Provedene sigurnosne pripreme oko osiguranja Superkupa GNK Dinamo – HNK Hajduk

Foto: fah

Povodom održavanja nogometne utakmice Superkupa između GNK Dinamo Zagreb i HNK Hajduk Split u subotu, 9. srpnja s početkom u 20 sati na stadionu Maksimir u Zagrebu, Ravnateljstvo policije obavještava javnost o svim do sada provedenim sigurnosnim pripremama oko osiguranja tog visokorizičnog susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Naime, Ravnateljstvo policije MUP-a RH angažiralo se oko intenziviranja komunikacije između Hrvatskog nogometnog saveza, klubova natjecatelja i policije te je pozvalo na suradnju sve one koji svojim odgovornostima mogu utjecati na sigurnost prilikom održavanja nogometnih susreta koji su ocijenjeni visokorizičnima.

U proteklom razdoblju policija je inicirala i sudjelovala u nizu radnih sastanaka s klubovima i HNS-om, a kako bi pružila potporu u izradi Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika koji jasno propisuje hodogram nadležnosti i postupanja HNS-a, klubova i policije prilikom organiziranja i održavanja nogometnih utakmica visokog rizika. Istovremeno s njegovom izradom i na istim načelima koja promiče i UEFA, proveden je niz aktivnosti koje imaju za cilj unaprjeđenje prevencije i sigurnosti na ovoj visokorizičnoj utakmici Superkupa između GNK Dinama i HNK Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer Ravnateljstva policije za osiguranje utakmica visokog rizika 

Ravnateljstvo policije preuzelo je koordinativnu ulogu kod osiguranja ove utakmice visokog rizika te je za provedbu mjera osiguranja ove, ali i budućih utakmica, uspostavilo Stožer na čijem je čelu zamjenik glavnog ravnatelja policije. 

Stožer Ravnateljstva policije koordinira i rukovodi snagama policije u provedbi mjera, daje organizatorima upute kod izrade planova osiguranja, predlaže poduzimanje mjera i radnji organizatoru i zaštitarskim službama u cilju smanjenja rizika, prikuplja sigurnosno interesantne podatke, ali i informira javnost.

Do sada poduzete aktivnosti osiguranja utakmice Superkupa

Intenzivne sigurnosne pripreme oko osiguranja Superkupa između GNK Dinamo Zagreb i HNK Hajduk Split započele su 24. lipnja – dakle 15 dana prije odigravanja utakmice. Policija je navedeni susret tom prilikom proglasila utakmicom visokog sigurnosnog rizika i, s osobama nadležnim za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza te klubova Dinamo i Hajduk, raspravilo o svim segmentima pripreme i provedbe osiguranja koji imaju utjecaj na sigurnost u odigravanju ovog nogometnog susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dosadašnjoj intenzivnoj komunikaciji pojašnjene su obveze organizatora koje su propisane Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima – u tom je smislu organizator izvijestio o dodatnim mjerama sigurnosti koje će poduzeti na sjevernoj i južnoj tribini te čuvanju stadiona. 
Klubovi GNK Dinamo i HNK Hajduk potpisali su 29. lipnja – dakle 10 dana prije odigravanja utakmice – ugovor kojim je definirano pitanje ulaznica. Određen je broj ulaznica za gostujuće navijače i to 2 500 ulaznica za tribinu jug te su time stvoreni preduvjeti da HNK Hajduk može započeti s prodajom personaliziranih ulaznica, a koja završava najkasnije dva dana prije početka utakmice. Nadalje, usuglašena su pravila najave i unosa transparenata te bubnjeva i megafona i to putem službene pisane korespondencije u koju ima uvid Ravnateljstvo policije i HNS. Spor oko eventualno nenajavljenih transparenata prvo dogovorno rješavaju klubovi, a potom policija. Nakon  što ih se pregleda, navijači su ih slobodni postaviti na tribine.
Policija i HNS od gostujućeg HNK Hajduka zaprima redovito informacije o putovanju gostujućih navijača te će, sukladno dobivenim informacijama, redovito ažurirati planove osiguranja. Sukladno do sada zaprimljenim informacijama te na temelju podatka o broju predviđenih ulaznica za gostujuće navijače, a koji je relativno visok, policija je započela s pripremama oko definiranja pravaca putovanja navijača, kao i stajališta za navijače. 
Za stajališta su određene sljedeće lokacije: odmorište Nadin, odmorište Janjče i odmorište Dobra. Po dolasku na NP Lučko bit će formirane kolone te će se navijače organizirano prepratiti do stadiona. Gostujući navijači koji organizirano putuju vlakom imaju organiziran vagon – restoran u kojem se prodaje jelo i piće.
Popis personaliziranih ulaznica gostujućih navijača mora biti finaliziran 24 sata prije početka nogometnog susreta.
Organizator GNK Dinamo je prijavio javno okupljanje i fan zonu sukladno Zakonu o javnom okupljanju te službeno prezentirao sve mjere i radnje koje će poduzeti sukladno obvezama iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Posebno je naglašeno da će na prostoru poligona za obuku vozača i tržnice Borongaj biti postavljeno ukupno 10 kemijskih WC-a, dok će na stadionu Maksimir ispod južne tribine biti dostupna hrana, bezalkoholna pića i sanitarni prostor. Organizator je o uputama za posjetitelje, koje su u skladu s odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, obavijestio gostujući klub, a biti će i javno objavljene.

O ukupnom postupanju policije  

Policija će:
  • koordinirano s teritorijalnim policijskim upravama pokrivati cijelu trasu putovanja navijača prema Zagrebu te dodatnim snagama osigurati ranije navedena odmorišta odnosno stajališta  – Nadin, Janjče i Dobra te isto tako poduzeti mjere sigurnosti vezano uz putovanje navijača vlakom,
  • provoditi sveobuhvatne mjere osiguranja prije, tijekom i neposredno nakon utakmice, sukladno Zakonu o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima,
  • osigurati prihvat gostujućih navijača na NP Lučko, čime garantira pravovremeni dolazak u zonu stadiona do 17,00 sati nositeljima transparenata, odnosno do 17,30 sati ostalim navijačima,
  • kontrolirati poštivanje ranije izrečenih mjera zabrane prisustvovanja športskim natjecanjima te
  • poduzimati sve druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti kojima se preveniraju i sankcioniraju protupravna ponašanja.
Zaključno obavještavamo kako će se u odnosu na provedbu mjera i nadalje održavati sigurnosni sastanci s predstavnicima klubova i HNS-om tijekom kojih će se raspraviti eventualne nejasnoće, dok će se Ravnateljstvo policije i nadležna Policijska uprava zagrebačka još jednom oglasiti priopćenjem s informacijama oko posebne regulacije prometa te drugim potrebnim obavijestima.
Potičemo i pozivamo klubove – gostujući i domaći – da poduzmu sve kako bi njihove navijačke skupine bile upoznate s pravilima ponašanja te postupale sukladno njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.