Prvenstvo u Brazilu dokazalo: Nogomet i dalje evoluira, napad i hrabrost preduvjet uspjeha

Iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu, iz akcije u akciju nogometaši koji nastupaju na svjetskoj smotri u Brazilu pokazuju da je ovo prvenstvo uistinu najbolje u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redaju se spektakularne utakmice pred punim stadionima, a mnoge reprezentacije koje su smatrane tek statistima na ovome natjecanju pružaju partije koje opčinjavaju nogometni svijet.

Poslije osam izvrsnih utakmica osmine finala poznati su i četvrtfinalni parovi; Brazil – Kolumbija, Francuska – Njemačka, Argentina – Belgija i Nizozemska – Kostarika.

I nema utakmice osmine finala koja je bila loša, negledljiva, naprotiv vidjeli smo nekoliko antologijskih utakmica koje su i neutralne navijače oduševile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, otpor Čilea favoriziranom i sudački obilato poguranom Brazilu. Čileanci su ispali tek nakon izvođenja jedanaesteraca, a cijela čileanska nacija i dalje je u dubokoj depresiji. Napose, zbog pogođene stative u zadnjoj minuti produžetka, kada je Pinillin udarac završio na vratnici. Upravo je nevjerojatno, slažu se nogometni kritičari, koliko ovaj današnji, tehnički slab a fizički jak Brazil, osim sudačke ispomoći ima i sreće.

Kako objasniti izvanredne partije male Kostarike koja srčanošću i kvalitetom reda iznenađenje do iznenađenja. Nakon što se u skupini obračunala s tri bivša svjetska prvaka u osmini finala pružila je junačku partiju protiv izvrsne Grčke. Kostarikanci su čak sat vremena igrali s igračem manje, uspjeli izboriti jedanaesterce u kojima su bili nepogrešivi izvođači, dočim je kostarikanski vratar Navas postao – nacionalni junak.

Dvoboj Meksika, koji je eliminirao Hrvatsku, i Nizozemske bio je zapanjuće zanimljiv. Meksikanci su do dvije minute prije kraja vodili s 1-0, a u preostalih nekoliko minuta Nizozemci su stigli do 2-1 pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vahid Halilhodžić, bosanskohercegovački trener koji je vodio i zagrebački Dinamo i iz kojeg je otišao u Alžir preuzeti izborničku dužnost slavljen je u toj zemlji nakon izvrsnog prolaska skupine i sjajne utakmice osmine finala protiv Njemačke. Alžirci su, naime, toliko namučili Nijemce u osmini finala da su i sami njemački mediji za svoju reprezentaciju po medijima zaključili.

“Nikad se naši nogometaši nisu toliko veselili pobjedi nad autsajderom”.

Nadalje, Argentina je eliminirala Švicarsku koja se kao i Čile protiv Brazila zaista može požaliti na nasreću. Osim što su Švicarci primili pogodak tek koju minutu prije kraja drugog produžetka dogodio im se i peh u doslovce zadnjim sekundama. Pogodili su stativu i ostavili pitanje nogometnom svijetu – zašto sreća uvijek mazi favorizirane reprezentacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboj Belgije i Sjedinjenih Američkih Država oduševio je ne samo ritmom, već i izvedbom obje momčadi. Belgija je sjajna reprezentacija koju je pobjedu zbog svog napadačkog nogometa apsolutno zaslužila. No, to bi se moglo isto reći i za Amerikance koji su se u toj utakmici izvrsno branili i opet uspjeli zaprijetiti Belgijancima koji su u zadnjim sekundama utakmica spašavali svoju mrežu.

Nakon zanimljivih 90 minuta utakmica je završila bez pogodaka, a najbolji čovjek na terenu bio je američki vratar Tim Howard koji je do kraja produžetaka dosegao i rekord prvenstava – 16 obrana na jednoj utakmici. Belgijanci su u produžecima stigli ipak do 2-0 prednosti, Amerikanci su odmah smanjili rezultat i do kraja utakmice prijetili promašujući stopostotne prigode.

Nogomet koji očito i dalje evoluira došao je u fazu da se opet forsira napadačka igra. Nogometna igra znala je zapadati u razdoblja dekadencije i opreza, pa se godinama i desetljećima igralo dosta oprezno i obranaški. Stoga su i neka svjetska prvenstva bila žrtva takvih smjerova. Ovo prvenstvo u Brazilu vratilo je vjeru u nogometnu igru u kojoj je trka, napad i hrabrost preduvjet uspješnih nastupa.

Rezultati utakmica osmine finala svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgija – SAD 2-1 (de Bruyne 93, Lukaku 105 / Green 107), Argentina – Švicarska 1-0 (Di Maria 118), Njemačka – Alžir 2-1 (Schuerrle 92, Ozil 119 / Djabou 120+1), Francuska – Nigerija 2-0 (Pogba 79, Yobo 90+1 autogol), Nizozemska – Meksiko 2-1 (Sneijder 88, Huntelaar 90+4-11m / Dos Santos 48), Kostarika – Grčka 5-3 11m (1-1) (Ruiz 52 / Papastathopoulos 90+1), Brazil – Čile 3-2 11m (1-1) (Luiz 18 / Sanchez 32), Kolumbija – Urugvaj 2-0 (Rodriguez 28, 50).

Utakmice četvrtfinala;

Brazil – Kolumbija (4. srpnja, Fortaleza), Francuska – Njemačka (4. srpnja, Rio de Janeiro), Argentina – Belgija (5. srpnja, Brasilia), Nizozemska – Kostarika (5. srpnja, Salvador)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.