Korijen problema velikog Diega: Što će biti s Maradonom?

epa06361868 Draw assistant, former Argentine international Diego Maradona shows the ticket of England during the Final Draw of the FIFA World Cup 2018 at the State Kremlin Palace in Moscow, Russia, 01 December 2017. The FIFA World Cup 2018 will take place from 14 June until 15 July 2018 in Russia. EPA/YURI KOCHETKOV

Kako javlja, i kako smo već pisali, argentinski Tyc Sport zdravstveno stanje legende argentinskog nogometa Diega Maradone se ozbiljno pogoršalo. Navodno je došlo do krvarenja u mozgu zbog čega će Maradona večeras morati biti hitno operiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši argentinski nogometaš primljen je sinoć u bolnicu u La Plati zbog neutvrđenih zdravstvenih problema, a njegov sin je pokušao objasniti o čemu se radi.

“Ne osjeća se najbolje psihički i to ima utjecaj na njegovo fizičko stanje. Nije dobro koliko bih ja htio da bude i koliko znam da može biti. Treba mu pomoć i ovo je vrijeme da mu se pomogne. Diego je osoba koja je ponekad odlično, a ponekad loše. Mogao bi biti 10.000 puta bolje. Dolazak u bolnicu će mu pomoći jer je jako teško biti Maradona”, kazao je doktor Luque te je otklonio nagađanja i medijska podmetanja da je Maradona zaražen koronavirusom.

Podsjetimo, Maradona je u petak proslavio svoj 60. rođendan te je pratio utakmicu svog kluba Gimnasije protiv Patronata. I tada je Maradona, prema javljanju argentinskih medija, izgledao vrlo loše, dobio je tortu, plakete te je napustio stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozadina priče…

Nažalost, povijest problema Diega Maradone glede ovisnosti o drogi seže sve do njegovih igračkih dana. Mardona je u naponu svoje karijere, na njenom vrhuncu, bio nogometni genijalac čiji je genij itekako bio pomućen kokainom. Kako je to bilo sredinom osamdesetih neki bi rekli da je Maradona bio tada 25-godišnji šmrkavac.

Nakon dolaska u Napoli, odnosno Napulj podno Vezuva, Maradona je ”sagradio” temelje svih svojih kasnijih problema. Naime, zloglasna napuljska mafija, Camorra, iskoristila je Maradonu, navukla ga je na drogu i iz te se zamke više nije mogao izvući. Sve do današnjih dana, iako je ponekad izgledao kao stari Maradona, kakvog ga pamtimo sa Svjetskog prvenstva u Meksiku davne 1986. godine, kada je Argentina osvojila posljednji naslov svjetskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maradonina ovisnost o drogama bila je tolika, da su čak u Napoliju žmirili na jedno oko, a nakon SP-a u Italiji 1990., na kojem je njegova Argentina zahvaljujući njegovom vodstvu stigla do finala i izgubila, njegova se karijera krenula raspadati. Igrao je Diego na Maksimiru 1994. godine u prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske, bilo je 0:0, igrao je Maradona i na SP-u u SAD-u 1994., samo u grupnoj fazi, a onda krah, ponovno sve po starom i kraj jedne velike reprezentativne karijere…

Nakon SP-a u Italiji, kada je njegova Argentina izbacila Italiju, a on postigao pogodak tijekom raspucavanja jedanaesteraca, Maradona više nije u Italiji bio to što je do tada bio, nedodirljiva sportska ikona. I njegov Napulj mu je okrenuo leđa.

Telefoni su mu se prisluškivali, a policija je čekala trenutak kad će ga uhvatiti na djelu. S drogom i prostitutkama. To mu se i dogodilo, dobio je uvjetnu kaznu, a kad su mu u urinu pronašli tragove kokaina, dobio je 15 mjeseci zabrane igranja nogometa. Sam Maradona prokomentirao je cijelu situaciju na najbolji mogući način:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kad sam došao u Napulj, dočekalo me je 80 tisuća ljudi, kad sam odlazio, bio sam sam”, rekao je ”Mali zeleni”, kako su tijekom i nakon SP-a u Meksiku zvali Maradonu.

Na SP-u u Americi  1994., kako smo već spomenuli, pokušavao je vratiti staru slavu i spasiti karijeru, ali nakon samo dvije utakmice poslan je kući zbog dopinga. Igrao je sjajno te dvije utakmice. Pitanje je, na koje će nemoguće biti pronaći odgovor, što bi tek Maradona mogao postići da nije pokleknuo vrlo brzo poslije dolaska u Italiju sredinom osamdesetih.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.