Sedam hrvatskih paraolimpijaca na Igrama u Pjongčangu

Foto: fah

Čak sedam hrvatskih sportaša nastupit će na XII. zimskim paraolimpijskim igrama koje će se od 9. do 18. ožujka održati južnokorejskom Pjongčangu gdje će se natjecati u alpskom i nordijskom skijanju te snowboardu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petorici “sigurnih” paraolimpijaca, koji su ispunili norme, priključili su se u ponedjeljak skijaš Lovro Dokić i nordijac Antun Bošnjaković koji će u Južnu Koreju otputovati zahvaljujući pozivnici Međunarodnog paraolimpijskog odbora pa će tako boje Hrvatske u Pjongčangu braniti rekordan broj sportaša.

U alpskom skijanju, po treći put će na PZOI nastupiti u sjedećoj konkurenciji Dino Sokolović, dok će Damiru Mizdraku, koji se natječe u konkurenciji slijepih i slabovidnih, ovo biti drugi nastup na PZOI. Sedamnaestogodišnja Eva Goluža, koja će se natjecati u konkurenciji slabovidnih skijašica, te 16-to godišnji Lovro Dokić, koji će nastupiti u konkurenciji stojećih skijaša, bit će najmlađa sportašica i sportaš na Igrama u Pjongčangu.

Po prvi put na ZPOI Hrvatska će imati predstavnike u nordijskom skijanju i snowboardu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country – 15 km te cross country – sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupit u disciplini skijaško trčanje – sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetat će se u banked slalomu i snowboard crossu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovat će u Pjongčang 2. ožujka, a svečana ceremonija otvaranja Igara održat će se 9. ožujka na Olympic stadionu na kojem će u petak biti otvorene i Zimske olimpijske igre.

Skijanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj započinje 1960. godine u Mrkoplju gdje entuzijasti, slijepe i slabovidne osobe, započinju sa samostalnom obukom na blagim padinama skijaškog terena Čelimbaša, dok organizirani počeci skijanja osoba s invaliditetom u samostalnoj Hrvatskoj započinju 2000. godine.

Prvo sudjelovanje na velikim natjecanjima slijedi 2001. na utrkama IPCAS Europskog kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put na Zimskim paraolimpijskim igrama nastupamo u Salt Lake Cityju 2002. godine na kojima Tomislav Zadro osvaja 10. mjesto u slalomu za stojeće.

Na Igrama u Torinu 2006. Hrvatsku predstavlja Zlatko Pesjak, dok u Vancouveru 2010. nastupaju u slalomu i veleslalomu stojećih Zlatko Pesjak i Mario Dadić. U sjedećoj konkurenciji prvi put nastupa Dino Sokolović te slabovidna Nikolina Šantek.

U Sočiju 2014. hrvatske boje branili su Dino Sokolović te u konkurenciji slijepih i slabovidnih Damir Mizdrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.