego do svog imidža. Meni ga je u jednu ruku žao jer je bio veliki igrač, a tako brzo je dozvolio da mu padne reputacija i da je postao jedna mala figurica. On se uopće ne bavi HNL-om i infrastrukturom i stadionima, nego samo plasmanima reprezentacije što donosi novac HNS-u”, misli on.

Osudio je napad na Janicu Kostelić.

“Neprihvatljiv čin, treba ga osuditi. Žalostan sam zbog toga, napadnuta je političarka koja je jedino nešto pokrenula, prisila HNS-a da se prilagodi zakonima. Njezin najveći grijeh što je uopće ušla u politiku, ispada da je njezin krimen što nije mogla u šest mjeseci sve riješiti probleme, a sama to je nemoguće”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je rekao kako ne vidi da Ante Čačić dobro vodi reprezentaciju, a sada kaže.

“Način na koji je Ante Čačić izabran za izbornika je smiješan. Ante je jako inteligentan čovjek, ali mu to sve ne služi na čast. Čovjek je praktički izabran u avionu. Čačić ima tu socijalnu inteligenciju i sigurno je igračima bilo lakše s njim nego s Nikom Kovačem koji je perfekcionist. No, mislim da na utakmicama, u ključnim trenucima, nije dobro reagirao. Nije učio na pogreškama u nekim utakmicama. No, ne bojim se za plasman na Svjetsko prvenstvo. Ne mislim da Čačića treba smijeniti, ali čini mi se da previše respektira hijerarhiju u svlačionici”, dodao je.

O svojoj nogometnoj karijeri kaže da žali zbog nekih stvari.

“Sto puta mi je prošlo kroz glavu, zašto sam završio karijeru. Žao mi je što nisam napravio karijeru shodnu mom talentu. Kažu da sam bio talentiran. Uhvatim se nekoliko puta kako mislim što se nisam rodio deset godina kasnije pa da igram danas kad je puno više novca u nogometu. Ali, što bi trebao reći Marko Mlinarić? On je Iniesta, on je bio fantastičan igrač”, kaže.

Sretan je zbog Rijeke koja je sve osvojila ove sezone.

“Taj klub je ogledan primjer da privatni kapital ako se na pravi način planira, može polučiti rezultat. Išli su korak po korak. Njihovo ponašanje, pristup, disciplina i u simbiozi sa navijačima je bila fascinantna. Lijepo mi je bilo vidjeti kako su slavili”, kaže.

Nije za promjene pravila nogometu, kao ni za skraćivanje utakmica…

“Ne znam što bi promjena pravila i skraćivanje utakmica donijelo nogometu. Mislim da bi uvođenje videotehnologije donijelo puno toga dobroga i to pozdravljam, ali sve ove druge inicijative i pokušaji promjena treba dobro analizirati”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.