(VIDEO) I Božinović komentirao Kovača pa ustvrdio: ‘Svima nama u cijelom društvu, pa tako i HDZ-u treba transformacija, a Plenković je i provodi’

Foto: snimka zaslona

Ministar unutarnjih poslova i danas potvrđeni novi potpredsjednik Vlade Andreja Plenkovića, Davor Božinović u RTL-u Danas na pitanje kako ocjenjuje “rešetanje” na odborima na kojima se danas raspravljalo o ministrima predloženima u rekonstrukciji Vlade, kazao je da “oproba radi na način na koji misli da treba raditi”.

“Oni su postavljali neka pitanja iz kojih je bilo potpuno jasno da ne vladaju materijom”, kazao je Božinović i dodao da se oni na to nisu osvrtali.

“Ministri su potvrđeni jednom jasnom većinom”

“Ministri su potvrđeni jednom jasnom većinom. Mi radimo jedan ozbiljan posao i nadam se da će u danima i mjesecima koji dolaze sve to dolaziti još više do izražaja”, kazao je Božinović. Na pitanje hoće li on iz sjene voditi i vanjske poslove budući da je potpredsjednik Vlade i međunarodni tajnik HDZ-a, Božinović je rekao da će on voditi koordinaciju, ali da nije ministar jer je ministar vanjskih poslova Grlić Radman.

Teško je danas zamisliti bilo koju politiku, posebno od ulaska u EU, koja nema vanjskopolitičku dimenziju, a ono što radimo u MUP-u je jedno od ključnih vanjskopolitičkih pitanja danas”, kazao je Božinović.

Na pitanje o kritici Kuće ljudskih prava, koja se požalila što će Božinović biti kao potpredsjednik Vlade zadužen za ljudska prava, a tvrde da on krši ljudska prava jer policija protjeruje migrante na granici, novi potpredsjednik Vlade je kazao da “mi ne kršimo nikakva prava”.

“Policajac u točno određenim situacijama može koristiti silu kao samoobranu”

“Mi ne dopuštamo ilegalan ulazak u Hrvatsku. Hrvatska je suverena država. Jedna od temeljnih uloga i zadaća policije je da štiti granicu i to i radimo i to ćemo raditi. Sve što se radi, radi se u skladu sa zakonom i nema nikakvih kršenja ljudskih prava”, kazao je Božinović te dodao da nije tako da Hrvatska ne bi bila na pragu zadovoljenja tehničkih kriterija za ulazak u Schengen.

Na pitanje o izjavi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se koristi sila, Božinović je kazao da se “ne koristi sila”.

“Policijski službenik u točno određenim zakonom određenim situacijama može koristiti silu kao samoobranu. Morate razumjeti da su policajci i policajke 24 sata, i danju i noću, na hrvatskoj granici, i ukoliko netko upotrijebi silu prema njima oni na to moraju reagirati”, kazao je Božinović i dodao kako je to “zakonita uporaba sile”.

“Nju koriste sve policije na svijetu. I vi ste odrasli na američkim filmovima i vidjeli ste što radi policija”, zaključio je novi potpredsjednik Vlade.

“HDZ-ovci znaju vrlo dobro tko je lider koji ih može dovesti do pobjede na izborima”

Komentirao je i izjavu Mire Kovača da HDZ treba rekonstruirati.

“Sa dolaskom Andreja Plenkovića HDZ je postao stvarno demokratska stranka”, kazao je Božinović te dodao da je HDZ predvodnik u demokratizaciji u Hrvatskoj.

“HDZ-ovci su iskusni politički ljudi i oni znaju vrlo dobro tko je lider koji ih može dovesti do pobjede na izborima. To su znali 2016. i to će znati 2020”, kazao je i dodao da je to Andrej Plenković.

Božinović se dodatno osvrnuo na Kovača ustvrdivši: “Ne govorimo o rekonstrukciji, predsjednik je spomenuo puno bolji termin, jedna vrsta konsolidacije. Vi znate, sjećate se s kojim porukama je on krenuo u kampanju. Dakle svima nama u cijelom društvu, pa tako i HDZ-u treba jedna transformacija, a on je i provodi i provodi je na način da uvijek do sada, u svakom trenutku dobiva podršku”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr