Prvi Hrvat u finalima dva različita Grand Slama: Marin Čilić na tragu Gorana Ivaniševića!

Foto: fah

Prvi puta u Wimbledonu, a drugi puta u karijeri, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić borit će se za naslov pobjednika na Grand Slam turniru, nakon što je u petak u polufinalu svladao 29-godišnjeg Amerikanca Sama Querreyja sa 6-7 (6), 6-4, 7-6 (3), 7-5 nakon dva sata i 56 minuta igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom setu nijedan od tenisača nije došao u priliku za oduzimanje servisa pa je odluka o pobjedniku prve dionice meča pala u ‘tie-breaku’. Bolje ga je otvorio Čilić i poveo sa 4-1, ali se Querrey vratio i prvi stigao do set-lopte (6-5). Kod 6-6 je nastupio kraći prekid, jer je jednoj gledateljici pozlilo.

Taj događaj kao da je poremetio Čilićevu koncentraciju, jer je izgubio sljedeća dva poena s dva velika promašaja na bekendu pa je nakon 50 minuta 29-godišnji Amerikanac došao jedan set bliže svom prvom finalu na Grand Slam turnirima. No, na tome je i ostao.

Čilić je u drugom setu nagovijestio sličan rasplet onom kakav je bio u četvrtfinalnom okršaju sa Gillesom Mullerom, jer je počeo stvarati prilike za oduzimanje servisa Samu Querreyju. Propustio je po jednu priliku u prvom i petom gemu, ali kad je naš tenisač kod 3-3 stigao do 0-40, Amerikanac je konačno popustio. Čilić je bez problema tu prednost zadržao ne izgubivši više nijedan poen na servisu do kraja drugog seta. Završio ga je svojim 34. ‘winnerom’ za 6-4 i izjednačenje na 1-1 u setovima nakon 84 minute igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin je nastavio pritiskati Amerikanca i na početku trećeg seta. Querrey je u prvom gemu izvukao 0-40, ali dva gema poslije, kad je Čilić došao do nove dvije prilike za ‘break’, američki je tenisač još jednom pokleknuo. Nažalost, Marin je prednost izgubio već u sljedećem gemu, u kojem je Querrey došao do prvih break-lopti u meču i drugu iskoristio za 2-2.

Do kraja seta više nije bilo prilika za ‘break’ pa je o tome tko će doći na set do finala odlučivao 13. gem. Do 4-3 za Čilića tenisači su osvajali poene kad su bili na servisu, a onda se Querreyju dogodilo isto ono što se dogodilo Marinu kod 6-6 u ‘tie-breaku’ prvog seta. Amerikanac je prvo promašio bekend, a potom i forhend poslao u mrežu te omogućio Čiliću tri set-lopte. Marinu je trebala samo jedna. Neobranjivim forhendom došao je do vodstva 2-1 u setovima te nakon dva sata i 15 minuta igre stigao na samo jedan set od svog drugog finala na Grand Slam turnirima.

Nažalost, četvri set je loše počeo za našeg tenisača. U trećem gemu je Querrey iskoristio Marinove pogreške, izborio svoju treću priliku za ‘break’ i pretvorio ju u vodstvo 2-1. Čilić je već u sljedećem gemu imao priliku vratiti izgubljeno, ali je Querrey uz Marinovu pomoć izvukao 15-40 i potvrdio ‘break’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Amerikanac nije izdržao. U osmom gemu je imao 30-0, ali je Čilić s nekoliko sjajnih reterna nanizao četiri poena za izjednačenje na 4-4. Querrey priliku za povratak nije dobio. Kad je servirao i za treći ‘tie-break’ u meču, Marin je došao do dvije meč-lopte (15-40). Na prvu je njegov bekend završio u mreži, ali kad je dobio drugu priliku, poslao je još jedan neobranjiv forhend, njegov 70. ‘winner’ u meču za prvo wimbledonsko finale.

“I danas je sa Samom bila teška bitka. Odlično je servirao u prvom setu. Imao sam priliku, vodio 4-1 u ‘tie-breaku’. Nakon prvog seta sam počeo stvarati prilike, počeo sam se osjećati bolje na reternu. Mislim da se Querrey nije stisnuo. Imao sam malo sreće kad sam vratio break u četvrtom setu”, proanalizirao je kratko nakon meča Marin Čilić svoju treću wimbledonsku pobjedu nad Querreyjem, prvu u četiri seta.

Marinova igračka nadmoć bila je vidljiva i u završnoj statistici. Imao je 70 ‘winnera’, a Querrey samo 46. Čilić je zabio 25 aseva, a Amerikanac 13. Querrey je napravio 26 poegrešaka, pet više od Marina čija je realizacija prilika za ‘break’ bila 4/14, a Amerikančeva 2/3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljući petoj pobjedi nad Querreyjem u isto toliko dvoboja, Čilić je postao drugi hrvatski tenisač koji se probio do finala u All England Clubu, a u nedjelju će pokušati postati i drugi Hrvat s wimbledonskim naslovom koji je 2001. godine osvojio Goran Ivanišević u svom četvrtom finalu.

Čilić će u finalu igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojem će se sastati sedmerostruki wimbledonski pobjednik Švicarac Roger Federer i Čeh Tomaš Berdych, koji je bio finalist u All England Clubu 2010. godine.

“Bit će otvoren meč. Tomaš igra odlično, a Roger ovdje igra najbolji tenis. Na ovom se terenu osjeća kao kod kuće”, najavio je Čilić drugo polufinale.

Marin protiv Federera ima jednu pobjedu iz sedam dvoboja, onu iz polufinala US Opena 2014. godine, kad je osvojio svoj prvi Grand Slam naslov, a rezultat u dvobojima s Berdychom je 6-6, s time da je Čilić pobijedio u četiri od posljednjih pet mečeva i vodi 2-0 u srazovima na Grand Slam turnirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od početka turnira igram odlično, osjećam se pozitivno na terenu. Moja me ekipa stalno bodri. U finalu ću probati igrati najbolje što mogu i koncentrirati se na svoju igru”, zaključio je Marin Čilić koji će u nedjelju od 15 sati na središnjem terenu All England Cluba imati priliku za osvajanje drugog Grand Slam naslova u karijeri i postati prvim hrvatskim tenisačem s dva trofeja sa četiri najveća svjetska turnira.

WIMBLEDON, tenisači – polufinale

MARIN ČILIĆ (HRV/7) – Sam Querrey (SAD/24) 6-7 (6), 6-4, 7-6 (3), 7-5

Prvi Hrvat

Marin Čilić pobjedom u polufinalu Wimbledona postao je prvi Hrvat od neovisnosti naše zemlje koji se plasirao u finale dva različita Grand Slama. Goran Ivanišević igrao je četiri finala Wimbledona, jednom osvojio, međutim, na ostalim turnirima iz Grand Slam serije nije bio u finalu. Marin je igrao finale US Opena prije tri godine, i turnir je osvojio, Marin je u finalu Wimbledona.

U nedjelju, od 15 sati, igrat će protiv pobjednika meča Federer-Berdych, hoće li u svom prvom finalu Wimbledona osvojiti najveći svjetski turnir?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.