Što se događa sa Sammirom i može li on biti ‘dežurni krivac’ Dinamu zbog izgubljene situacije u prvenstvu?

Foto: fah

Nije prošlo puno vremena od trenutka kada je u Maksimir po drugi put došao bivši hrvatski reprezentativac, ”hrvatski Brazilac”, Sammir, najavljen kao veliko pojačanje, kao ključna osoba ”Dinamovog proljeća” koje je trebalo ”pomesti Rijeku” u nikad neizvjesnijoj borbi za naslov prvaka, borbi koja je, kako se čini, puno prije kraja riješena.  Svakako na neočekivan način. Uoči sezone malo tko je vjerovao da bi netko, pa makar to bila i Rijeka, mogao ugroziti primat Dinama u HNL-u, no, onda je krenula rasprodaja, odlazak Marka Pjace te Marka Roga bili su teški udarci za klub i ambicije kluba.  Dinamo se nije mogao oporaviti, ne bez ozbiljnih pojačanja, došao je samo Sammir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je po drugi puta dolazio u Dinamo, odnosno kad se vraćao, na pitanje novinara koji mu je trofej osvojen s plavima najdraži Sammir je poprilično samouvjereno rekao: ”onaj koji ću tek osvojiti”, mislio je, naravno, na naslov prvaka. No, kako sada stvari stoje nekoliko kola prije kraja Rijeka ima čak osam bodova prednosti ispred Dinama te je sve izglednije da će momčad s Rujevice po prvi put u povijesti slaviti naslov prvaka Hrvatske.  I to potpuno zasluženo.

Donedavno je sve izgledalo drugačije. “Dinamo će sigurno prestići Rijeku, zašto ne bih donio još jedan naslov prvaka”, rekao je Sammir neposredno nakon što je sletio u Zagreb i potpisao za Dinamom na tri godine. S klubom je u hrvatskim okvirima osvojio sve što je mogao osvojiti. Danas u Maksimiru Sammir zapravo u igračkom smislu vegetira, nespreman je došao, nespreman ostao. Znanje je sasvim sigurno ostalo, ono nikad i nije bilo upitno, međutim, samo ono u modernom nogometu, u ”gladijatorskom nogometu”, nije dovoljno. Svjestan je toga Sammir, svjesni su toga oni koji su ga vratili u Dinamo nadajući se promjeni, Sammir se ipak nije puno promijenio, čak je i sam priznao da je u Maksimir došao iako ”mjesec dana nije ništa radio”, što je za jednog ozbiljnog profesionalnog nogometaša zapravo sramota.

“Nisam posve spreman, ali do Rijeke ću biti u pravoj formi! Rijeka ima šanse kao pile kod mesara”, poručio je Sammir navijačima Dinama preko medija i to u trenutku kad je i sam priznao da ”nije posve spreman.” Kada vam nogometaš kaže da nije ”posve spreman” to je jasan znak da je igrački zapušten. Mnogi su se radovali činjenici da će Soudani i Sammir zaigrati zajedno i biti opasnost po sve protivničke mreže, nažalost, tandem ne samo da nije uigran nego uopće ne finkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dinamu je nakon povratka pod vodstvom bugarskog stručnjaka Ivajla Peteva Sammir odigrao 11 utakmica, 699 minuta, postigao jedan gol te imao dvije asistencije. Malo, premalo za igrača s takvom reputacijom koji je vraćen isključivo kao prevaga u trci s Rijekom i koji ima plaću milijun eura po sezoni. U glavnim utakmicama, protiv Rijeke i Hajduka, Sammir je bio potpuno nevidljiv, što je razumljivo razljutilo trenera Peteva koji je poslao jasnu poruku svojim zvijezdama, pa i Sammiru:  “Odsad će igrati samo igrači koji će gristi!”, najavio je u petak Ivajlo Petev.

U prošlosti Sammir je za Dinamo odigrao nekoliko vrhunskih utakmica, iako je navijače i čelnike kluba znao razljutiti noćnim, nesportskim načinom života, bio je junak pobjede protiv Villarreala na Maksimiru, bio je junak pobjede nad Malmöom prije šest godina. Danas živi od stare slave, što očito više nikoga ne može impresionirati, pa ni Peteva, koji također ima svoje prste u najlošijoj sezoni Dinama posljednjih desetak godina. Sammir ima barem uspomene na slavne dane u Dinamu, što ima Petev osim neuspjeha?

Naime, neki zamjeraju Petevu ne samo katastrofalne poteze uoči i tijekom derbija na Maksimiru protiv Hajduka, derbija koji je Dinamo nakon devet godina izgubio na svom travnjaku, nego i ”žrtvovanje” Ante Ćorića radi Sammira. Ćorić je, bez obzira na sve, budućnost hrvatskog nogometa. Ćorića trener uporno forsira na mjestu koje nije njegovo najbolje mjesto u momčadi kako bi igrao Sammir, koji čak i nije, blago rečeno, u formi. Velika je to pogreška trenera u klubu kao što je Dinamo koji preživljava stvaranjem, a onda i prodajom, igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.