(VIDEO) Istarski gradovi potiču mlade obitelji: Povećali su jednokratne novčane pomoći i osigurali besplatan vrtić

Foto: Snimka zaslona

Povećanje jednokratne novčane pomoći za novorođenčad, besplatan vrtić i pomoć samohranim roditeljima samo su neke od mjera koje provode istarski gradovi i općine. Cilj je da stvore uvjete u kojima mladi nemaju potrebu vlastitu sreću nalaziti izvan Hrvatske. Uloga gradova i općina kao sukreatora natalitetne politike nikad nije bila veća.

Izdaci za novorođenče su visoki. Jednokratna naknada od četiri tisuće kuna roditeljima dobro dođe. U općini se na godinu rodi 30-ak djece. Plan je da se ta brojka poveća.

Smatramo da ipak treba dati naglasak na prvo dijete i pomoći našim mladim obiteljima”, rekao je za dnevnik.hr načelnik Žminja Željko Plavčić.

Za godinu dana imat će i moderan vrtić sufinanciran sredstvima EU-a, vrijedan 11 milijuna i 200 tisuća kuna.

“Migracijski saldo nam je u plusu plus demografski saldo, razlika nataliteta i mortaliteta nam je tu uvijek oko nule, ali u blagom plusu od 3, 4%”, dodao je Plavčić.

Michkail se rodio u Balama. Njegovi roditelji primili su jednokratnu naknadu od deset tisuća kuna. Ta pomoć je u Balama najviša u Istri.

“Pogura vas jako dobro jer za pelene i ostale stvari su veliki izdaci”, rekao je novopečeni otac Matej.

U paketu s naknadom dolazi i besplatan vrtić za svu djecu te pravo gradnje za mlade.

“To su samo jedne u nizu mjera koje općina Bale već dugo godina prakticira za poboljšanje demografije jer smo svjedoci da se puno priča o demografiji, ali da se malo radi”, komentirao je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Bala.

Najnižu naknadu, od svega tisuću kuna, dodjeljuju Buje i Pula. Za te novce, kažu roditelji, ne mogu djeci ništa kupiti osim bombona.

“Postoji cijeli niz drugih aktivnosti koje u ovako velikom gradu postoje, a koje je potrebno sufinancirati i koje su potrebe naših roditelja. Mislimo da je na taj način i konkretnija pomoć fiskalno odgovornija”, kazala je Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr