Što smo mi to danas imali u Splitu kad su ‘navijači’ postali vlasnici Hajduka?

Foto: fah

“Navijači Hajduka”, kroz Udrugu Naš Hajduk, postali su danas vlasnici 25 posto dionica splitskog kluba. Poruka s dobro ispunjenog “Narodnog trga” u Splitu glasila bi ovako: “Ili jesmo, ili nismo…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što god to značilo, jedno je sigurno, reći će neki i dodati novce još nisu dali, samo su se obvezali. Naime, predstavnici Našeg Hajduka potpisali su ugovor s tvrtkom Tommy o preuzimanju malo manje od četvrtine kluba, nakon čega su pokrenuli aukciju kako bi prikupili sredstava kojim će platiti svoj udio. Drugim riječima, ipak navijači nisu preuzeli u potpunosti klub, ako imaju 25 posto dionica nemaju sve, čak ni 50 posto.

Sve su napravili, promijenili vlasničku strukturu, ali će novac namaknuti aukcijom, fešta se ipak dogodila i bez prikupljenih sredstava, sve su popratile uživo kamere po domoljublju poznate N1 televizije.  Na velikoj svečanosti bili su i nogometaši Hajduka koji danas neće biti na raspolaganju treneru Marjanu Pušniku za lokalni derbi protiv Splita, putem videolinka okupljenima se obrati mladi hrvatski reprezentativac Mario Pašalić, inače bivši nogometaš Hajduka te aktualni igrač Milana.

Nakon što je ugovor potpisan između Našeg Hajduka i Tommyja iznad Pjace podigao se gusti dim, naravno, ne zbog požara već zbog slavlja, s krovova su bacani papirići, palile su se bengalke.  “Narod” je slavio, trg se pretvorio u stadion bez i najmanjeg incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Mamić, potpredsjednik Nadzornog odbora tvrtke, je između ostaloga rekao: “Sve je ovo krenulo od ideje mog oca da otkupimo sve dionice koje nisu u vlasništvu Grada. Naša namjera nikad nije bila postati vlasnikom, a mislim da smo s ovim današnjim potezom pokazali da navijači u Tommyju imaju najvećeg partnera. Želimo im puno uspjeha u prikupljanju sredstava.”

Klub su preuzeli, doduše ne radi se o preuzimanju kluba nego manje od 25 posto dionica, a novce nisu dali, tek će dati.  Što smo dobili? Razmišljanja su podijeljena. Naime, neki će reći da imamo euforiju i privatizaciju na neviđeno, na časnu riječ, i da smo to već imali, nije dobro završilo.

Drugi će pak reći, i njih je puno više, kako je ovo u Splitu danas bio ideal demokracije, primjer kako treba raditi i kako se klubovi trebaju u budućnosti voditi, svi ili većina ne samo Hajduk. Uključujući i Dinamo. Vrijeme, kao neumitni sudac događaja, će pokazati, vrlo brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, lijepo zvuči kada navijači upravljaju svojim klubom, kad sudjeluju u donošenju odluka, kad biraju i kad snose odgovornost za odluke koje donesu, no, jesmo li mi kao društvo spremni za takvu vrstu odgovornosti? Barcelona tako funkcionira, no, Španjolska ima demokraciju četrdesetak godina, Hrvatska ni 25. a toliko je bilo eksperimenata i toliko se “čudnih ljudi, čudnih imena” motalo i još uvijek mota o najvećih hrvatskih klubova, posebno oko najtalentiranijih nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.