Ratnik i navijač, veteran 4. gardijske brigade: Preminuo Ivan Božan koji je 1990.godine na Poljudu zapalio jugoslavensku zastavu!

Foto: Snimka zaslona

Preminuo je Ivan Božan, hrvatski branitelj i veteran legendarne 4. gardijske brigade, koja se proslavila u Domovinskom ratu i bila udarna igla oslobođenja Hrvatske u Oluji. Ivan je rođen 1971. godine te je početkom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku imao samo dvadeset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Božan je poznat i po tome da je 1990.godine na Poljudu zapalio zastavu Jugoslavije. Bilo je to na utakmici protiv beogradskog Partizana.  Naime, kod rezultata 2:0 za beogradski Partizan nekoliko stotina pripadnika Torcide u 73. minuti utakmice upalo je u teren i prekinulo utakmici, a TV komentator Boris Mutić je tada komentirajući utakmicu rekao kako se radilo o razularenim ljudima, Torcidu je nazvao ”takozvanom”, a njihove pripadnike generalno huliganima…

‘Njihovoj razularenosti zaista nema kraja…”, rekao je Mutić nakon što se na jarbolu pojavila zapaljena zastava Jugoslavije.

Foto: Snimka zaslona

Igrači Partizana i suci pobjegli su u svlačionicu dok su pripadnici Torcide na južnoj tribini pozdravljeni pljeskom većeg dijela tribina skinuli i zapalili jugoslavensku zastavu te je zapaljenu vratili na jarbol uz podršku i odobravanje cijelog stadiona. Cijeli stadion je skandirao je ”GOTOVO JE, GOTOVO…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je nakon svega bio kažnjen s četiri utakmice kazne zabrane igranja u Splitu. No, bilo je to posljednje prvenstvo Jugoslavije i ‘bratski zagrljaj” polako je popuštao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogodilo se to 26. rujna 1990. godine, mjesec dana ranije srpski teroristi u okolici Knina počeli su svoju tzv. balvan revoluciju, koja je završila potpunim njihovim porazom u Oluji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.