(VIDEO) Jandroković kritizirao Miru Kovača: ‘Današnji potez u mojim ga očima diskvalificira za čelnika HDZ-a’

Foto: Snimka zaslona

U Dnevniku Nove TV gostovao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a.

Tijekom gostovanja je, između ostalog, komentirao rekonstrukciju Vlade i sukob između premijera Andreja Plenkovića i Mire Kovača, koji je u petak pozvao na rekonstrukciju HDZ-a.

Kovač uzvratio Plenkoviću: ‘Njegova izjava znači da prihvaća kako su potrebne promjene’

Miro Kovač: ‘Za pobjedu na sljedećim izborima, potrebna nam je rekonstrukcija u HDZ-u!’; Plenković mu odgovorio

“Ovo je bilo jedno dosta zahtjevno razdoblje i za Vladu, za vladajuću većinu, i za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Međutim, vrlo temeljitim pripremama, analizom, razgovorima i unutar stranke i s koalicijskim partnerima, ostvarili smo ono što smo željeli. Izašli smo iz tog turbulentnog razdoblja, povukli dosta radikalne poteze, jednu široku rekonstrukciju Vlade i vjerujem da sada ulazimo u jedno razdoblje gdje će veliki uspjesi Vlade koji su napravljeni u segmentu gospodarstva, ekonomije, infrastrukture, vanjske politike, europskih fondova, doći do punog izražaja.”, rekao je Jandroković.

O novim ministrima

“Vrlo temeljito smo razgovarali s njima, učinili ono što smatramo da je potrebno kako bismo bili što je više moguće sigurni da nema nikakvih repova. Osim toga, ovo su uglavnom mladi ljudi s vrlo solidnim, vrlo dobrim profesionalnim karijerama. Oni su i članovi i članice Hrvatske demokratske zajednice. Ovo je jedna nova generacija političara – stručnih i ambicioznih – i vjerujem da neće biti situacija kao što smo imali u zadnjem razdoblju.”

O nezadovoljstvu rekonstrukcijom

“Prije svega, rekao bih da smo mi danas imali 82 glasa za naše ministrice i ministre. Dakle, vrlo stabilnu parlamentarnu većinu. Svi članovi i članice HDZ-a, naši zastupnici, glasali su za naše prijedloge. Što se tiče izjave gospodina Kovača, moje je mišljenje da ozbiljni političari ne rade takve stvari. Danas su HDZ, predsjednik Vlade i HDZ-a, naše ministrice i ministri, naše zastupnice i zastupnici vodili ozbiljne političke bitke s našim političkim suparnicima. Dakle, mi smo danas bili 100 posto angažirani u jednoj važnoj inicijativi, jednom važnom projektu izglasavanja novih ministara, rekonstrukciji Vlade.”

O Kovaču koji poziva na rekonstrukciju HDZ-a

“Dakle, ono što je on danas učinio, barem u mojim očima, ga diskvalificira za čelnika Hrvatske demokratske zajednice. To se ne radi. Kada tvoja vojska, kada tvoja politička obitelj, kada tvoja stranka vodi ovakve ozbiljne političke bitke moramo biti svi zajedno, svi skupa, a svoje osobne ambicije izražavat ćemo onoga trenutka kada za to dođe vrijeme.

Dakle, u današnjem istupu, čini mi se da je svoje osobne ambicije stavio ispred interesa HDZ-a i, što se mene tiče, to je bio loš politički potez.”

O mogućim sankcijama za Kovača

“Mi smo demokratska stranka. Svatko ima mogućnost kandiranja. Nema nikakve dvojbe da se svatko može kandidarati, nemamo nikakvih problema s time. Ali, isto tako treba voditi računa kada se to čini. Ne vjerujem da će biti ikakvih sankcija, ali smatram da, kao glavni tajnik stranke, moram iznijeti ovu ocjenu jer znam da ima i drugih pretendenata na čelno mjesto. Mi ćemo za otprilike godinu dana imati unutarstranačke izbore. Svatko će se moći kandidirati i iskazati svoje ambicije i onda će biti vrijeme kada je to primjereno.”

O svojim ambicijama

“Nemam ambicija biti šef stranke.”

O tome kako Plenković vodi stranku

“Naravno da sam zadovoljan. Mi smo u ove tri godine, on je prije nekoliko dana proslavio tri godine na čelu Hrvatske demokratske zajednice. On, zajedno sa svojim suradnicima, s Predsjedništvom, Nacionalnim vijećem, podigao je stranku iz pepela. Mi smo 2016. godine srušili vlastitu Vladu. Mi smo nakon toga pali na vrlo niske grane. Izborom predsjednika HDZ-a, mi smo uspjeli u vrlo kratkom roku konsolidirati stranku, pobijediti na izborima, stvoriti stabilnu parlamentarnu većinu, a čak i naši protivnici nam priznaju uspjehe na području gospodarstva, vanjske politike, korištenja europskih fondova.”

O fijasku na europskim izborima

“To nije bio poraz, to je bila pobjeda, ali ne onolika kakvu smo očekivali… Pobjeda je pobjeda. I 1:0 je pobjeda ako je važna… Pobijedili smo parlamentarnim izborima. Na lokalnim izborima dobili smo najveći broj župana, gradonačelnika i načelnika još od ’90-ih godina. Imamo izvrsne rezultate Vlade Republike Hrvatske. Što se tiče europskih izbora, nismo ostvarili rezultat kakav smo htjeli. Zato smo i krenuli u ovu vrstu aktivnosti. Mi smo razgovarali na Predsjedništvu, napravili smo analizu, utvrdili smo koji su propusti.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

O crnom labudu

“Nećemo u ovom trenutku govoriti o krivnji jer je danas jako važan i dobar dan za Hrvatsku demokratsku zajednicu, za našu stranku, za Vladu, za parlamentarnu većinu. Mi smo danas pokazali snagu, pokazali smo stabilnost, pokazali smo da znamo smjer u kojem idemo. Provedena rekonstrukcija daje šansu mladima ljudima, ljudima koji su stasali u HDZ-u, a koji su stručni i profesionalni. Dakle, mi nastavljamo voditi Hrvatsku. Pred nama su izbori za predsjednicu Republike Hrvatske, na kojima ćemo pobijediti pa nakon toga dolazi predsjedanje Europskom unijom, jedan važan, politički i logistički bitan projekt za Hrvatsku i onda imamo parlamentarne izbore.”

O podršci predsjednice gradonačelniku Penavi

“Dakle, danas prvo treba poštovati odluke Ustavnog suda. Drugo, danas sam čuo i gospodina Penavu koji je rekao da će poštovati odluku Ustavnog suda. Odluka Ustavnog suda se vrlo jednostavno, prejednostavno, tumačila u nekim medijima. Mi moramo voditi računa o poštivanju pravne države, odlukama Ustavnog suda. Moramo voditi računa o složenosti stanja u Vukovaru, o onome što je taj grad proživio i ljudima koji tamo žive i kroz dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju tražiti rješenja koja će osigurati standarde zaštite manjinskih prava, ali isto tako tražiti i satisfakciju za sve žrtve Domovinskog rata.”

O vremenskom roku za dijalog

U roku koji će osigurati da stvari idu kroz dijalog, raspravu i toleranciju. Ništa ne treba lomiti preko koljena. Treba doći do ciljeva koji će osigurati da Hrvatska u svakom svom dijelu bude demokratska.”

O mogućoj koalicijskoj krizi sa SDSS-om

“Dijalog će dati rezultate i mi u Hrvatskoj moramo biti spremni međusobno se uvažavati, da razumijemo jedni druge. Ova Vlada i ovakva Hrvatska demokratska zajednica, koja inzistira na standardima, koja inzistira na vrijednostima, kao što smo pokazali kod ove rekonstrukcije Vlade, vodit će taj proces i on će biti koristan za sve građane i građanke Republike Hrvatske… Vremenski rok je takav da se u okviru njega nađu najkvalitetnija rješenja. Dakle, stvari ne treba lomiti preko koljena ako će to svima donijeti loše. Nekad treba i malo duže vremena, ako će to vrijeme dati rezultate.”, rekao je Jandroković za Novu TV.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr