Prosinečki i Samovojska o mogućnostima Vatrenih, prisjetili se šokantnih utakmica

Foto: snimka zaslona

Na Hrvatskoj radioteleviziji sve je spremno za najveće ovogodišnje nogometno natjecanje – Europsko nogometno prvenstvo, koje će se održati od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine. Počinje utakmicom u Rimu između Italije i Turske u petak od 21 sat (HTV2), a završava u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT će prenositi uživo sve utakmice s EURA, ukupno 51, a svake večeri gledatelji će moći pratiti studijsku emisiju pod nazivom EUROPEO koja će gledateljima pokušati prenijeti sve događaje toga dana na EURU kroz reportaže, analize i javljanja uživo.

Emisija EUROPEO, čiji naziv na neki način simbolizira ideju prvenstva i europsko zajedništvo emitirat će se svake večeri u 20:05 na Drugom programu Hrvatske televizije.

Prva emisija je bila tematska i posvećena Hrvatskoj. Prisjetili su se nastupa Vatrenih na prošlim europskim prvenstvima i najavili predstojeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mi svi koji volimo nogomet, svi mi jedva čekamo da počne, sigurno ćemo pratiti sve utakmice, istaknuo je Robert Prosinečki u uvodnoj emisiji EUROPEO.

Samovojska: Apsolutno poseban događaj

– Europska prvenstva i svjetska prvenstva jedva se čekaju, to je drugačije od nogometa koji stalno gledamo. Naravno da Liga prvaka pruža vrhunski nogomet, ali ovo je nešto sasvim drugačije. Ovo su reprezentacije, ovo su emocije zemalja utkane u svakoj zemlji, to je apsolutno poseban događaj, ističe sportski komentator Anton Samovojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nogometna reprezentacija samo je jednom propustila nastup na Euru i to 2000. godine.

– Reprezentacija radi fenomenalne uspjehe samim odlascima na natjecanja. Mi želimo i da se dođe do završnice, poglavito kada imaš fenomenalne generacije kao što je ova ili kao što je bila moja. Fenomenalna stvar za nas sve, tako jedna mala zemlja, ode na šest od mogućih sedam natjecanja, ističe Prosinečki.

Hrvatska je na europskim prvenstvima tri puta prolazila skupinu, dva puta nismo, dok na svjetskim prvenstvima imamo broncu, a imamo i srebro. Igramo li bolje na SP-ima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Teško je to diskutirati, osim u Europi imate koncentraciju velike nogometne kvalitete samo još u Južnoj Americi. Vrhunske su ekipe Brazil, Argentina, gdjekad Urugvaj, a nakon toga točka. Jednom smo bili u osmini finala, a ono što je bitno što je Robi rekao da Hrvatska ima kontinuitet, ističe Samovojska dodajući da se tu i tamo pojave Kolumbija ili Čile.

Euro je sada natjecanje na kojem se natječu 24 reprezentacije, umjesto njih 16.

– Daje se šansa manjim reprezentacijama da sudjeluju na velikim natjecanjima, pojašnjava Prosinečki.

Prvi nastup 1996. u Engleskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjećajući se nastupa protiv Njemačke na prvom Euru za Hrvatsku 1996. u Engleskoj, Prosinečki ističe da je ostala gorčina.

– Čisti crveni karton Juergenu Klinsmannu da je dosuđen, okrenuo bi se tok utakmice, pa onda onaj prekršaj i drugi gol, sigurno da je bilo naklonjeno prema Nijemcima. Do crvenog kartona Igora Štimca bili smo jako dobri. Hrvatska je odigrala jako dobro prvenstvo, da smo prošli njih, mogli smo sigurno i otići do kraja.

Samovojska dodaje i da je Šukerov gol Dancima za njega najbolji gol na europskim prvenstvima.

Nastup 2004. u Portugalu Hrvatska je završila u skupini, nismo uspjeli proći pored Francuske, Engleske i Švicarske.

Dramatična 2008. godina

Na nevjerojatan način Hrvatska je na Euru u Austriji i Švicarskoj ispala u četvrtfinalu od Turske. Naši su izgubili nakon što su u posljednjoj minuti poveli golom Ivana Klasnića, a onda i primila pogodak u 122. minuti kada je zabio Semih Senturk. Turci su prošli dalje nakon kaznenih udaraca.

– Počela je generacija koja je došla s Ćorlukom, Lukom, Da Silvom, Rakitićem, braćom Kovač. Bila je to generacija koja je bila pobjednik, nedostajalo je iskustvo, malo sreće da uđemo u polufinale. Sve bi bilo moguće, mogli smo dogurati samo do kraja, ističe tadašnji član stožera Slavena Bilića Robert Prosinečki.

– Ta minuta je trajala pola sata. To se sve dogodilo u hipu, a tebi kroz glavu prolazi da se to ne događa. Ja danas proživaljam tu zadnju minutu.

Samovojska i Prosinečki dodali su da je pogodak Senturka bio totalni šok za naše glavne igrače i da se oni nakon toga nisu mogli vratiti.

U Poljskoj i Ukrajini 2012. Hrvatska se našla u skupini s kasnijim finalistima Italijom i Španjolskom te Irskom.

– To je bila strahovito jaka skupina. Pamtim taj turnir po Mariju Mandžukiću, zabio je tri gola. S tri gola bio je na vrhu liste strijelaca s još petoricom, ističe Samovojska.

Velika pobjeda nad Španjolskom

Hrvatska je 2016. godine igrala na Euru u Francuskoj. U skupini pobijedili smo Tursku 1:0, potom remizirali s Češkom 2:2. No onda je Hrvatska pobijedila Španjolsku.

No, protiv Portugala smo izgubili u osmini finala nakon produžetka.

– Problem je nastao u tome što nismo znali njihovu vrijednost, tamo se pojavio jedan Renato Sanchez, koji je uspio izolirati Modrića, dodaje Samovojska.

Prosinečki kaže da nam Portugalci kroz povijest nikako ne odgovara, ne sjeća se da smo ijednu dobili.

Portugal je 2016. i osvojio europski naslov, svladavši u finalu Francusku.

Koliko može ova Hrvatska?

– Za mene je bitno da prođemo grupu, to je najbitnije, a nakon toga može sve. Ovoga puta je najbitnije da prođemo grupu, ističe Robert Prosinečki.

– Ja mislim da Hrvatska može proći grupu, očekujem da to napravimo. U osmini finala dolaze velike muke, vrlo je bitno jesi li prvi u skupini, idemo odmah na skupinu gdje igraju Portugal, Francuska ili Njemačka. Drugo mjesto nudi bolju utakmicu u osmini finala, ali onda se ide na prvoga iz te skupine. No jedna utakmica, sve je moguće, ističe Samovojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.