Skandal u FIFA-i: Azija želi izbore, UEFA je za odgodu!

epa04769864 (FILE) File picture dated 20 March 2015 of FIFA President Joseph Blatter following a FIFA Executive Committee meeting in Zurich, Switzerland. The United States Justice department on 27 May 2015 names nine football officials indicted on corruption charges, including current top officials at governing body FIFA, which is due to hold its Congress and presidential election on 29 May. FIFA president Joseph Blatter is not one of the nine indicted persons. EPA/ENNIO LEANZA DATABASE

Azijska nogometna federacija (AFC) zatražila je da se izbori za predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) održe kao što je i planirano u ovaj petak, premda je u srijedu privedeno niz dužnosnika FIFA-e zbog sumnje u korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AFC je na svojoj službenoj internetskoj stranici podržao sadašnjeg predsjednika Seppa Blattera zatraživši da se izbori održe po ranije utvrđenom planu.

“Azijska nogometna federacija izražava neslaganje s prijedlozima o odgodi izbora,” poručili su iz AFC-a koji broji 47 članica.

Iz Europske nogometne federacije (UEFA) još su jučer poručili kako bi se izbori trebali odgoditi za šest mjeseci. “Kongres Fife trebao bi biti odgođen jer postoji opasnost da se pretvori u farsu, a izbori za novog predsjednika trebali bi biti održani u roku od šest mjeseci. Ova afera je katastrofa za Fifu i nogomet, te dajemo crveni karton sadašnjem vodstvu Fife. Također, pokazalo se da je korupcija duboko ukorijenjena u Fifi, te da je potrebna sveobuhvatna reforma,” naglasio je glavni tajnik Uefe Gianni Infantino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku Blatteru pružila je i Afrička nogometna federacija (CAF) poručivši kako je ‘Blatter učinio mnogo dobroga za afrički nogomet”. Međutim, iz CAF-a su pozvali svoje članice da ‘glasaju po osobnom uvjerenju’.

CAF je najbrojnija organizacija sa 56 članica od 209 koliko ih ima FIFA. UEFA ima 54 glasa, a Azija 47.

Izbor za novog predsjednika FIFA-e trebao bi se održati u petak, 29. svibnja, a jedina dva kandidata su Blatter, koji se nalazi se na dužnosti predsjednika FIFA-e od 1998. godine i kandidirao se za peti mandat, te jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.