Skupština Hrvatskog saveza akcionog streljaštva: Potrebno rješavanje pitanja streljane za vatreno oružje u Istri

Foto: fah

Dana 6. travnja 2018. u Rijeci, održana je Skupština Hrvatskog saveza akcionog streljaštva, na kojoj je u članstvo primljen Streljački klub ROVINJ-ROVIGNO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da podsjetimo, HSAS je osnovan 4. svibnja 2012. u Puli i imao je u članstvu tri istarska kluba. Danas je u članstvu deset klubova, šest sa istarskog područja, dva sa riječkog i dva sa zadarskog, dakle, Savez djeluje na području tri županije.

Od osnivanja do danas, Savez je postao prepoznatljiv kao aktivni promicatelj športskog streljaštva, zagovornik donošenja kvalitetnijeg i ne-diskriminirajućeg Zakona o oružju, promicatelj kulture uporabe vatrenog oružja kao civilizacijske stečevine i popularizacije športskog streljaštva. Streljaštvo je itekako važan čimbenik domovinske sigurnosti, ponajprije kroz poštivanje zakonskih propisa, pravilnoj i sigurnoj uporabi vatrenog oružja, te svakako kao značajan faktor sigurnosti građana. Uz činjenicu da je u Republici Hrvatskoj ukinut obavezni vojni rok, jedine osobe koje su osposobljene pravilno rukovati vatrenim oružjem, uz policiju i vojsku te lovce, jesu upravo strijelci.

U proteklih pet godina, Savez je reagirao na događanja u javnosti koja su imala utjecaj na športsko streljaštvo i strijelce, objavljena je serija članaka u tiskanim medijima, objavljeno je nekoliko radijskih i jedan podulji tv intervju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez djeluje i preko Foruma hoplologije,

http://forum.hoplon.hr/index.php?sid=0eaa3b68d9f8b28cba89a30a65c91e97

te Facebook stranice Hrvatskog saveza akcionog streljaštva, https://www.facebook.com/Action-Shooting-121385774897640/ .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od klubova – članova Saveza, imaju mogućnost treninga, dostupna su im strelišta, održavaju se treninzi, edukacija o pravilnom i sigurnom rukovanju športskim vatrenim oružjem, kao i natjecanja u praktičnom streljaštvu (nedavno je održano IDPA natjecanje u Rijeci), a do kraja godine održat će se i prvo natjecanje u gađanju puškom sačmaricom u disciplini STEEL CHALLENGE.

U cilju daljnjeg razvoja športskog praktičnog streljaštva, potrebno je organizirati sigurnosne tečajeve, bez kojeg ni jedan strijelac ne može nastupiti na natjecanjima praktičnog streljaštva. Treba održati i tečaj za instruktore i tečaj za suce, te je donesena odluka da se krene sa izradom materijala, tj. pravilnika za održavanje sigurnosnih tečajeva, tečajeva za instruktore i suce.

Glavni cilj je svakako rješavanje pitanja streljane za vatreno oružje u Istri, koja bi dala novi zamah omasovljenju streljaštva, za koje postoji veliki interes, no, zbog činjenice da u Puli i Istri nema ni jedne streljane, športsko streljaštvo ne razvija se onim tempom kojim bi trebalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.