Stišati euforiju prije uzvrata: Nemoć Grčke na Maksimiru dokaz velike snage hrvatske reprezentacije!

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija sjajnom je igrom u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija na posve ispunjenom Maksimiru ”razbila” Grčku. Kao rijetko kada do sada zadnjih godina Vatreni su igrom potpuno ”unakazili” protivnika koji je imao nekoliko prilika ali isključivo kao plod pogrešaka hrvatske obrane, koja je svjesna hrvatske nadmoći u nekoliko navrata nepotrebno opustila.  Drugim riječima, na terenu, tijekom svih 90 minuta, Grčka je izgledala kao jedna nižerazredna ekipa koja je slučajno zalutala na Maksimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni su toga i Grci, nakon utakmice bilo im je jasno da su njihove šanse za povratak u uzvratu poslije 4:1 za Vatrene minimalne.  Iako su i prije utakmice i rapsodije na Maksimiru Hrvati bili izraziti favoriti, što su priznali i grčki mediji, malo je tko vjerovao da je moguća totalna nemoć reprezentacije koja je znala itekako namučiti jednu moćnu belgijsku reprezentaciju, prepunu nogometnih zvijezda. Ne bez razloga grčki mediji će konstatirati kako je maksimirski poraz jedan od najvećih njihovih poraza posljednjih godina.

”Moramo ostati zajedno, moramo biti momčad, ne smije nas ovo pokolebati”, rekao je nakon utakmice pomoćni trener grčke reprezentacije Kostas Canas i time je nenamjerno  potvrdio ”rasulo” u redovima naših protivnika uoči uzvrata, o čemu bruje grčki novinari.  I njih je očito više od poraznog rezultata šokirala igra, prava nemoć protiv jedne preporođene Hrvatske koja ovako nije igrala ni na Europskom prvenstvu prošle godine kad je s rezervnim sastavom svladala Španjolsku.

Navodno je težak poraz izazvao i teške riječi te sukob u svlačionici nakon utakmice između Papadopoulosa i Fortounisa, no, to su dobrim dijelom nagađanja grčkih medija kao rezultat frustracije debaklom protiv Hrvatske. Većina grčkih novinara vjerovala je da će se njihova reprezentacija daleko uspješnije nositi s favoriziranom Hrvatskom, uzdali su se u moć destrukcije svoje reprezentacije. Opstrukciju igre, sve ono po čemu su Grci planetarno poznati kad je nogomet u pitanju.  Međutim, novi hrvatski izbornik Zlatko Dalić sjajno je snimio grčku igru te je blokirao sve pokušaje grčkih teškaša, koji nisu imali vremena do kraja pokazati svoj raskošni ”talent”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, hrvatski vezni red toliko je brzo distribuirao lopte prema naprijed da Grci i nisu imali prilike napraviti onoliki broj prekršaja koliko ih u prosjeku rade na svojim utakmicama, čime inače razbijaju ritam utakmice. S obzirom da su rijetko dolazili pred vrata Subašića nisu imali puno prilika ni za svoje već tradicionalne glumačke točke koje su uglavnom sastoje od nevjerojatnih padanja u kaznenom prostoru, nakon kojih slijede i jednako nevjerojatna čudesna ozdravljenja glumaca čiji je cilj izvući od suca što se više da.

Nažalost, u prošlosti su znali imati i uspjeha u takvim performansima te su se tijekom nekoliko susreta s Vatrenima pokazali kao trećerazredni glumci, netom pristigli iz nekih od brojnih loših Frljićevih predstava, ali opet glumci koji imaju svoju publiku, malobrojnu, no, nažalost onu koja njihove predstave gleda sa zviždaljkom u ruci. Bez obzira koliko bili nadmoćni protiv Grčke potrebna je maksimalna koncentracija svih 90 minuta, to je osnovna pouka svih onih koji su protiv Grčke dominirali, pa se na kraju opekli.  Međutim, i dosadno uporni Grci su ranjivi.

Ne pričaju ni kad pobjeđuju, kako li će tek sad”, nakon poraza pokušali su grčki novinari objasniti šutnju koja dolazi iz grčkog ”tabora.”  No, ima i onih u redovima grčke reprezentacije koji pokušavaju osoviti na noge pokisle suigrače, jedan od njih je Sokratis, strijelac jedinog pogotka za goste na Maksimiru i najbolji igrače Grčke: ”Imali smo lošu večer i tako to treba gledati. Ne smijemo zbog jedne utakmice prekrižiti sve dobro što smo uradili zadnje dvije godine pod Skibbeom. Moramo ostati momčad, svi zajedno se pripremiti za nedjeljnu utakmicu i pobijediti.” Sokratis je ipak na kraju pokazao koliko je realan i koliko je čvrsto na zemlji. I njemu je jasno da protiv prave Hrvatske Grčka nema što tražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znamo da nam šanse nisu velike, teško je Hrvatsku pobijediti 3:0, ali idemo po pobjedu. Bilo kakvu, moramo slaviti zbog navijača koji vjeruju u nas i koji su nas doveli do play-offa. Hoće li to biti dosta za Rusije, ne znam, ali ako se moramo oprostiti da se barem oprostimo pobjedom.”

Je li, s obzirom na sve viđeno na Maksimiru i s obzirom na signale koji dolaze iz redova grčke reprezentacije, gotovo? Kapetan i najbolji igrač hrvatske reprezentacije Luka Modrić dao je pravi odgovor na ovakvo u ovom trenutku bespotrebno pitanje, koje, nažalost, mnogi postavljaju. ”Bilo bi katastrofalno kada bi ovo propustili, rekao je kapetan.”

Drugim riječima, Hrvatskoj kakvu smo gledali sinoć na Maksimiru Grčka ne može nauditi, no, nažalost, kad podcijene protivnika Vatreni postaju neprepoznatljivi.  Ukratko, i ponovno, kao i tijekom čitavih ovih nepotrebno turbulentnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, sve ovisi o Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.