Prvi puta u Hrvatskoj: Završeno prvenstvo u dubinskom ronjenju – Vitomir Maričić najbolji

Foto: fah

Prvi puta u Hrvatskoj održano je AIDA Međunarodno dubinsko natjecanje u ronjenju na dah u četiri dubinske discipline, koje se računalo i kao prvenstvo Hrvatske, a ukupno najbolji natjecatelj prvenstva bio je Vitomir Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronioci iz pet zemalja natjecali su se za titulu najboljeg na najdubljoj točki sjevernog Jadrana, između otoka Plavnik i Cres.

Ukupno najbolja u ženskoj konkurenciji bila je Tatjana Škobo koja je slavila u isciplini s dvije peraje (CWTB). Petra Maričić je bila najbolja u disciplini povlačenja po konopu (FIM), a Lidija Lijić u disciplini bez peraja (CNF).

Kod muškaraca u disciplini povlačenja po konopu (FIM) najbolji je bio Boris Milošić, u disciplini bez peraja (CNF) Petar Klovar, monoperaji (CWT) Borut Bukovec, a s dvije peraje (CWTB) i ukupno najbolji natjecatelj prvenstva Vitomir Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstvo je organizirano od strane AIDA Hrvatska, nacionalnog ogranka najveće i najznačajnije svjetske federacije za ronjenje na dah te Društva sportske rekreacije Centar aktivnosti.

Natjecanje je službeno međunarodno natjecanje prema AIDA International pravilima, te su upisani novi nacionalni rekordi u kategorijama s dvije peraje za Tatjanu Škobo i Vitomira Maričića sa 30, odnosno 70 metara. Nacionalni rekord u disciplini bez peraja upisao je i Mađar Marcell Bago s rezultatom 39 metara.

“Iznimno mi je drago da smo nakon uspješne bazenske sezone u kojoj je AIDA Hrvatska ponajviše volonterskim angažmanima organizirala čak četiri natjecanja u Rijeci prešli na more, koje je daleko kompleksnije za organizaciju, ali i atraktivnije za sve koji prate sport. Ovim prvenstvom države u Krku i nadolazećim Kupom Hrvatske u Pakoštanama pokrenuli smo nadam se dugu tradiciju ovih natjecanja u Jadranu, a to je svakako vrlo atraktivno more za mnoge zemlje u centralnoj Europi. Kvarner je izazovan teren, nije idealan kao topla mora, ima valove, vjetrove, struje, termoklin. Ronilac koji dolazi tu mora znati da ga se neće štedjeti, ali je zato i rezultat tu puno vrjedniji,” kazao je Maričić, naš poznati ronilac na dah i svjetski rekorder u više disciplina, koji je bio i inicijator i tehnički organizator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.