Skandal zbog dopinga: Tri ruske atletičarke dobile dopuštenje da se natječu pod neutralnom zastavom

Foto: fah

Međunarodna atletska federacija (IAAF) otkrila je u srijedu da je trima ruskim atletičarkama Kseniji Aksionovoj, Veri Rebrik i Veri Rudakovoj dopušteno da se natječu na međunarodnoj razini pod neutralnom zastavom, 18 mjeseci nakon suspenzije Ruskog atletskog saveza zbog sustavnog dopingiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IAAF je objavio da su trkačica na 400 m Ksenija Aksionova (29), bacačica koplja Vera Rebrik (28) i trkačica na 400 m s preponama Vera Rudakova (25) ispunile “izuzetne kriterije za izbor” na temelju kojih je odlučeno da se mogu natjecati pod neutralnom zastavom.

Aksionova je bivša europska prvakinja u štafeti 400 m i ima srebrnu medalju u pojedinačnom nastupu u toj disciplini. Rebrik je također bivša europska prvakinja, dok je Rudakova osvajala više zlatnih medalja na juniorskim europskim i svjetskim prvenstvima.

S njih tri ukupno je 15 ruskih atletičara dobilo dopuštenje IAAF-a da se natječe pod neutralnom zastavom. IAAF je u svom priopćenju istaknuo kako je njegov odbor za razmatranje dopinških slučajeva razmotrio 58 novih slučajeva ruskih atletičara te je odlučilo njih 28 odbiti, a 27 ih se još proučavaju. Ono što je važno tom odboru je da atletičari treniraju u okruženju koje ispunjava potrebne antidopinške zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski atletski savez i dalje je pod suspenzijom zbog sustavnog dopingiranja što znači da će velika većina ruskih atletičara propustiti svjetsko prvenstvo u atletici koje su kolovozu održava u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.