Sudbinu Hrvatske sa starta prvenstva dijele svi brazilski suparnici, Nijemci sad strahuju od suca

Recentna svjetska smotra u nogometu kolikogod bila puna iznenađenja i sjajnog nogometa na kraju nam je u polufinalu ponudila stare znance, jake reprezentacije od kojih se i očekivao doseg barem do polufinala. Nizozemska – Argentina i Brazil – Njemačka polufinalni su parovi i uistinu je teško prognozirati finalni par, makar će zlobnici reći kako Brazil sigurno valja vidjeti u finalu objašnjavajući takvu tezu bezobraznim sudačkim forsiranjem domaćih nogometaša…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina jest da je svaki sudionik polufinala imao teških muka u četvrtfinalu, naposljetku su ipak pobijedili favoriti, možda i kroz iglene uši, ali su pobijedili. U današnjem nogmetu kad presuđuju nijanse sreća se kao po pravilu okreće prema bogatijem i moćnijem. Uz sreću često ide i sudac, pa smo tako iznova svjedočili pošto-poto guranju Brazila u dvoboju protiv Kolumbije.

Neprijeporno jest, Kolumbijci su se u toj četvrtfinalnoj utakmici protiv Brazila proveli baš kao i Hrvati na samom početku natjecanja. Brazil je pobijedio Kolumbijce 2-1, no sudac je kolumbijske nogometaše masakrirao, a kod rezultata 1-0 za Brazil poništio im je čisti zgoditak, zbog navodnog zaleđa. Bijesni Kolumbijci zacijelo su i zbog nepravde, duboko frustrirani, utakmicu nastavili grubom igrom i na koncu su ozlijedili, i to teško, najveću brazilsku zvijezdu, Neymara. Kojem je upitan nastup do kraja prvenstva. Ispalo je na kraju – zub za zub. Kod južnoameričkih derbija uvijek sve završi skandalom.

Sad su srditi i Brazilci zbog gubitka najboljeg igrača ali i Kolumbijci zbog teške sudačke prevare koja je tek jedna u nizu u korist Brazila, što zapravo i obilježava cijelo ovo natjecanja. Već i Nijemci strahuju od polufinalnog sraza protiv Brazila, sve zbog sudaca koji se bezrezervno stavljaju na stranu Brazilaca. Sve reprezentacije koje na ovome prvenstvu igraju protiv Brazila stradaju baš kao i Hrvatska na startu svjetske smotre s Brazilom…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je do polufinala stigla preko Francuske s minimalnom 1-0 pobjedom. Nijemci kao da su uvijek isti, ne pružaju antologijske utakmice, ali prolaze dalje. Ovo im je četvrto prvenstvo uzastopce da su došli do polufinala. Njemačke šanse protiv Brazila u polufinalu? Uz objektivno suđenje – znatne. No, tko to više nakon svega može očekivati? Očiti je interes krupnog kapitala s kojim barata FIFA. Samo plasman Brazila u finale i na krov svijeta jamči enormnu zaradu.

Drugi polufinalni par je svojevrsna repriza finala iz 1978. godine sa svjetske smotre u Argentini. Tada je Argentina kao domaćin također tijekom cijelog prvenstva bila favorizirana, obilato nagrađena sudačkim pogrešnim odlukama.
Dakle, danas ovako besramno guranje Brazila nije nikakva ekskluzivna novost. Argentina je kao domaćin tog prvenstva bila doslovce ugurana u finale. Navlas isto je bilo i u finalu protiv Nizozemske. Argentinci su tek u produžetku slomili otpor Nizozemaca i uspjeli pobijediti 3-1. No, sudac je u nekoliko navrata u tom finalu drastično oštetio Nizozemce.

Nizozemska je željna uzvrata 36 godina i dočekala je priliku. No, sada se i te kako izmorila u četvrtfinalu, tek je nakon produžetaka i jedanaesteraca pobijedila upornu, ma i senzacionalnu Kostariku. S druge strane, Argentina je u četvrtfinalu bila bolja od Belgije u partiji koja nije možda bila naročita, ali je bila svrsishodna. Igra Argentinaca nije tipično južnoamerička, već ima i europske pragmatične navike. Rano povevši protiv Belgijanaca Argentinci su mudro čuvali prednost, sa stabilnom obranom bez ikakvih želja za spektaklom priveli su pobjedonosnu utakmicu kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska ili Argentina? Favorita nema. No, sučeliti će se dvije ponajbolje svjetske nogometne škole, baš kao i u dvoboju Brazila i Njemačke.

Inače, dosad nikad ove četiri reprezentacije, Brazil, Njemačka, Argentina i Nizozemska nisu bile zajedno u polufinalu. Dočim Brazil, Njemačka i Argentina već u svojim vitrinama imaju naslove svjetskih prvaka, Brazil pet puta, Argentina dvaput i Njemačka u tri navrata, Nizozemci se mogu podičiti tek s tri nastupa u finalu i sva tri puta su izgubili.

Rezultati četvrtfinala: Brazil – Kolumbija 2-1, Njemačka – Francuska 1-0, Argentina – Belgija 1-0, Nizozemska – Kostarika 4-3 na jedanaesterce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parovi polufinala – 8. srpnja: Brazil – Njemačka u 22 sata,
9. srpnja: Nizozemska – Argentina u 22 sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.