(VIDEO) Sepp Blatter šokirao nogometni svijet i četiri dana nakon reizbora podnio ostavku na čelu FIFA-e

Nakon skandala i akcije švicarske policije u suradnji s američkim FBI-om, tijekom koje je u Švicarskoj uhićeno nekoliko visokih dužnosnika FIFA-e, drama u krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji se nastavlja. Naime, nedavno izabrani predsjednik FIFA-e, odnosno, ponovno izabrani, Sepp Blatter, podnio je neopozivu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ponovno je izabran u petak  na dužnost koju je obnašao punih 17 godina te je njegova ostavka zapravo rezultat pritiska koji je dolazio iz UEFA-e, odnosno, nekih najjačih članica FIFA-e i UEFA-e, koji su govorili i o mogućnosti bojkota Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se održati u Rusiji za tri godine. No, spekulira se jednako tako da bi istraga u budućnosti mogla obuhvatiti i samog Blattera.

Kako javljaju švicarski mediji u ovom je trenutku u Zürichu završena konferencija za tisak na kojoj je Blatter šokirao nogometni svijet, iako nisu svi iznenađeni njegovom ostavkom poslije korupcijskog skandala koji se tek počeo odmotavati.

Pobijedio velikom većinom, no, nogometni svijet ga ne podržava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blatter se, iako je pobijedio, i to vrlo uvjerljivo s obzirom na situaciju, u petak i postao novi-stari predsjednik FIFA-e te dobio mandat na novih četiri godine, našao pod velikim pritiskom, što se na tiskovnoj konferenciji u Švicarskoj, na kojoj objavio ostavku, moglo osjetiti.
Naime, Blatter tvrdi da je pobijedio velikom većinom, no, osjetio je da ga ne podržava čitav nogometni svijet, zbog čega je odlučio sazvati izvanrednu pressicu i objaviti ostavku.

Blatter je rekao, pred brojnim okupljenim novinarima, da je temeljito razmislio o svojoj ostavci, kao i o svom predsjedništvu te o svom životu u posljednjih 40 godina, 79-godišnji nogometni djelatnik, koji je obilježio jedno razdoblje svjetskog nogometa, s obzirom da je na čelu FIFA-e bio čak za vrijeme četiri svjetska prvenstva, Od Japana i Južne Koreje 2002. godine do Brazila 2014. godine, ponavlja da voli nogomet, voli FIFA-u te da zato želi učiniti ono što je najbolje za nogomet i samo organizaciju.

Sve trajalo 45 minuta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Press konferencija Seppa Blattera, trajala je 45 minuta te se radilo isključivo o monologu budući da nije htio odgovarati na pitanja okupljenih novinara. Jedne era, duga 17 godina, se tako, pomalo i šokantno, završila, tek počinje provjetravanje, o kojem pišu strani mediji.

Blatter tvrdi da će se njegov nasljednik znati na kongresu FIFA-e koji će se održati što je prije moguće, donedavni šef FIFA-e, koji je još u petak najavljivao da će se odlučno boriti protiv kriminala, sada tvrdi da su krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji nužne temeljite promjene. “Odlučnu” borbu protiv kriminala voditi će neki drugi.

Kad se počelo govoriti o njemačkom bojkotu SP-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB), Wolfgang Niersbach, nedavno najavio da Njemačka neće bojkotirati Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, za tri godine, sama nagađanja, koja su se pojavila, a koja su išla za tim da bi mogla postojati mogućnost bojkota, bila su dovoljan signal da se u FIFA-i događa nešto veliko, odnosno, da su dani, pa i sati, na Seppa Blattera na čelu krovne nogometne svjetske organizacije odbrojani.

Što je Svjetsko prvenstvo bez svjetskog prvaka? I kako bi reagirale ostale članice prije svega UEFA-e, a onda i FIFA-e, kada bi došlo bojkota, što je, dakako, bila krajnja mjera, u koju je malo tko vjerovao?  No, bio je to moćan pritisak na Blattera.

Blatterovu izjavu možete pročitati ovdje.

Video:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.