Suci u vrlo lošoj formi: Oštećeni Rijeka, Dinamo, ali i Osijek, propala ‘teorija zavjere’!

Foto: Snimka zaslona

Vodeća momčad Prve hrvatske nogometne lige, momčad Dinama, nije uspjela pobijediti na Maksimiru u inače vrlo dobrom derbiju momčad Zorana Zekića, Osijek. Završilo je na kraju 1:1, modri su se spasili u posljednjim sekundama utakmice, a umjesto o derbiju kakve bismo željeli što češće gledati na utakmicama HNL-a uglavnom se govorilo o suđenju. Zašto ne govoriti o Osijeku i činjenici da su Osječani ponovno, potpuno zasluženo, zagorčali život Dinamu. Zasluženo, naravno, tko na Maksimir dođe otvorenog garda taj zaslužuje barem bod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nakon utakmice, kako smo već pisali, trener Dinama, Mario Cvitanović, je nedvosmisleno konstatirao kako je njegovoj momčadi poništen regularan pogodak. ”Čisti gol…”

Tko je oštećen?

Ponovimo još jednom, Dinamo je u 12. kolu na Maksimiru izvukao bod u zadnjim sekundama, pogodak za 1:1 protiv Osijeka zabio je Angelo Henriquez u 94. minuti… Sudac utakmice Zebec te njegov pomoćnik Loparac nisu bili baš u najboljoj formi, pogotovo u drugom dijelu utakmice. Zebec je, prema općem mišljenju, trebao crveni karton pokazati umjesto žutog Lopi zbog lakta koji je Sigaliju zabio u lice. Nakon toga je pomoćni sudac Loparac mahao zaleđe Osječanima iako ono, tvrde neki, nije postojalo…Bila bi to akcija za 2:0. Dakle, ne samo Dinamo, nego i Osijek, ima razloga za nezadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodak je postigao i veliki povratnik, koji je nosio na Maksimiru kapetansku vrpcu, Arijan Ademi, no, po mnogima regularan gol Ademija je poništen jer je pomoćni Zobenica mahao zaleđe. Snimka pokazuje kako zaleđa ipak nije bilo. Ademiju je loptu dodao nogometaš gostujuće momčadi. Šteta zbog Ademija, naravno, bila bi to zanimljiva priča, nakon duge suspenzije povratnik odlučuje derbi. Međutim…

”Pa ovo je strašno. Drugi put protiv Osječana smo oštećeni. Zašto je sudac poništio gol Ademija, kad je lopta do njega došla od igrača Osijeka? Nevjerojatno da smo tako oštećeni, opet…”, rekao je nakon utakmice Tomislav Svetina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener Osijeka ponosan…

Trener Osijeka Zoran Zekić bio je poslije utakmice vrlo korektan, nije se pretjerano zamarao suđenjem i sucima.

“Jako dobra utakmica. Naravno, mogu komentirati samo svoju momčad. Odradili smo mnoge stvari koje smo zamislili, a neke stvari smo odradili ne samo dobro, nego fantastično. Imali smo veliki broj prigoda u tim našim izlascima. nažalost nismo bili prisebni u završnici. Dobili smo gol u 95-toj. Nismo pobijedili što sad kazati. Nama se to dogodilo već nekoliko puta”, rekao je nakon utakmice trener Osijeka Zoran Zekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je klub bio jako blizu pobjede na Maksimiru. Na koncu u zaključku Zekić je poručio:

“Ponosan sam na svoju momčad, nadam se da ćemo tako nastaviti, te da ćemo na Rujevici biti u još boljem izdanju. Da smo na kraju odigrali pametnije, ne bi dobili prejeftini gol. Lopta je predugo letjela, dobili smo gol iz odbojke. Te se stvari dešavaju.. Jesu li sudac pogriješio kad nam je dva puta mahao zaleđa? Ako je mahao, znači da su bila.”

Riječani nezadovoljni suđenjem, je li i opravdano?

Nogometaši aktualnog prvaka Rijeke doživjeli su pravi šok u Puli kada ih je u 12. kolu Prve hrvatske nogometne lige svladala posljednjeplasirana momčad hrvatskog prvenstva – Istra. Rijeka je promašila veliki broj prilika, u 17. minuti pogodio je za domaćine lijevom nogom nakon prodora Reagya Ofosua David Puclin. Uz brojne promašaje Riječana utakmica će ostati upamćena i po nekoliko sudačkih previda, ali i žestoke reakcije Matjaža Keka nakon utakmice, žestoka za njega s obzirom kako on rijetko kada komentira suđenje u suce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Rijeka bila daleko bolji protivnik na travnjaku pobjeda Istre ipak je, reći će mnogi, potpuno zaslužena. Naime, bit sporta, pa tako i nogometa, je iskoristiti prilike, Riječani to danas nisu znali. Ivušić je na golu Istre briljirao, dok je greda zaustavila loptu iz slobodnjaka koju je uputio Mišić.

Rijeka i suđenje u Puli

Ipak, Riječani imaju pravo biti nezadovoljni suđenjem suca Batinića zbog nekih čudnih odluka, naime, sudac je morao u 65. minuti nakon igranja rukom igrača Istre u svom kaznenom prostoru pokazati na bijelu točku. Međutim, nije.  No, nije to jedina pogreška suca, barem iz riječke perspektive. Naime, nekoliko minuta kasnije Florentin Matei je pao u šesnaestercu Istre i Batinić mu je pokazao žuti karton zbog simuliranja. Je li se doista radilo o kaznenom udarcu koji nije dosuđen, pitaju se na Rujevici?

Također treba istaknuti kako je drugi žuti karton dobio Josip Elez, koji zbog toga neće moći igrati u idućem kolu protiv Osijeka na Rujevici. Novi je to veliki derbi hrvatskog nogometa, Osijek se napokon diže, pokazao je to i na Maksimiru kada je momčad Zorana Zekića uzela bod vodećem Dinamu, bez sva tri boda Slavonci su ostali u sudačkoj nadoknadi.

Riječani suđenjem nisu zadovoljni, jasno se to da naslutiti iz izjave trenera Rijeke Matjaža Keka nakon utakmice.

“U nogometu se događaju takve utakmice u kojima unatoč kontroli i prilikama ne osvojiš ni boda. Bilo bi nekorektno od mene da ne čestitam Istri na zasluženoj pobjedi. Bilo je nekih odluka koje treba pogledati, ali sad o tome ne želim. Oni su zabili svoju šansu, a mi smo puno toga promašili. Okrećemo se sljedećoj utakmici,” rekao je Matjaž Kek nakon utakmice. Kek je, kako prenosi  Radio Rijeka, poslije utakmice dobacio:

“Danas je slučajno sudio sudac iz Osijeka.”

Posvetite se više nogometu, manje sucima i suđenju

S obzirom na sve ono što se događalo kako u Puli tako i Maksimiru i s obzirom kako su iz oba naša najbolja kluba, Rijeke te Dinama, stigle optužbe na račun sudaca te suđenja možda se doista radi o slučajnosti, kako je to ironično primijetio Matjaž Kek, a ne o ”zavjeri”? Slične teorije u Hrvatskoj, nažalost, nerijetko padaju na plodno tlo, pritom mnogi zaboravljaju da su teorije oduvijek samo teorije, koliko god bile blizu istini.

Vrijeme je da se i Dinamo i Rijeka više posvete nogometu, a u Hrvatskoj se igra dobar nogomet, manje suđenju i sucima. I u Ligi prvaka, možda neki neće vjerovati, događaju se slični, pa i još brutalniji, primjeri sudačke nepravde, doduše nešto rjeđe kad su u pitanju Real i Barcelona, ali nećemo sad cjepidlačiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.