Spektakl u Splitu: ”Najjače osiguranje nekog sportskog događaja još od vremena jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita”

Foto: fah

Kako smo već pisali hrvatska reprezentacija na Poljudu od 20:45 sati u četvrtak 10. listopada igra izuzetno važnu utakmicu protiv Mađarske u sklopu kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo. Tri dana kasnije Vatreni idu u Cardiff te igraju protiv vrlo nezgodnog Walesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, spomenuli smo kako Hajduk ne želi imati ništa s organizacijom utakmice hrvatske reprezentacije na Poljudu, a preko Slobodne Dalmacije su poručili ”neka se HNS sam snalazi”, iako Vatreni, predvođeni Zlatkom Dalićem, nisu reprezentacija HNS, ili nisu samo HNS-ova reprezentacija, nego reprezentacija cijele Hrvatske. HNS će se nekako snaći uz pomoć 30 000 gledatelja koji će, kako sada stvari stoje, navijati za Vatrene bez čelnika Hajduka.

Očekuje se kompletan državni vrh na Poljudu, od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, do predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, većine ministara RH, zasad nije poznato hoće li siva eminencija ove Vlade, Milorad Pupovac, doći na utakmicu kako bi navijao, kao i uvijek zdušno, za reprezentaciju svoje zemlje. Javna je tajna da je Pupovac u sjajnim odnosima s BBB-ima i Torcidom. Očekuje se da bi na utakmicu Hrvatska – Mađarska trebao doći i mađarski državnik, premijer Viktor Orban, no, zasad ova vijest nije sto posto potvrđena.

Nikakvi incidenti u Splitu zasad nisu zabilježeni, ako izuzmemo činjenicu da je policija pronašla kod čovjeka 45 ulaznica, iz PU Splitsko-dalmatinske poručuju: “Ako nemate kartu na svoje ime, nemojte ni dolaziti na stadion.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, očekuje se veliko, vrhunsko osiguranje, posve razumljivo ako znamo da nisu još uvijek pronađeni crtaći kukastog križa, koji su prije nekoliko godina uoči utakmice Hrvatska – Italija na poljudskom travnjaku nacrtali svastiku te su tako pokušali izbaciti Vatrene na duže vrijeme s europske nogometne karte, srećom, nisu uspjeli. No, takav se incident ne smije ponoviti, UEFA i FIFA dva puta ne praštaju.

Kako pišu Sportske novosti najavljena su negdje dva, negdje tri prstena kontrole, uspoređivat će se podaci na ulaznici i osobnoj iskaznici. HNS je dopustio da se ime na karti može promijeniti do 48 sati uoči susreta, ali samo unutar obitelji. Tko ne može na stadion ima pravo doći na blagajnu i prebaciti ulaznicu na supružnika, brata, sestru, dijete, roditelja… Ostali su lišeni takve mogućnost, ostaje im samo vratiti kartu. Ili se probati prošvercati… Koga se uhvati da ulaznica nije njegova bit će zaustavljen u pokušaju da uđe na tribinu.

Navodno na utakmicu dolazi mađarski premijer Viktor Orban u privatnom aranžmanu. Naravno, kako se radi o prvom čovjeku jedne suverene države policija čeka potvrdu kako bi takva osoba dobila tretman kakav i zaslužuje. Naime, protokol će se morati poštivati te vjerojatno na utakmicu neće moći ući kao običan gledatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već pisali mjesta u svečanoj loži rezervirana su za kompletan državni vrh, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i sve ministre, svi su oni najavljeni, no, hoće li svi i doći tek će se vidjeti.

Kako nadalje pišu Sportske novosti  stariji pratitelji sporta u Splitu tvrde da ćemo svjedočiti najjačem osiguranju jednog javnog događaja podno Marijana, da tako nije bilo ni 1979. na Mediteranskim igrama koje je otvorio jugoslavenski diktator Josip Broz Tito. MUP diže oko 500 policajaca, od srijede će u “čelični stisak“ staviti i grad, u kojem će se pojaviti dvije tisuće mađarskih navijača, i sve lokacije oko stadiona. Želi se izbjeći bliski susret Hrvata i Mađara koji bi bio neprijateljskog karaktera, iako za njega nema nikakvog razloga. No, oprez je ovaj put podignut na najviši nivo. HNS sve to plaća, i definitivno nije jeftino, konačan račun mogao bi doseći i do tri milijuna kuna.

Policija već nadzire hotel Le Meridien Lav u Podstrani gdje su Vatreni, a jednako će pratiti i goste. Ništa se neće prepustiti slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljud će se nadzirati iz zraka, dronovima i helikopterima, s mora ratnim brodovima i iz punktova oko njega. Sa svim potrebnim sredstvima. Na tribinama i pokraj terena bit će i 500 zaštitara. Glavni teret nosi Sokol Marić, ali angažirane su i neke druge tvrtke. Tribine i travnjak pokriveni su kamerama, jednakima kao 2015. godine kad je iscrtana svastika, to su “sleep“ kamere koje se pale samo kad se nešto događa.

Iz PU Splitsko-dalmatinske kažu da sve protječe više nego dobro, a da je osiguranje kakvo mora biti s obzirom na 33 tisuće ljude, popriličan broj Mađara i okruženja u kojem se igra utakmica. Krajem svibnja u Omišu je na revijalnom dvoboju lokalnog kluba i Vatrenih bilo 200 policajaca, od toga 150 po gradu, brdima i moru, a samo 50 na stadionu.

U MUP-u i Ravnateljstvu policije prevladava uvjerenje da će utakmice proći u sportskom tonu, da će se nakon nje pričati samo o nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.