Skupština HOO-a o Sportskoj televiziji i Vrdoljaku

Iako je glavna tema današnje Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora bilo Programsko i financijsko izviješće za 2013. godine, opet se najviše raspravljalo o Sportskoj televiziji (SPTV), ali i o preporuci Etičkog odbora o ukoru počasnom predsjedniku HOO-a Antunu Vrdoljaku, koja nakraju nije prihvaćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop predstavio je skupštinarima Programsko i financijsko izviješće za prošlu godinu, koju je HOO završio s manjkom prihoda od 350.496 kuna, a u kojem su pobrojani brojni uspjesi hrvatskih sportaša i 333 medalje s velikih sportskih natjecanja, te objavljen visok postotak realizacije redovnih programskih aktivnosti. Nakon predstavljanja izviješća za riječ se javio predstavnik Hrvatskog zrakoplovnog saveza Miroslav Džidara i javno napao projekt Sportske televizije.

“Kako možete u izviješću reći da je sve u redu kada Sportska televizija duguje 42 milijuna kuna, a kako smo mi vlasnici te televizije svaki od vas skupštinara duguje oko 400 tisuća kuna. U tri godine postojanja SPTV je nagomilao 42 milijuna kuna manjka, što znači da će u sljedeće tri godine taj dug biti 84 milijuna kuna, pa nam razum nalaže da je možda bolje da odustanemo od tog projekta”, kazao je Džidara, a odmah je na izrečeno reagirao predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

“Sportska televizija je nedavno obilježila tri godine postojanja, a HOO i dalje stoji iza tog projekta o čemu se izjasnila i velika većina nacionalnih sportskih saveza koja je pozitivno odgovorila na naš upit o produženju koncesije. HOO je jamac SPTV-u kod hrvatskih banaka koje ne bi stale iza tog projekta da nema jasne ekonomske računice. Također, u završnim smo razgovorima sa strateškim partnerom koji će biti dovršeni krajem travnja ili početkom svibnja, pa u tom projektu više nećemo biti sami. Upravo mi je nepojmljivo s koliko se energije neki pojedinci bore protiv projekta SPTV-a, a ja odgovorno tvrdim da niti jedan hrvatski sportaš ili nacionalni savez nije primio ni lipe manje zbog SPTV-a”, kazao je Mateša, koji je dodao kako su državna kontrolna tijela i interne revizije provjeravale poslovanje HOO-a, te da nisu ustanovile nikakve nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O SPTV-u su svoje mišljenje iznijeli i predstavnik Kluba olimpijaca Igor Boraska, koji je upitao kako nema dodatnog financijskog izviješća za SPTV i Hrvatsku olimpijsku akademiju u izviješću Nadzornog odbora, dok je član Nadzorne komisije Tomislav Paškvalin upozorio da bi u ovako nesigurnoj financijskoj situaciji i s zabrinjavajućim brojkama glede poslovanja SPTV mogao biti uteg za HOO.

Programsko i financijsko izviješće za 2013. godinu, te Izviješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslovanja HOO-a nakraju su prihvaćeni s po pet glasova protiv.

Skupštinari HOO-a su potom saslušali preporuku Etičkog odbora HOO-a o prijavi Hrvatskog kluba olimpijaca protiv počasnog predsjednika HOO-a Antuna Vrdoljaka, koji je na Skupštini 26. studenoga verbalno napao Zorana Primorca, kazavši mu da je “nastupio na sedam Olimpijskih igara, a osvojio pola medalje”,te time povrijedio temeljna načela olimpizma, odnosno dostojanstvo sportaša koji je osvojio brončanu medalju u parovima, obezvrjeđujući time ekipni sport u odnosu na pojedinačni. Iako je preporuka Etičkog odbora bila da se Vrdoljaku izrekne ukor, u glasovanju taj prijedlog nije dobio dovoljan broj glasova skupštinara, pa je prijedlog o ukoru odbačen. Niti Vrdoljak, a niti Primorac nisu nazočili današnjoj skupštini, koja je prihvatila i odluku o prestanku članstva Hrvatskoj motonautičkog saveza u HOO-u, s obzirom da je taj Savez zbog nektivnosti prestao postojati, te odluku kojom se umjesto ugašenog Zagrebačkog sportskog saveza u članstvo prima Sportski savez Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HOO je u 2013. godini iz sredstva redovnih programa nacionalnih sportskih saveza (NSS) financirao troškove odlaska sportaša na 133 svjetska i 174 europska prvenstva, 80 svjetskih i 43 europska kupa, 153 međunarodna natjecanja te nastupe na 17 međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj. Hrvatski su sportaši osim toga nastupili na pet višesportskih natjecanja – Mediteranskim igrama, ljetnom i zimskom Olimpijskom festivalu europske mladeži te ljetnoj i zimskoj Univerzijadi. S Mediteranskih igara u Mersinu naši su se sportaši vratili sa 11 zlatnih, 7 srebrnih i 9 brončanih medalja u ukupno 15 sportova.

U 2013. godini HOO je ostvario prihode od 109.187.656 kuna, dok su rashodi iznosili 109.538.152 kuna. Najveći dio prihoda činili su oni od igara na sreću (100.364.354 kuna), koji nisu realizirani u planiranom iznosu od 107.681.976 kuna. Manjak prihoda u 2013. godini iznosi 350.496 kuna, do kojeg je došlo zbog nedoznačavanja dijela planiranih sredstava od igara na sreću. Uz preneseni višak prihoda iz 2012. godine (6.480.085 kuna), ali i angažirana sredstva te neplaćene obaveze prema NSS-ima (11.837.912 kuna), HOO je 2013. godinu zaključio s manjkom prihoda od 5.708.323 kuna. Predsjednik Mateša iznio je podatak kako je prema dopisu Ministarstva financija HOO do 10. ožujka iz dijela prihoda od igara na sreću, zajedno s prenesenim sredstvima iz 2013. godine, imao na raspolaganju 40.336.403 kuna od kojih je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta do 1. travnja doznačilo 21.535.950 kuna.

Nakon ostavke Josipa Pavića na mjesto predsjednika Komisije sportaša HOO-a, a time i člana Vijeća i Skupštine HOO-a, za novu predsjednicu Komisije izabrana je košarkašica i olimpijka Sandra Mandir. Članica Komisije Andrijana Stipaničić Mrvelj nije više predstavnica u Skupštini, a zamijenila ju je osvajačica olimpijske medalje Snježana Pejčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.