Ravnatelj KB-a Sveti Duh o Eriksenu: Moram vjerovati izvješćima

epa09265367 Christian Eriksen of Denmark (bottom) receives medical treatment while teammates gather around him during the UEFA EURO 2020 group B preliminary round soccer match between Denmark and Finland in Copenhagen, Denmark, 12 June 2021. EPA/Martin Meissner / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)

Možemo biti ponosni na naš zdravstveni sustav u cjelini, koji je svoju izvrsnost pokazao i u ovoj borbi protiv COVID-a, rekao je Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh u Zagrebu, jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4. Rekao je i da se u posljednjih nekoliko godina u hrvatskom zdravstvenom sustavu osjeća manjak medicinskih sestara. Komentirao je i slučaj koji je šokirao svijet – srčani udar koji je danski nogometaš Christian Eriksen doživio na utakmici Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok u Hrvatskoj pada broj zaraženih koronavirusom, bolnice se vraćaju normalnom dnevnom ritmu za sve građane. Bušić je naveo kako KB Sveti Duh ove godine obilježava 217 godina postojanja i kontinuiranog rada te da nikad u tom razdoblju nije bilo situacije da nisu radili 24 sata dnevno bez prestanka.

– S ovom epidemijom imali smo vrlo veliki dodatni napor, ali su radne obaveze bile izuzetno velike. Cijelo vrijeme, čak i u vrijeme epidemije COVID-a, mi smo radili praktično, neću reći, sve pacijente, osim onog lockdowna koji je bio prošle godine u ožujku i travnju, sve ostalo smo praktično radili u maksimumu kapaciteta koji je bio moguć, rekao je Bušić.

Nedavno su otvorili novu dnevnu bolnicu sa sto smještajnih jedinica. Dnevna bolnica obuhvaća sve djelatnosti koje u svojem programu imaju ugovorene djelatnosti s HZZO-om, naveo je Bušić. Nastala je kako bi se pacijent što manje izlagao bolničkom sustavu te da se njegovo liječenje provede u najkraćem mogućem roku, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Grad Zagreb je zajedno sa svojom najvećom tvrtkom, Zagrebačkim holdingom, izgradio tu dnevnu bolnicu, a u sinergiji s Vladom i Europskom unijom dobili smo kompletno izgrađenu i opremljenu zgradu vrijednu ukupno 240 milijuna kuna, rekao je Bušić.

Bušić je ustvrdio i da Hrvatska ima odličan zdravstveni sustav.

– Možemo biti ponosni na naš zdravstveni sustav u cjelini, koji je svoju izvrsnost pokazao i u ovoj borbi protiv COVID-a, rekao je Bušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da zdravstveni sustav RH u odnosu na EU statistički gledano ima dovoljan broj medicinskih sestara i liječnika, ali da se u posljednjih nekoliko godina osjeća manjak medicinskih sestara.

– Nemamo ih na optimalnom broju, ima ih nešto manje, rekao je Bušić, dodavši kako je razlog tomu odlazak sestara u inozemstvo.

– A što se tiče liječnika, rekao bih da imamo sasvim dovoljno, rekao je Bušić.

O Eriksenu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bušić je komentirao i slučaj danskog nogometaša Christiana Eriksena, koji je utakmici Europskog prvenstva doživio srčani udar. Urednik i voditelj Petar Vlahov upitao se zašto ne možemo saznati osnovni podatak – je li prije prvenstva cijepljen protiv koronavirusa. Milanski Inter, čiji je član, tvrdi da nije, ali UEFA i danski liječnici reprezentacije i dalje šute.

– Moram vjerovati izvješćima koja sam i ja u medijima čuo, kao i vi, a medijima su izjave davali doista kompetentni liječnici, kako te bolnice, tako iz nogometnih klubova i saveza. Ti liječnici, koji su javno davali izjave, ako su tvrdili da nije bio cijepljen, da nije prebolio koronu i da nije imao na sistematskom pregledu nijednu verificiranu bolest, na meni je samo da vjerujem tim liječnicima i da se na kraju krajeva sada u bolnici utvrdi stvarni razlog koji je doveo do ovog neželjenog i nesretnog incidenta, rekao je Bušić.

Bušić je rekao da su sportaši obavezni raditi sistematske preglede svakih šest mjeseci. Naglasio je kako se sistematski pregledi preporučuju i rekreativcima, posebno onima koji se time bave kontinuirano, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.