Stipković o VAR-u: ‘U finalu SP-a stradali smo ni krivi ni dužni’

Foto: snimka zaslona

Bivši prvoligaški nogometni sudac Branko Stipković gostovao je u Studiju 4 kod Petra Vlahova, a tema razgovora bilo je uvođenje VAR-a (Video Assistant Referee) u hrvatski nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelni čovjek hrvatskih nogometnih sudaca Ante Kulušić u srijedu je na završnoj edukaciji o korištenju VAR-a i službeno objavio da je Hrvatski nogometni savez (HNS) dobio sva potrebna odobrenja za korištenje VAR sustava koji će se početi primjenjivati u HT Prvoj ligi od početka proljetnog dijela prvenstva, a osim u prvenstvenim susretima, koristit će se i u utakmicama Hrvatskog kupa.

Veselite li se VAR-u u našoj ligi i hoće li nam to vratiti povjerenje u sudačke odluke?

– Svi smo ohrabreni i radoznali, ali i pomalo skeptični, jer to je ipak velika novost. Koliko znam, a znam jer sam kontrolor u našoj prvoj ligi, naša komisija se uistinu trudi educirati kadrove i usuglasiti sve tehničke elemente da to bude spremno za početak nastavka prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Međunarodna iskustva su različita, imam dojam da su nas sve malo iznenadili opseg i izazovnost ovog projekta kojemu je pristupljeno s najvećom pozornošću.

VAR treba pomoći sucima kada je riječ o teškim odlukama, no imamo primjere iz engleske i talijanske lige gdje je VAR donio još više nepovjerenja?

– To se događa, sve se svodi na to da na kraju ipak odlučuje sudac, dakle čovjek, a ne stroj..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Engleskoj su se poništavali golovi zbog milimetarskog zaleđa, u Italiji je bilo poništavanja golova nakon dvije minute igre? U Njemačkoj nema takvih primjera, tamo su suci ipak donosili krajnje odluke i VAR su zapravo vrlo rijetko koristili u odnosu na englesku i talijansku ligu. Koji ćemo model mi preuzeti, talijanski, engleski ili njemački?

– Očito je najsretnije rješenje sredina, poznato je da tu tehnologiju, kompletan VAR, forsira FIFA zahvaljujući svojim čelnicima, prije Seppu Blatteru, sada Gianniju Infantinu. UEFA je u načelu protiv premda, naravno, poštuje stav i odluku glavne svjetske kuće. Ni Michel Platini prije niti Aleksander Čeferin sada nisu oduševljeni, ali to uvažavaju. Karakteristično je da Talijani gotovo bezgranično koriste usluge VAR-a, prekidaju igru za svaku sitnicu, ali to je besmisleno.

– Bitno je da se malo izgubi na vremenu, da se malo opterećuje igra i troši vrijeme, a da korist bude maksimalna. Drugo je da nije bitno koliko traju usluge VAR-a jer je puno bitnija točnost nego brzina. Infantino kaže da VAR ne mijenja nogomet, da ga VAR čisti. Ono osnovno je da VAR nema namjeru tražiti najbolju odluku, VAR je bitan jer evidentira i ono glavno – eliminira veliku pogrešku, evidentnu, nedvojbenu koju svi vide…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– VAR se koristi samo u četiri krucijalna trenutka, a to su pogodak (da li jest ili nije), crveni karton (da ili ne), kazneni udarac (da ili ne) te je li sudac ispravno identificirao prijestupnika. Što se tiče zaleđa, VAR ide na ruku pomoćnih sudaca, jer tehnika može zorno predočiti je li posrijedi zaleđe, povlačenjem one famozne linije, tako da sudac kad mu iz VAR sobe jave da je zaleđe, ne mora ići to gledati, već mu to jave iz sobe.

U Engleskoj neki renomirani klubovi, među kojima su i Manchester City te Manchester United, protiv su VAR tehnologije?

– Nema idealne pravde, to je korektivni faktor i pomoć, najviše će se koristiti kod zaleđa, što kaže i predsjednik naše komisije Kulušić. Čujem najave da se pušta akcija ako je minimalno zaleđe, što sudac golim okom ne može vidjeti. Tako da je u Hrvatskoj nagovještaj da se neće poništavati pogodak ako je zaleđe minimalno, u milimetrima, ali ako je u centimetrima, onda bi ipak trebalo, jer kad već imamo tehniku, onda je moramo i poštovati. Naputak je da pomoćni suci puštaju naoko spornu situaciju do kraja, pa se onda može naknadno provjeriti.

Preteča VAR-a su zapravo propozicije u američkom nogometu. Tamo se na velikom ekranu koji vidi publika analizira sudačka odluka koju sudac komentira i objašnjava. To je sada preuzeo ragbi, ali takvih intervencija nema unedogled, postoji tzv. bacanje zastavice od nekog tima…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svjedoci smo i VAR-a u tenisu, gdje je mnogo jednostavnija uporaba jer se zorno pokaže snimka je li loptica dirala liniju, postoje i suci koji na svom satu imaju snimku, to ne spada toliko u VAR, ali se koristi. To je jako velika pomoć, tu nema problema, kao što nema ni kod crte zaleđa. Ali ovi detalji, utjecaj na igru, namjera kod igranja rukom, to je strašno. Naproblematičniji su prekršaji za kazneni udarac kao, odnosno za najstrožu kaznu koja je ipak najveća šansa.

– Mislim da smo mi u Hrvatskoj, i suci i mediji, prilično olako i benevolentno tretirali suca famoznog finala u Rusiji prošle godine, Argentinca Nestora Pitanu. Sjećate se kaznenog udarca zbog Perišićeve ruke, pratio sam drugi dan reakcije najvećih svjetskih autoriteta, Franza Beckenbauera i Josea Mourinha i dvojice Engleza koji su kreirali VAR, Howard Webb i Mark Clattenburg, i oni su zaključili su da je Hrvatska oštećena, ako ni zbog čega drugog, onda zbog pogrešne primjene protokola. Naime, VAR je bitan da se odredi mjesto prekršaja, da definira gdje je bio kontakt. Pitana je pogriješio jer se VAR ne primjenjuje kad se ocjenjuje intenzitet prekršaja i namjera igranja rukom. Pitana tri-četiri minute nije bio siguran, a prvotna odluka bila mu je udarac iz kuta. Duže promatranje snimke pojačava dojam – tu smo mi stradali ni krivi ni dužni, nije to bilo za kazneni udarac.

Hoće li trebati puno strpljenja u našem nogometu za VAR tehnologiju?

– Nemam predodžbu kako će to prihvatiti javnost. Mi smo sastavni dio, i to važan dio, svjetske organizacije, reprezentacija nam je praktički 20 godina u Top 10, nemamo pravo na neki drugi izbor. Zašto ne bismo koristili tu pomoć? U krajnjoj liniji, ona ipak pomaže…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.