Šola: Perišićev ostanak je ključan za Hajduk

Foto: fah

Gost u Sportskim minutama na četvrtom programu HTV-a kod voditelja Vikija Ivanovića ovog petka bio je Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prva tema bila je kriza u Hajduku, u kojem su otišli predsjednik, sportski direktor i trener nakon loših rezultata i ispadanja iz borbe za titulu.

– Je li Jakobušić trebao biti smijenjen ili ne, to je teško pitanje. Ja ga osobno ne bih smijenio, jer je prvo on pokazao energiju i liderstvo vodeći Hajduk. Drugi razlog je što se treba pronaći netko tko mu je “al pari” ili bolji, a to je sad teško, započeo je Šola.

Tko je došao glave Jakobušiću? Mnogi smatraju da Dambrauskas nije trebao otići kao trener…

– Hajduk pod Dambrauskasom nije igrao dobro. On je tada imao sreću da je Marko Livaja bio na svom vrhuncu, zabio je 28 golova jedne sezone, što je daleko od njegove forme ove sezone. Dambrauskas je morao otići jer se razilazio sa sportskom politikom kluba, iako je bio prijatelj s Nikoličiusom, ali on nije dava prilike mladim igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šola se osvrnuo na pitanje Ivana Leke, splitskog trenera koji je u Hajduk došao s pozamašnim CV-om i iskustvom u međunarodnom nogometu.

– Kad je Hajduk doveo Leku, istovremeno ga ne prati s momčadi koja mu može odgovoarati. Hajduk na zimu kad je doveo Leku, ostaje bez Biuka, jedinog pravog krilnog igrača. Leko, koji je poznat po dubokoj i prodornoj igri s krilima, ostaje bez njih i traži Nikoličiusa da mu dovede krila. I on dobiva Benrahua koji nije stoper, dobiva Ferra koji je stoper, dobiva i Anella, iz druge belgijske lige, koji je krilo, ali daleko od razine za Hajduk i HNL. Tu Jakobušić puno čvršće staje iza Nikoličiusa nego Leke, što je greška, kaže Šola i nastavlja:

– Kad dovedeš Leku, koji je igrao Ligu prvaka, igrao Europsku ligu i osvajao belgijsku ligu i kup s različitim momčadima, onda mu trebaš dovesti uvjete. Hajduk je Leki osigurao sve osim mladih i potentnih krilnih igrača, tvrdi Šola i nastavlja o Mislavu Karoglanu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Jakobušić se rješava Leke i dovodi Karoglana. Momčad koja se bori za naslov ne može voditi trener koji nema iskustva i koji je netom prije dobio otkaz u Istri, zbog nedovoljno dobrih rezultata, zato što Karoglana traže Livaja i igrači. To je prema meni bio početak kraj Jakobušića.

O neredima navijača i pritisku u Splitu…

– Kad su navijači shvatili da je prvenstvo izgubljeno, onda su došli neredi. Bez obzira što je dobio puno podrške, jasno je da je stav navijača smijenio Jakobušića i Nadzorni odbor je morao smijeniti Jakobušića, iako je prema nekima NO njega prekrižio prije.

Tko bi mogao naslijediti Jakobušića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Puno je skepse s razlogom, znamo da je prvi kandidat bio Josip Pavić. On je povukao kandidaturu zbog političke veze, jer zbog kodeksa udruge Naš Hajduk ljudi iz političkih institucija ne smiju biti zaposlenici Hajduka. Nisam siguran da je Josip Pavić pravo ime ipak, jer on nakon karijeri radi samo kao državni tajnik za sport, što je premalo iskustva za vođenje Hajduka, kaže novinar Sportskih novosti

Što se dogodilo s Hajdukom u ovom drugom dijelu prvenstva?

– Rekao bih kriva selekcija s momčadi. Hajduk je s Jakobušićem doveo 30 igrača, a 20 su bili podbačaji. Ta momčad je potpuno krivo izbalansiran, Hajduk je na klupi znao imati 5,6 igrača po 30 godina. Nikad se ne smije u ekipi imati iskusne igrače koji nemaju minutažu. Kad pogledamo cijelu sezonu, Hajduk ima 1,9 gola po utakmici, što je jedva bolje od Slaven Belupa koji je predzadnji na tablici.

Što se tiče Ivana Perišića, on navodno ostaje sljedeće sezone. Je li on kamen temeljac nove momčadi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Realno, sljedeće sezone Hajduk ima još manje šanse za prvenstvo jer će ekipa biti još starija. Perišić napravi u 20 minuta na Rujevici više nego svi igrači zajedno. On je jedna vertikala u igračkom i karakternom smislu, oko koje bi i veći klubovi željeli slagati momčad. Perišićev ostanak je ključna stvar za Hajduk, zaključio je urednik SN-a o Hajduku

Rijeka igra fantastično, ali njih se ne hvali toliko i Rijeka ide prema prvome mjestu.

– Tu je Rijekin predsjednik Mišković pravi majstor. On jeftino skuplja igrače i prodaje ih kad treba. Jedino je Rijeka izgledala šampionski u najvećem dijelu sezone i mi smo to isto podcjenjivali jer se radi o mladoj momčadi. Sopić radi odličan posao, ali taj posao su mu pripremili Jakirović i Darko Raić-Sudar, ali i Mišković iznad svih njih. Kad na klupi sjedi igrač od 30 godina, teško je očekivati da će se on dizat. Kad na klupi sjedi Ivanović od 19 godina, Hodža od 20, Pjaca koji se želi vratiti, onda je to drukčija. Međutim, Rijeka protiv Hajduka nije odigrala niti izbliza dobro, samo što je Hajduk još bio gori i tu možda dolazi do pada Rijeke.

– Ako gledamo Dinamo, od pobjede u kupu oni su se podigli jer su karakteri u svlačionici kao Petković, Ristovski, Ademi i Mišić rekli idemo uzeti taj naslov, kaže Šola o borbi za naslov i zaključuje.

– Dinamo je imao velike probleme i krize, a sada opet mogu uzeti duplu krunu. Radi se o uvijek stabilnom klubu, koji uvijek ima najbolje igrače u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.