Sportska diplomacija: Seul i Pjongjang najavljuju zajedničku kandidaturu za OI 2032.

Foto: fah

Južna i Sjeverna Koreja su u srijedu objavile kako se namjeravaju zajednički kandidirati za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032. godine, što je ambiciozan projekt i još jedan pokazatelj sportske diplomacije nakon ZOI u Pjeongčangu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj projekt koji će iziskivati do sada neviđenu razinu suradnje i međusobnog povjerenja između dvije zemlje naveden je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka na vrhu između sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una i južnokorejskog Moon Jae-ina.

“Jug i Sjever su se dogovorili o zajedničkom i aktivnom sudjelovanju na sportskim natjecanjima, među kojima su olimpijske igre 2020. te o suradnji na kandidaturi za domaćinstvo olimpijskih igara 2032.”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu sportaši iz dviju Koreja su zajedno sudjelovali u mimohodu na otvorenju, a imali su i zajedničku ekipu u hokeju na ledu. Osim toga, Kim Jong Un je poslao svoju sestru Kim Yo Jong u Pjeongčang, a nakon toga su se južnokorejski i sjevernokorejski čelnici sastali u tri navrata. Od tada se sportska diplomacija nastavila i to u obliku zajedničkih ekipa za svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu te na nekoliko natjecanja na Azijskim igrama. Dvije su Koreje organizirale i međusobne košarkaške utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach je nedavno izjavio kako je otvoren za razgovor o zajedničkom nastupu sportaša dviju Koreja na OI u Tokiju 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.