Šuker može u borbu s Jovanovićem jer Uefa ne dozvoljava uplitanje politike u nogomet

Ako je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker znao imati istupa koji su nas ostavljali začuđenim – potez kojim je spriječio ministra znanosti obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića da uruči pokal namijenjen pobjednicima Kupa ne samo da je hrabar već je čak i razumljiv. Unatoč neslaganja samog predsjednika Republike Ive Josipovića koji čelnicima HNS-a zamjera “nepoštivanje protokola”, što je drugim rječnikom, nediplomatskim, sinonim za nepristojnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ako je tko u cijeloj priči bio nepristojan, čak i zlonamjeran, to je svakako sam ministar Jovanović koji u svojoj komunikaciji s nogometnim miljeom ne libi iste uspoređivati s komarcima i močvarom. Njegovo “isušivanje nogometne močvare” zacijelo ga je i stajalo takvog tretmana kod predsjednika Saveza Davora Šukera.

Uostalom, kako dati čast, a predavanje pokala pobjednicima Kupa je i odavanje časti i priznanja, nekome tko te prethodno omalovažio i uvredio. Šuker je ovakvim neuobičajenim pristupom zacijelo na sebe navukao bijes političkog vrha, no u Hrvatskom nogometnom savezu u toj teškoj borbi imaju adut koji ih dosad nije izdao.

Riječ je o krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji, Uefi, koja ni pod koju cijenu ne dozvoljavala politici da odlučuje o nogometnim događajima. Uefa ide toliko daleko i snažno da hrvatskom nogometu prijeti diskvalifikacijom iz svih europskih natjecanja u slučaju da politika započne odlučivanje i kadroviranje u hrvatskom nogometu. Davor Šuker, očito svjestan te zaštite, u borbi s nesklonim ministrom, pa čak i cijelom vlašću, poseže za potezima kojima dosad nismo svjedočili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabraniti ministru da preda pokal na finalu Kupa događaj je kojeg još nismo vidjeli u Hrvatskoj. No, poslije Jovanovićevih riječi koje je upućivao nogometnim krugovima prije bi se moglo govoriti o ministrovom neshvaćanju društvenog života. Nije zgodno nekoga vrijeđati i potom očekivati da ti podari čast. Što je, ponavljamo, dijeljenje pokala pobjedniku Kupa.

– Napravio sam ono što mi je srce govorilo. Ne može čovjek koji pljuje po nogometu dijeliti pehar. Tko zna što je govorio svojim kolegama izvan Hrvatske. Ako političari ne žele, ne moraju dolaziti na utakmice jer nogomet nije mjesto gdje se skupljaju jeftini politički bodovi, objašnjava Šuker.

I ne može se reći da nije u pravu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.