San hrvatske košarke dug više od dva desetljeća: Odbili slušati agresorsku himnu, sišli s postolja, možemo li se vratiti?

Foto: fah

Pred vratima je EuroBasket, odnosno Europsko prvenstvo u košarci. Dijeli nas tek desetak dana od početka… Izbornik Aleksandar Petrović s izabranicima odradio je, kako svi tvrde, sjajan posao ovog ljeta. Hrvatska je na pripremnim turnirima pobjeđivala sve redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dugo vremena Hrvatska s pravom sanja medalju, iako ona, naravno, nije imperativ. Posljednjih godina hrvatska se reprezentativna košarka vraća, polufinale Europskog prvenstva prije četiri godine te sjajne igre prošle godine na Olimpijskim igrama u Riju dokaz su povratka hrvatske košarke u svjetski, a onda pogotovo i u europski, vrh.

Posljednju medalju na nekim velikim natjecanjima, u koja uključujemo svjetska i europska prvenstva te olimpijske igre, Hrvatska je uzela davne 1995. godine, izbornik je bio Aleksandar Petrović, koji se spletom okolnosti i danas nalazi na klupi hrvatske košarkaške reprezentacije predvođene sjajnim tandemom NBA igrača Bojan Bogdanović – Dario Šarić. Spomenuti se tandem nametnuo kao liderski ove generacije hrvatske košarke. Kad njima pridodamo iskusnog povratnika Marka Popovića te Krunu Simona i Roka Ukića dobijemo okosnicu košarkaških Vatrenih.

Hrvatska može do medalje, ali nije favorit s obzirom na činjenicu da su neki važni igrači, poput Hezonje ili Bilana, da ne spominjemo ostale, uključujući i već ranije ”samootpisanog” Antu Tomića, otkazali izborniku a time i Hrvatskoj. Naravno, i druge se reprezentacije bore s otkazima, iako će mnogi stručnjaci i novinari reći kako je zapravo najveći favorit EuroBasketa Srbija, koja je u posljednji trenutak ostala bez izuzetnog igrača kao što je Miroslav Raduljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je davne 1995. godine na Europskom prvenstvu u Ateni osvojila broncu, naslov su uzeli Jugoslaveni, odnosno Srbi i Crnogorci, dok su naši košarkaški napustili postolje ne želeći slušati himnu države čija je politika odgovorna za genocid i etničko čišćenje kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.  Od tog trenutka sanjamo medalju i san traje dva desetljeća. Predugo…

Nerijetko nismo imali sreće, nedostajalo je pobjedničkog mentaliteta u reprezentaciji s obzirom kako smo ključne utakmice, dakle, četvrtfinala, gubili iako smo ih već imali dobivene. Naime, ovo je treći mandat Aci Petroviću na čelu hrvatske reprezentacije, bio je izbornik i na EuroBasketu u Turskoj 2001. kada su naši košarkaši izgubili u nesretnom četvrtfinalu protiv domaćina prvenstva. To je samo jedno u nizu nesretno izgubljenih četvrtfinala na velikim natjecanjima. Nažalost, i prošle godine, na Olimpijskim igrama, zastali smo u dramatičnom četvrtfinalu.

Nažalost, ili na sreću, kako će to protumačiti, Hrvatska bi i na ovom EuroBasketu, baš kao i u četvrtfinalu Rija prošle godine, mogla na Srbiju, i to već u ranoj fazi – u osmini finala. Uvijek su utakmice Hrvatske i Srbije neizvjesne do samog kraja, ali i uvijek, nažalost, nedostaje malo, samo malo, za pobjedu. I malo je puno ako nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.