Spominju se jaki protivnici, ali…: Približava se Euro 2020., protiv koga će Vatreni igrati u pripremnim utakmicama?

Foto: fah

Prije desetak dana zakoračili smo u sportsku godinu, godinu Europskog rukometnog prvenstva, Europskog nogometnog prvenstva, Olimpijskih igara… Od hrvatskih nacionalnih momčadi navijači imaju velika očekivanja, a posebno od svjetskih doprvaka – Dalićevih Vatrenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, za nekoliko mjeseci, točnije u lipnju, počinje novo veliko natjecanje na kojem će Vatreni tražiti svoj put prema vrhu, kao i uvijek najvažniji je prvi korak – prolazak skupine. No, iako se Europsko nogometno prvenstvo približava još uvijek nisu poznati ni svi sudionici. Ne samo sudionici Eura, nisu poznati ni protivnici hrvatske reprezentacije koji bi se Vatrenima trebali suprotstaviti u pripremnim, prijateljskim utakmicama, iako se jako puno nagađa.

Govorilo se o Francuskoj i susretu protiv svjetskih prvaka, za Vatrene bi to bio najveći mogući izazov i prilika za uzvrat nakon poraza u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Naravno, još uvijek ništa nije definirano.

Hrvatska bi, dakle, uoči Eura trebala napokon igrati prave utakmice, a ne mučiti se protiv, ne podcjenjujući nikoga. protivnika koji su na dnu FIFA-ine ljestvice i k tome riskirati ozljede igrača. Naime, Hrvatska bi trebala igrati protiv Belgije, reprezentacije koja je na SP-u igrala možda i najmoderniji nogomet, osvojila broncu, a u borbi za finale odigrala potpuno ravnopravnu utakmicu s Francuzima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Odavno je izbornik Zlatko Dalić dogovorio s kolegama iz Belgije Robertom Martinezom i Švicarske Vladimirom Petkovića proljetne oglede.

Nije sve raspetljano

No, zastalo je zbog Kataraca. Oni trebaju biti domaćini turnira, ali taj sporazum zasad nije napravljen. Čak je Davor Šuker na press konferenciji rekao da je Doha otpala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije otpala, iako je točno da je zapelo i još nije raspetljano do kraja. Doha je još uvijek favorit, ali egzistira i opcija da negdje drugdje bude turnir ili prijateljski ogledi u koje je uključen i Portugal”, pišu Sportske novosti. Dakle, još uvijek je sve neizvjesno, a proljeće se približava, osjeti u zraku, dani su sve duži, najdulji mjesec u godini već se primakao svojoj polovici.

Doha otpala ili?

”To ne ovisi samo o HNS-u, nego i drugim stranama koje trebaju potpisati ugovor. Ne mogu ovog trenutka reći kad će to biti. Ne bih se nimalo iznenadio da mi netko dođe danas i kaže: “Evo, sve je riješeno i potpisano, možemo objaviti kada i s kim igramo.“ A ništa čudno neće biti ako se to dogodi za tri tjedna”, kazao je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak za Sportske novosti, koje pišu kako sve ”upućuje da će biti po davno najavljenom planu: u polufinalu turnira Hrvatska – Švicarska i Belgija – Portugal, pobjednici za prvo, poraženi za treće mjesto.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Radi se o prvoj naciji svijeta na FIFA-inoj ljestvici Belgiji, o europskom prvaku Portugalu, svjetskom doprvaku Hrvatskoj i cijenjenoj Švicarskoj. Svi su ostali na čekanju, a previše su bitni i jaki da na kraju ne bi dobili što žele. U kojoj god to verziji bude.

Portugal uoči Europskog prvenstva ima potvrđen susret sa Španjolskom 5. lipnja u Madridu, ne i drugu utakmicu. Jedan dvoboj definirala je i Švicarska, igra s Njemačkom 31. svibnja u Baselu. Hrvatska i Belgija još ništa do kraja.

Odranije se zna da je načelno dogovoren dvoboj Francuska – Hrvatska u Parizu 8. lipnja. Iako nije službeno potvrđeno, prema informacijama iz HNS-a tako će biti.

Vatreni će izravno iz francuske prijestolnice u svoju bazu u St. Andrewsu. Prije toga izbornik Zlatko Dalić za 1. lipnja ili dan kasnije traži nastup na domaćem terenu. Dosadašnje vijesti govorile su da bi se trebalo raditi o Osijeku i ogledu s Turskom. Naoko je puno toga jasno, a ništa još nije utanačeno do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako su Vatreni donijeli srebro iz Rusije, HNS nije dogovorio nijednu posebno lukrativnu utakmicu na kojoj bi Kuća nogometa bogato zaradila. I naplatila veliki rezultat na Svjetskom prvenstvu. Ideja o turniru u Dohi treba popraviti tu statistiku”, pišu Sportske.

U arapski svijet, ali Dubai će u isto doba, krajem ožujka i hrvatska U-23 hrvatska reprezentacija.

”Dobili smo poziv na turnir na kojem će nastupiti olimpijske reprezentacije koje se pripremaju za Tokio, Egipat, Rumunjska te Brazil ili Španjolska. Budući da su nas baš jako htjeli, napravit ćemo, samo za ovu priliku U-23 ekipu koju će voditi izbornik U-20 Ognjen Vukojević s pomoćnicima Marijom Carevićem i Matom Neretljakom. Pravo nastupa ima godište 1997. i mlađe. Možda, moramo provjeriti, i trojica 1996. godište. To je šansa za Uremovića, Balića, Benkovića, Domagoja Bradarića… a vidjet ćemo koga sve u dogovoru s izbornikom U-21 Igorom Bišćanom”, rekao je glavni instruktor HNS-a Petar Krpan za Sportske novosti.

Na kraju s kime se pregovara?

Belgija

– 1. na zadnjoj FIFA listi

– sudionik Eura 2020.

Francuska

– 2. na zadnjoj FIFA listi

– sudionik Eura 2020.

Portugal

– 7. na zadnjoj FIFA listi

– sudionik Eura 2020.

Švicarska

– 12. na zadnjoj FIFA listi

– sudionik Eura 2020.

Turska

– 29. na zadnjoj FIFA listi

– sudionik Eura 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.