Simpozij nogometne medicine: Istaknuta važnost medicinske procjene elitnih sportaša

Foto: fah

Simpozij nogometne medicine otvoren je u petak u Zagrebu, a na njegovom otvorenju govorio je voditelj medicinske službe španjolskog prvoligaša Real Madrida Niko Mihić koji je istaknuo važnost medicinske procjene elitnih sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sretan sam što imam priliku po prvi puta u Zagrebu govoriti na temu od iznimne važnosti za hrvatsku nogometnu scenu. Lijepo je vidjeti veliki interes građana, liječnika, zdravstvenih djelatnika i mladih studenata za moje predavanje”, izjavio je nekom prije samog početka predavanja Mihić, hrvatski liječnik i specijalist opće i obiteljske medicine i hitnih slučajeva. Već dvije godine uspješno upravlja medicinskom službom Real Madrida te brine o svjetski poznatim igračima poput Cristiana Ronalda, Sergia Ramosa, James Rodrigueza, Luke Modrića, Matea Kovačića i mnogih drugih. Rođeni Zagrepčanin, posljednjih četrdesetak godina proveo je radeći u Španjolskoj i Kanadi.

Svečanom otvorenju i radu simpozija prisustvovao je i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, državni tajnik u Ministrastvu financija, Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić, zamjenik državne tajnice za sport Krešimir Šamija, prodekanica Kineziološkog fakulteta, prodekanica Kineziološkog fakulteta Sanja Šalaj, Mimi Vurdelja, nutricionistica Hrvatskog olimpijskog odbora, Dubravko Šimenc, Olja Vori te brojni drugi stručnjaci iz područja sportske medicine.

“S obzirom da Hrvatska slovi kao velika sila u međunarodnome sportu i da se može pohvaliti s puno sportaša na samome vrhu, sportska medicina je segment zdravstvene zaštite koju želimo razvijati. Razmjena iskustava s liječnikom velikog Real Madrida i ostalim stručnjacima iz Hrvatske zasigurno će pridonijeti razvoju hrvatske sportske i nogometne medicine te unaprjeđenju metoda liječenja vrhunskih sportaša”, zaključio je predsjednik novosonovanog Hrvatskog društva za nogometnu medicinu Tomislav Madžar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko društvo za nogometnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora na današnji dan izabralo je, predsjednika, dopredsjednika i članove Upravnog odbora – Tomislava Madžara, Sašu Jankovića, Fabijana Čukelja, Natašu Bakarčić, Ivana Lovrića, Tomislava Vlahovića, Zorana Bahtijarevića i Borisa Nemeca, kao počasnog predsjednika.

“Nakon 23 godine što sam sportski liječnik, čast mi je što sam i dalje uključen kako bih svojim iskustvom mogao utjecati na još bolje rezultate naših sportaša”, izjavio je Boris Nemec.

“Drago mi je da je Zdravstveno veleučilište organizator ovog simpozija kojemu će danas prisustvovati sam vrh stručnjaka okupljenih s misijom još što boljeg razvoja sportske i nogometne medicine”, zaključio je dekan Zdravstvenog veleučilišta Krešimir Rotim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Medicina rada i sporta kao specijalizacija na primarnoj razini trebala bi voditi skrb u vidu redovitih pregleda sportaša. Druge struke bi na sekundarnoj razini trebale davati konzilijarnu, odnosno dodatnu podršku u smislu dijagnostike i terapije kada se ukaže potreba za time. Takva organizacija sustava, ako bi zaista zaživjela, dovela bi da i sekundarni dio zdravstvene zaštite, odnosno konzilijarne, specijalističe struke budu manje zagušene. Dakle, trebamo poraditi na organizacijskom sustavu. Što se sposobnosti i educiranosti naših liječnika tiče, nedvojbeno imamo vrhunske stručnjake. Trebamo težiti na rasterećenju manjih, ruralnih hrvatskih sredina koje također imaju vrhunske sportaše, ali nemaju nikakvu pomoć zdravstvenog specijalističkog sustava, zaključio je Vladimir Ivančev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.