Šola: Ne uvlačite ideologiju u sport. NE rasizmu. I to uspravno

šola
Foto: Knjižara Nova

Scene klečanja nogometnih momčadi koje je inicirao pokret “Crni životi vrijede” opasna je podvala sportu. Klečanje, osim u kontekstu odnosa prema transcendentnom, simbol je pokornosti, dakle ropstva. Hrvatska reprezentacija ispravno je odlučila, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)
“Imamo ideološku strukturu. Alicia (Garza) i ja smo uvjereni marksisti”, rekla je Patrisse Cullors, suosnivačica Black Lives Matter (BLM) i gay aktivistica u srpnju prošle godine, i dodala: “Ako nam ova zemlja ne da ono što želimo, uništit ćemo sustav. Metaforički i doslovno.” I sad ti klekni pred takvima.

BLM se prikazuje kao pokret koji se bori protiv rasizma i nepravde, ali njihovi osnivači i osnivačice govore o snu da transformiraju Sjedinjene Države i cijeli svijet u komunističku distopiju. Među njihovim mentorima i odgajateljima su i bivši pripadnici Weather Undergrounda, komunističke skupine koja je 60-ih i 70-ih godina izvodila terorističke napade.

BLM je, iako antirasistička organizacija, više nalik LGBT aktivizmu: kažu da mrze prirodnu obitelj muškarca i žene i da sanjaju njezino ukidanje, zajedno s heteronormativnošću i kapitalizmom.
O tome postoje i znanstvene analize koje propituju stvarnu narav BLM pokreta.
(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je reći da je BLM tek antirasistički pokret, tim više jer među njima ima rasista. Tako je suosnivačica BLM-a Toronto Yusra Khogali još prije četiri godine tvrdila da “bijelci nisu ljudi, nego podljudi s recesivnom genetskom manom”. Kako pripadnica antirasističkog pokreta može ovako govoriti o bijeloj ili bilo kojoj drugoj rasi?
(…)

Jednako tako, kao “antirasistički pokret”, čelnici BLM-a kažu da se njihova organizacija protivi kršćanskoj tradiciji, antisemitska je i antiizraelska, sukladno tome bori se za rušenje Isusovih kipova jer se Isusa prikazuje kao bijelca, te podržavaju pobačaj, što je njihovo pravo. Ali onda očito nisu svi crni životi vrijedni. Jer i prema podacima FBI-a, prije mučkog ubojstva Floyda, 11 puta je veća vjerojatnost da crnca ubije drugi crnac nego bijelac. No to se nakon ubojstva Floyda malo tko usudi reći.

Politiku – a BLM je i politički pokret – treba držati, prema pravilima i zakonima, dalje od sportskih terena, no za njih to ne vrijedi. Oni nisu registrirani kao neprofitna organizacija, prikupljaju silne milijune dolara donacija, a financije govore o njihovoj političkoj pozadini. Donacije prikuplja ActBlue, poznata platforma za prikupljanje sredstava povezana s Demokratskom strankom i najrazličitijim frakcijama ljevice, od Sandersa do transrodnih udruga i Bidena.
(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećam na to da je pokret BLM rođen 2013. godine, kada je George Zimmerman oslobođen optužbi za ubojstvo 17-godišnjeg Afroamerikanca. Spomenuta neomarksistica i antikapitalistica te lezbijska aktivistica Alicia Garza, Afroamerikanka iz Oaklanda u Kaliforniji, na Facebooku je objavila “ljubavno pismo crncima”. Potom kreću s hashtagom #BlackLivesMatter.

Tako je počela priča u kojoj je motiv antirasizma postao marginalan, a pokret sve ekstremniji, s agendama koje s antirasizmom nemaju veze: rodna ideologija, antiobiteljska agenda, tvrdnja da je (bijeli) rasizam danas na zapadu sustavan, pa se zalažu za ukidanje društvenih klasa, spolova, kao i religije, a sve za “ravnopravniji i slobodniji” svijet. Tko, dakle, klekne na ovakvu agendu koja svađa i dijeli ljude po boji kože i drugim sekundarnim svojstvima, ili je korisni idiot ili pristaje na njihovu agendu i uvlači ideologiju i politiku u sport.
Zato: No to racism! I to uspravno!

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.