Stvarno ne posustaju – i Marca sastavila ekipu ‘Jugoslavije’: Gdje će tome biti kraj kad krene sastavljanje reprezentacija Rimskog Carstva, Trećeg Reicha, SSSR-a?

Foto: fah

Nakon što su Transfermarkt i talijanska La Gazzetta dello Sport sastavili svoje ekipe nogometaša iz bivše Jugoslavije, red je tako došao i na španjolsku Marcu koja je također posložila momčad sastavljenu od nogometaša iz Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore. Učinili su isto i za košarku, a analizirali su i tenis…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar Alvaro Roca se tako odlučio za Edina Džeku, Marija Mandžukića i Stevana Jovetića u napadu. U veznoj liniji bili bi Ivan Rakitić, Luka Modrić i Miralem Pjanić, dok bi u obrani odrinirali Aleksandar Kolarov, Neven Subotić, Stefan Savić i Darijo Srna.

Na vrata bi stavio Jana Oblaka. U njegovom izboru Hrvatska ima najviše predstavnika, njih četvoricu, dok BiH, Srbija i Crna Gora imaju po dva, a Slovenija jednog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki nažalost i dva i pol desetljeća nakon krvavog raspada Jugoslavije, velikosrpske agresije, zločinačke politike Slobodana Miloševića, još uvijek sanjaju državu koja se raspala na isti način na koji je i nastala, pritom zaboravljaju razloge njenog postojanja i način njenog propadanja. To očito dolazi i od strane nekih zapadnih medija.

Jugoslavija je postojala sedamdesetak godina, a i jugoslavenski sportaši, kako se ‘u ono vrijeme’ zvalo sportaše iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije…i ostalih država nastalih raspadom Jugoslavije, odlazili su na velika natjecanja, i bili poprilično uspješni. Ali Jugoslaviji nikada nije uspjelo ono što je uspjelo Hrvatskoj nakon samo sedam godina postojanja.

Početkom devedesetih Hrvatska se u obrambenom ratu izborila za svoju neovisnost, 1998. već su Vatreni bili treći na svijetu. Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je broncu na SP-u u Francuskoj. Jugoslavija kao nogometna reprezentacija nije imala previše uspjeha na svjetskim prvenstvima, činjenica da je 1986. u Meksiku nije ni bilo, ne sprečava neke koji i dalje pišu bajke o državi ”koja bi da je ostala zajedno bila najjača na svijetu”, u svakom pogledu, pa onda, naravno, i sportu, nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakih nekoliko tjedana pojedini mediji, pa čak i oni ugledniji, sastavljaju reprezentaciju propale tvorevine kao što je bila Jugoslavija, države koja je dokazano nastala na zločinu. Jugoslavija je imala 20-ak milijuna stanovnika, kad bi se krenulo sastavljati reprezentacije od država ili carstava koje su nekoć postojale kamo bi nas to odvelo? Primjerice Rimskog Carstva, Trećeg Reicha, SSSR-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.