Prva žena na čelu Modrih: ‘Ostvarili smo baš sve ciljeve, Dinamo više ne mora prodavati igrače da bi preživio’

Foto: fah

Zagrepčanka Vlatka Peras prva je predsjednica Uprave Dinama, izabrana je od Izvršnog odbora kluba početkom ožujka ove godine, a u razgovoru za Sportske novosti govorila je o radu u klubu i igri Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mogu reći da sam zadovoljna jer su ostvareni svi ciljevi koje je Uprava kluba stavila pred igrače i zaposlenike. Ostvarili smo ulazak u grupnu fazu Lige prvaka, što je bilo najvažnije za egzistenciju kluba. Iako se dižemo i u drugim segmentima, svjesni smo da su transferi i financijski bonusi od europskih utakmica još uvijek primarni izvor prihoda. Naravno da je nedostajalo malo sportske sreće, pogotovo u utakmici sa Šahtarom u Zagrebu, u kojoj smo pobjedom mogli proslaviti još jedan ulazak u europsko proljeće, ali ne mogu biti nezadovoljna načinom na koji se Dinamo prezentirao u Europi”, ističe.

Kada će i gdje Dinamo graditi svoj kamp? Postoji li plan?

– I tu moramo djelovati brzo i efikasno. Imamo nogometnu školu, čiju su kvalitetu prepoznali i Europa i svijet, svakodnevno na terenima nogometne škole u Maksimiru trenira nekoliko stotina djece uz prvu momčad, B momčad… Potrebno je puno improvizacije svakoga dana da za svaku kategoriju osiguramo adekvatan termin u kojemu se mogu posvetiti isključivo treningu. Nogometni kamp nije luksuz, već prijeka potreba, baš kao i stadion. Gdje će se konkretno kamp nalaziti, stvar je dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko Dinamo može uložiti u kupovinu pojačanja?

– To doista ovisi prije svega o analizi i potrebama sportskog sektora kluba, u čijoj je ingerenciji prva momčad i nogometna škola. Morate znati da pojačanja nisu isključivo vezana uz kupovinu igrača za prvu momčad jer se danas vrhunski talenti mogu prepoznati i u nižim dobnim kategorijama, a s obzirom na sjajnu skautsku službu možemo brzo reagirati i spriječiti njihov odlazak u inozemstvo, jer više se puta pokazalo da prerani odlazak u inozemstvo često završi stagnacijom, a ne razvojem mladog igrača i to želimo spriječiti. Dinamo ima komfornu situaciju i može reagirati na zahtjeve struke i investirati u pojačanja koja će se tražiti.

Stalno se provlači da je Dinamo bogat klub, da vam je blagajna puna do vrha. Je li to istina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Recimo to malo drugačije: naime, Dinamov je budžet velik za hrvatske prilike i to je činjenica, ali i Dinamovi su rezultati veliki. Svi govore da je Dinamo od Lige prvaka zaradio više od 25 milijuna eura, ali zaboravljaju koliko košta takav pogon. Dinamo svaki mjesec isplaćuje više od 450 dohodaka. Uz redoviti dohodak tu su i božićnice, darovi za djecu, nagrade, premije igračima. Ovo je bitno spomenuti jer svi isključivo pričaju o dohotku, ali rijetko se priča o rashodima, koji su ogromni, stoga je odgovornost ove Dinamove Uprave velika. Svaki mjesec moramo platiti sva davanja, troškove i osobne dohotke, a realno, ovisimo o rezultatu, koji je u nogometu doista nepredvidiv, što smo vidjeli u zadnjih 5 minuta utakmice protiv Šahtara u Zagrebu. Dinamo je godinama stvarao model koji se pokazao uspješnim. Ulaganjem ozbiljnih financijskih sredstava u školu Dinamo je postao svjetski rekorder po broju igrača iz svog sustava koji su igrali u finalu SP-a. To je vizija koja se pokazala uspješnom,
ali sada treba kontinuirano ulagati maksimum da se klub održi na tim razinama. Odgovor na pitanje koje ste postavili bio bi da Dinamo nije bogat, već da ima dovoljno da funkcionira bez financijske neizvjesnosti i tako se može maksimalno posvetiti sportskom rezultatu i razvoju igrača.

Čujete li se sa Zdravkom Mamićem, daje li kakve savjete?

– Očekivala sam da će jedno od vaših pitanja biti vezano za Zdravka Mamića. Prije nekoliko mjeseci dala sam intervju s ostalim članovima Uprave. Od puno tema o kojima smo razgovarali u intervjuu jedino je bilo važno čujemo li se sa Zdravkom Mamićem ili ne. Da, čujemo se, ali to ionako već znate. Ne želim da ove brojke i ovi uspjesi zadnjih godinu padnu u drugi plan jer netko uvijek nešto izvlači iz konteksta, u što smo se već više puta na razne načine i uvjerili – zaključila je Vlatka Peras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada očekujete da bi Dinamo mogao imati novi stadion? Vjerujete li u suradnju s Gradom?

– Svjedoci ste da smo mi bili ti koji su pokrenuli to pitanje i djelovali proaktivno. Bilo je nekoliko sastanaka s ljudima iz Grada, koji je vlasnik stadiona Maksimir. Razgovori su bili konstruktivni s jasno izraženim stavom obiju strana da je Dinamu i Gradu Zagrebu potreban novi nogometni stadion. Prije nekoliko je dana Skupština kluba, kao najviše tijelo Dinama, prihvatila zaključke s tih sastanaka. Spremni smo ući u partnerski odnos s Gradom Zagrebom po pitanju stadiona. Očekujemo novi termin s predstavnicima Grada za konkretne dogovore. Naši navijači svakako zaslužuju stadion prikladan najboljem hrvatskom klubu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.