Most i DP protiv pobačaja; Beroš s Kekin pogrešno tvrdi da je to temeljno pravo

pobačaj
Izvor: Snimka zaslona

Predizborna sučeljavanja pitanje pobačaja ponovno stavljaju u fokus. U jednom takvom sučeljavanju predstavnici Domovinskog pokreta i Mosta jasno su dali do znanja da život počinje začećem, dok dok su Vili Beroš iz HDZ-a, Ivana Kekin iz Možemo i Mišo Krstičević iz SDP-a pogrešno ustvrdili da je pobačaj temeljno pravo žene. Jedina razlika između stava HDZ-ovog Vilija Beroša i SDP-a i Možemo jest da  pobačaj ne treba ugraditi u Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U političkoj debati na Dnevniku Nove TV  suočili su se Vili Beroš (HDZ), Mišo Krstičević (SDP), Ivan Bekavac (Most), Damir Biloglav (DP) i Ivana Kekin (Nova ljevica/Možemo). Predstavnici svih stranaka su liječnici. Između ostaloga bili su pitani treba li Hrvatska poput Francuske Ustavom zaštiti ”pravo na pobačaj”.

Beroš i Kekin iznijeli neistinu da je pobačaj temeljno ljudsko pravo

U debati se jasno mogao vidjeti da se predstavnici stanaka Most i Domovinskog pokreta protive pobačaju. Pobačaj je ubojstvo nerođenog djeteta, jasno je rekao dr. Biloglav iz DP-a.

Ostali kandidati se slažu da žena ima pravo na slobodu izbora – od najradikalnijeg stava dr. Kekin koja traži da se pobačaj stavi među najveće vrijednosti hrvatskog naroda – u Ustav, pa do onog dr. Vilija Beroša koji drži da nema nikakve potrebe da se abortus uvodi u Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kekin, Krstičević i Beroš tvrde da je abortus ženino temeljno i ljudsko pravo. No abortus  nije ni temeljno ni ljudsko pravo žene, a to potvrđuje i Povelja EU o ljudskim pravima i UN-ova deklaracija o pravima čovjek.

Pitanje o pobačaju zbunjuje kandidate i glasače: Tko je na kraju za, a tko protiv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovinski pokret i Most protiv pobačaja

Dr. Damir Biloglav (Domovinski pokret) rekao je da se protivi abortusu, naglašavajući kako je pobačaj ubojstvo nerođenog djeteta. Te da život počinje začećem. Rekao je da abortus može biti dopušten jedino kad postoji  striktna medicinska indikacija”. ”Jako dobro znamo kao liječnici kada počinje život i sasvim svejedno je kada vi to dijete ubijete”, tvrdi dr. Biloglav.

Dr. Biloglav se prisjetio i kako Francuska povijesno gledajući nije neka moralna vertikala. Ako se pogleda od Francuske revolucije do danas, ”iz nje je došlo sve naopako što se događa u današnjoj zapadnoj civilizaciji”, ustvrdio je dr. Biloglav.

Dr. Bekavac (Most) rekao je da se protivi abortusu, potvrdio je da je to stav Mosta.”Ne abortusu u Ustav!” ”Mišljenja smo da je sadašnji zakonski okvir dovoljan iako nismo s njim sretni. Smatramo da život počinje začećem!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Bekavac je još naglasio i kako se malo li nikako govori o pravima trudnica, o psihološkoj i socijalnoj potpori koje su zaslužile, potičući ih da zadrže dijete.

>HDZ, Most, SDP i Možemo pravo na pobačaj je temeljno pravo i odluka žene, DP protiv

Dr. Kekin: Uvest ćemo abortus u Ustav, to je temeljno pravo žene!

Dr. Ivana Kekin (Nova ljevica/Možemo) najprije je replicirala dr. Biloglavu, tvrdeći da je abortus temeljno pravo žene. Dr. Kekin je istakla da se oni (stranka Možemo i Nova ljevica kojoj ona pripada) snažno zalažu za uvođenje pobačaja u Ustav. Nadovezujući se i na dr. Bekavca, ustvrdila je kako se Možemo zalaže za zaštitu trudnica. No zaboravila je pri tom da se Možemo i nova ljevica snažno protive pro-life stavovima i metodama. Usput je spomenula i ”klečavce” izlazeći iz konteksta.

”Naravno da abortus treba staviti u Ustav i mi ćemo to i napraviti. Abortus spada u osnovna ljudska prava i zabrana nikada nije zaustavila obavljanje pobačaja. Žena ima pravo na izbor i nećemo dozvoliti da se to pravo naših prijateljica i žena dovodi u pitanje”, rekla je dr. Kekin.

>EU parlament zatražio da se ;pravo na pobačaj uvrsti u povelju o temeljnim pravima

HDZ smatra da abortusu nije mjesto u Ustavu niti da je to osnovna zdravstvena njega

Dr. Vili Beroš (HDZ) rekao je da abortus ”spada u jedno od temeljnih prava, te da žene u RH do 10 tjedna trudnoće imaju pravo na tu uslugu”. ”I u zakonu i u praksi ova stvar dovoljno funkcionira”, tvrdi dr. Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Beroš je, gledajući iz kuta struke, istaknuo da abortus ne spada u osnovnu zdravstvenu njegu, te također kako nema nikakve potrebe da se ”pravo žene na njega” štiti Ustavom.

Dr. Krstičević (SDP) smatra da ”pravo na izbor žene mora ući u Ustav jer nikakve restrikcije nisu smanjile broj abortusa”, tvrdi, ponavljajući ono što je rekla dr. Kekin. Krstićević je iznio i netočnu informaciju da u 640 zdravstvenih ustanova u RH nije moguće izvršiti abortus. Dr. Beroš ga je pokušao ispraviti tvrdeći da u RH niti nema toliko zdravstvenih ustanova. Na koncu je Krstičević ipak priznao kako nije riječ o 640 ustanova već o ”6 od 40”. Dr. Krstičević je inače splitski liječnik kojega nadahnjuje Che Guevara, za kojega kaže da ga ima u srcu i na desnoj nadlaktici (tetovaža).

>Pogledajte raspravu o pobačaju između Stjepe Bartulice (DP) i Sabine Glasovac (SDP)

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.