(FOTO) Sjajan niz, sedma medalja zaredom: Hrvatska pobijedila Mađarsku i osvojila svjetsku broncu

epa07743623 Croatia team members celebrate after defeating Hungary during the men's water polo bronze medal match between Croatia and Hungary at the FINA Swimming World Championships 2019 in Gwangju, South Korea, 27 July 2019. EPA/JEON HEON-KYUN

Hrvatski vaterpolisti osvojili su brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu, oni su u susretu za treće mjesto svladali Mađare sa 10-7 (2-1, 2-2, 2-2, 4-2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajnu utakmicu odigrao je Maro Joković koji je postigao čak šest pogodaka za Hrvatsku, dok su po jedan gol postigli Luka Lončar, Lovre Miloš, Anđelo Šetka i Hrvoje Benić, dok su kod Mađarske po dva gola postigli Krizstian Manhercz i Balazs Harai, a po jedan su dodali Daniel Angyal, Gergo Zalanki i Marton Vamos.

Tijekom čitavog dvoboja Hrvatska je bila samo jednom u rezultatskom minusu i to na samom početku kada je Harai iskoristio igrača više za vodstvo Mađarske od 2-1. No, do kraja prve četvrtine su Lončar i Joković uspjeli preokrenuti rezultat. Iako je Hrvatska nakon uvodnih osam minuta imala vodstvo od 2-1, stjecao se dojam kako ta prednost nije dovoljno izražena s obzirom da su naši igrači imali čak šest situacija s igračem više, a Mađari samo tri.

U drugoj četvrtini Mađari su uspijevali izjednačavati na 2-2 i 3-3 preko Vamosa i Manhercza, no Hrvatsku su u prednosti držali Joković i Miloš. Imala je Hrvatska nekoliko izglednih prilika za odlazak na dva gola prednosti još u tom periodu igre, no nije ih iskoristila, ali jest u prvoj minuti trećeg dijela kada je Joković iskoristio peterac nakon prekršaja na Vrliću. Kod rezultata 5-4 Lončar je promašio dva “zicera” kojima je mogao odvesti Hrvatsku na veću razliku, pa je Mađarska držala rezultatski priključak sve do kraja treće četvrtine kada je rezultat glasio 6-5 za Hrvatsku.
Ipak, u posljednjih osam minuta zablistao je Joković, on je s dva uzastopna gola prvo odveo Hrvatsku do 8-5 pet minuta prije kraja susreta. Mađarska se niti tada nije predala već je s dva uzastopna gola s igračem više u bazenu preko Haraija i Zalankija stigla na 8-7 nešto više od tri minute prije kraja. Tada je na scenu ponovno stupio Joković i fantastičnim udarcem s velike udaljenosti pogodio za 9-7. Konačni rezultat postavio je Benić nešto više od minute prije kraja, a zanimljivo je kako je taj pogodak bio jedini na utakmici koji je postignut s istim brojem igrača u bazenu. Svi prethodni su padali ili u situacijama s igračem više ili iz peteraca.
Hrvatska je tako produžila niz osvajanja medalja na SP-ima na sedam. Niz je počeo još 2007. u Melbourneu osvajanjem zlata, uslijedile su bronce 2009. (Rim), 2011. (Šangaj) i 2013. (Barcelona), srebro 2015. u Kazanu i zlato 2017. u Budimpešti.
U finalu će igrati Španjolska i Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA – MAĐARSKA 10-7 (2-1, 2-2, 2-2, 4-2)
HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 6, Benić 1, Vukičević, Bušlje, Miloš 1, Vrlić, Šetka 1, García, Marcelić
MAĐARSKA: Nagy, Angyal 1, Manhercz 2, Zalanki 1, Vamos 1, Mezei, Sedlmayer, Jansik, Pohl, Varga, Batori, Harai 2, Vogel
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 8/16, Mađarska 6/19
PETERCI: Hrvatska 2/2, Mađarska 1/1

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.