Rasprave koje će uvijek trajati: Tko je zaista najveći svih vremena i zašto mnogi, pa i Capello, smatraju da je to brazilski Ronaldo?

Foto: Snimka zaslona

I dalje traju, i uvijek će trajati, polemike oko toga tko je najbolji nogometaš svih vremena. Nikad takve polemike neće prestati, iz vrlo jednostavnog razloga. Naime, Pele, Diego Maradona, brazilski Ronaldo, Zinedine Zidane, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.. svi su bili ili još uvijek jesu veliki nogometaši, svaki u svom vremenu. Teško je uspoređivati igrače a pritom ne staviti stvari u kontekst vremena. Nogomet se sasvim sigurno u doba Maradone, dakle, osamdesetih godina, igrao drugačije nego što je to slučaj danas, u Messijevom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, jedno je sigurno, iako ništa nije do kraja sigurno, da je brazilski Ronaldo imao manje ozljeda, da je imao dužu karijeru, možda bi i bio najbolji. A možda je i tome unatoč broj 1? Talent mu je bio nevjerojatan, uostalom, već 1994. godine, na Svjetskom prvenstvu u SAD-u, s 19 godina Ronaldo je bio član, iako nije igrao, brazilske reprezentacije koja je predvođena Romarijom i Bebetom nakon 24 godine čekanja vratila svjetski naslov u Brazil. Ronaldo je s Brazilom igrao finale SP-a 1998. u Francuskoj, a četiri godine kasnije, u Japanu i Južnoj Koreji, Brazilci su na krilima svog Ronalda pomeli konkurenciju i zasluženo u finalu pobijedili Njemačku te osvojili petu svjetsku titulu.

Bez obzira na sve brazilski Ronaldo za mnoge je najbolji u povijesti, a to smatra i legendarni talijanski trener, Fabio Capello (73). Radi se o treneru koji je u bogatoj karijeri trenirao veliki broj svjetskih zvijezda, pa i Ronalda, koji mu se posebmo urezao u pamćenje. Naravno, ponajprije zbog svog znanja, ali i zbog ponašanja izvan travnjaka koje nije ni blizu ponašanju portugalskog Ronalda, koji zapravo živi za nogomet i trofeje.

‘Ronaldo je bio najveći talent kojeg sam vodio, ali istovremeno je bio i igrač koji mi je stvarao najviše problema u svlačionici. Organizirao je zabave i ostalo. Jednom mi je Van Nistelrooy rekao: ‘Treneru, svlačionica smrdi po alkoholu.’ Ronaldo je zatim otišao u Milan i počeli smo pobjeđivati, ali ako govorimo o talentu, bez sumnje je najveći.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Capello je trenirao Ronalda tek jednu polusezonu, u jesenskom dijelu sezone 2006/2007, no, i to je bilo dovoljno da shvati o kakvoj se igračini radi. U siječnju 2007. Ronaldo je napustio klub zbog sve većih i češćih problema s ozljedama, ali i neprimjerenim ponašanjem izvan terena. Nakon toga brazilski je Ronaldo otišao u Milan. Te je sezone Capello osvojio La Ligu s Realom, iako ga gazda Reala, Florentino Perez, nije volio, navodno zbog odnosa prema igračima. Na kraju sezone mu je uručio otkaz, bez obzira na naslov.

S druge strane brazilski Ronaldo je bez obzira na ozljede nastavio u Milanu, ozljede su bile sve češće te je dobio slobodne papire samo godinu dana nakon dolaska. Velikan svjetskog nogometa karijeru je završio 2011. godinu u Corinthiansu, u vremenu koje odavno više nije bilo njegovo vrijeme. Naime, mnogi će reći kako je brazilski nogometni fenomen bio posljednji nogometni romantičar, koji je podsjećao igrom na nogometne velikane iz vremena kad je nogomet bio samo sport.

U velikoj karijeri, koja je mogla biti i puno veća, Ronaldo je igrao za Cruzeiro, PSV, Barcelonu, Inter, Real Madrid, Milan, Corinthians. Uz dva naslova prvaka svijeta s Brazilom Ronaldo je osvojio i dva španjolska prvenstva, tri španjolska Kupa, nizozemski Kup, Kup Uefe, Copa Americu, dvije Zlatne lopte, no, ne i Ligu prvaka, što mu je svakako najslabija točka. Međutim, bio je i ostao neponovljiv – Il Fenomeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.