Šok u Urugvaju – Suarez je kažnjen kao da je terorist

Žestoka kazna koju je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) izrekla urugvajskom reprezentativcu Luisu Suarezu izazvala je šok i nevjericu u njegovoj domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Suarez je kažnjen kao da je terorist ili kriminalac. Suarez je zaslužio kaznu, no odluka Fife je skandalozna,” pišu urugvajski mediji.

Suarez je zbog ugriza talijanskog braniča Giorgia Chiellinija kažnjen s četveromjesečnom zabranom igranja, suspenzijom na devet međunarodnih utakmica i novčanom globom od 100.000 švicarskih franaka.

U nogometu zaluđenoj zemlji Suarez ima status ‘božanstva’, za razliku od ostatka svijeta gdje je sinonim za kontroverze. Praktički svi se slažu kako je napadač Liverpoola zaslužio kaznu, ali ne tako žestoku. Dio medija je čak optužio Engleze da su predvodili ‘lov na Suareza’, a čak je i predsjednik države Jose Mujica poručio neka ostave Suareza na miru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor poznate knjige “Golazo! Povijest nogometa u Latinskoj Americi”, Urugvajac Andreas Campomar smatra kako ‘britanski mediji već godinama predvode lov na Suareza, premda je bilo mnogo većih afera u kojima su sudjelovali engleski nogometaši”

“Ne želim ulaziti u teorije zavjera, no nevjerojatna je mržnja kojom engleskli mediji pišu o Luisu,” smatra Campomar.

Jedan od rijetkih Urugvajaca koji je očekivao veliku kaznu je Alcides Ghiggia, ‘čovjek koji je rasplakao Maracanu’. Ghiggia je postigao pobjednički pogodak za Urugvaj u susretu protiv Brazila (2-1) na Maracani 1950. godine donijevši svojoj reprezentaciji svjetski naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zaista mi nije jasno što je u glavi tom mladiću. To nije rat, da grizemo i napadamo ljude,” kazao je Ghiggia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.