Sjećanje na Domovinski rat: Pripadnici Tornada po ulasku u hrvatski grad zaplijenili transparent tamošnjih navijača Zvezde?

Foto: Društvene mreže

Uoči obljetnice Oluje internetom kruži fotografija pripadnika navijačke skupine Tornado, koji su, čini se, po ulasku u hrvatski grad zaplijenili transparent tamošnjih navijača Zvezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je na to i prije nekoliko mjeseci podsjetio potpredsjednik Partizana Vladimir Vuletić kad je na Instagram profilu objavio objavu pod naslovom “Zabranjena povijest Delija iz Knina”.

“Znamo da su pobjegli i grad predali bez ispaljenog metka, ali su i zastavu ostavili na ulici gdje su je našle ustaše iz Zadra”, napisao je je tada.

Odgovorio mu je Milan Borjan, vratar Crvene zvezde (rođen u Kninu 1987. godine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sjećam se kolone u kojoj su majke plakale, bake očajno zapomagale za ostavljenim sinovima, muževima, očevima. Mi djeca nismo tada bili svjesni što se događa, vidjeli smo samo da nam gore kuće, igrališta na kojima smo se do jučer bezbrižno igrali. Bili smo žedni, uplašeni i gladni… Nismo zaslužili da nas itko, a posebno jedan ‘Profesor’, vrijeđa samo iz jednog razloga, a to je što smo bili prisiljeni naći se u nepreglednoj koloni tijekom ‘Oluje’ i što smo Delije. Vi ste ‘Profesore’ nasljednik i glasnogovornik zadojene mržnje prema Crvenoj zvezdi, ali morate znati da je Srbima iz Knina poslije genocida NDH ostala samo Crvena Zvezda u Jugoslaviji da se identificira sa srpstvom”, objavio je.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar dan svima, ja sam Milan Borjan, jedan od decaka koji je pre 25 godina bio u nepreglednoj koloni izbeglica tokom “Oluje”. Secam se te kolone gde su majke plakale, bake ocajno zapomagale za ostavljenim sinovima, muzevima, ocevima. Mi deca nismo tada bili svesni sta se desava, videli smo samo da nam gore kuce, igralista na kojima smo se do juce bezbrizno igrali, bili smo uplaseni, zedni i gladni… Danas svi mi koji smo preziveli tu strasnu, nepreglednu kolonu nosimo velike oziljke i rane. Neki od nas nikada se nisu oporavili. Neki od nas sluzimo drzavi Srbiji, doprinosimo sportu, nauci, politici, medicini, sudstvu. Nismo zasluzili da nas niko a posebno jedan “Profesor” vredja samo iz jednog razloga a to je sto smo bili prinudjeni da budemo u nepreglednoj koloni tokom “Oluje” i sto smo Delije. “Profesore” dugo niste bili u medijima zbog pandemije i ocigledno to ne mozete da podnesete pa zelite da budete u medijima vredjajuci sve nas kojima je sam pomen “Oluje” velika rana jer smo izgubili druga, prijatelja, brata. Od Vas ocekujem “Profesore” Vuleticu odgovor sa Njegosevim citatima i Vasom zeljom da pobedite retorikom. Ja se necu “Profesore” nadmudrivati sa Vama, niti imam toliko skole a verovatno ni intelekta koliko Vi “ Profesore” ali cu Vas zamoliti da postanete bolji covek i neigrate se sa ovakvim postovima i izjavama dok se nekome slama srca i dusa od teskih i gorkih uspomena. Vi “Profesore” ste sami naslednik i glasnogovornik zadojene mrznje prema Crvenoj Zvezdi ali “ Profesore” morate da znate da je Srbima iz Knina posle gonocida NDH ostala samo Crvena Zvezda u Jugoslaviji da se identifikuje sa Srpstvom. “Profesore” ovu zastavu sa slike koju ste postavili smo napravili mi deca od deset godina a tada smo je izgubili, kao i sve u zivotu sto smo izgubili i sto nam je oduzeto a pre svega nas krevet, dom, igracke… Sve ono “Profesore”sto Vama nikada nije bilo uskraceno. Izvinjavam se svima sto sam kao sportista morao da reagujem na politicku sadrzinu ali previse je moja dusha razorena od bola nakon prozivke svih nas Delija iz Knina koji smo preziveli zivotnu golgotu!!! Necu se vise oglasavati na ovu temu!!!

Objavu dijeli Milan Borjan (@borjan_milan_official)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuletić mu je odogovorio.

“Oni koji partizanovce nazivaju godinama ustašama, franjevcima i Zagrepčanima, zaboravljaju da im je jedan od klupskih osnivača bio Slavko Komar (i ne, Franjo Tuđman nikad nije bio predjsednik FK Partizan, već TK Partizan i JSD Partizan), a predsjednik Skupštine Nikola Bugarčić-Zver, ujedno i upravitelj Golog otoka na kojem su smrt i patnju pronašli mnogi Srbi. Naš Milan zna da je Krajina pala bez ispaljenog metka, ali i zna da je uprava njegovog sadašnjega kluba nakon “Oluje” za trenera postavila čovjeka koji sudjeluje u izgradnji spomenika Oluji u Kninu”, napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.