Sebastian Coe novi predsjednik Međunarodnog atletskog saveza

Britanac Sebastian Coe, jedan od najboljih srednjeprugaša u povijesti atletike, izabran je u srijedu za šestog predsjednika Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) sa 115 glasova za na Kongresu koji se održava u Pekingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi kandidat za predsjednika IAAF-a bio je ukrajinski skakač motkom Sergej Bubka koji je sakupio 92 glasa. Ukrajinac je izabran za potpredsjednika sa 187 glasova za između sedam kandidata.

Coe, dvostruki olimpijski prvak na 500 metara (1980. i 1984.) naslijedio je na mjestu predsjednika 82-godišnjeg Senegalca Lamina Diacka koji je tu dužnost obnašao 15 godina.

“Dragi prijatelji, nema zadatka u životu za koji sam se ovako dobro pripremio. Ako mi poklonite povjerenje, neću vas razočarati”, izjavio je prije glasovanja 58-godišnji Lord Coe koji je bio predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj izbor održan je nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva u atletici u Pekingu (22. do 30. kolovoza), a u jeku najvećeg skandala s dopingom.

Naime, početkom mjeseca su britanski “Sunday Times” i njemačka televizijska postaja ARD/WDR objavili da su od zviždača iz Međunarodne atletske federacije (IAAF) dobili uvid u 12.000 uzoraka od 5000 atletičara dobivenima u razdoblju između 2001. i 2012. te kako je više od 800 atletičara imalo jedan ili više “abnormalni” rezultat. Prema pisanju ta dva medija, ti atletičari su osvojili 146 medalje na najvećim sportskim natjecanjima, olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, uključujući 55 zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.