Šuker ponudio ideju, ali ne i rješenje: Sportski ponos hrvatske nacije zaslužuje ‘svoj dom’, nacionalni stadion!

Foto: Snimka zaslona

Predsjednik HNS-a Davor Šuker najavio je ”kapitalni projekt” hrvatskog nogometa, izgradnju velebnog nacionalnog stadiona na kojem bi u budućnosti trebala igrati hrvatska nogometna reprezentacija. Mnogi su već prerano zaključili, u trenutku klasične medijske euforije, kako kreće izgradnja hrvatskog Wembleya, koji bi ”trebao biti završen za četiri godine”. Zadovoljavao bi sve kapacitete UEFA-e, kapacitet stadiona trebao bi biti 35 000 gledatelja, no, na njemu se ne bi mogle igrati utakmice finala Lige prvaka. Sam projekt koštao bi ne više od 50 milijuna eura. Kao primjer ”Šukerovom stadionu”, uzeti su primjeri iz Budimpešte te Turske i Bugarske gdje je nekoliko stadiona izgrađeno relativno ”skromnim’ investicijama.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, mnogi su pozdravili ovakvu najavu koja dolazi iz HNS-a, samo nekoliko dana nakon što je Šuker potvrdio svoju premoć u HNS-u te se izborio za još jedan mandat na čelu najmoćnijeg hrvatskog sportskog Saveza.  Dakle, zaključak je kako se ipak ne radi o promidžbenom triku, no, od kuda novci, pitaju se mnogi? Arena moskovskog imenjaka košta gotovo milijardu eura, ali Rusi su uz nogometni stadion napravili i hokejašku arenu te još jako puno poslovnih objekata u sklopu kompleksa. Drugim riječima, potrebno je napraviti takav stadion koji ”bi zarađivao” i kada se ne bi igrale utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, komentiraju neki mediji Šukerovu ideju.

Šuker je u pomoć pozvao lokalnu zajednicu, kako će se stadion graditi, ako će se graditi, u Velikoj Gorici zna se na koga Šuker misli, a uzda se i u sredstva iz fondova UEFA-e. Glede same cijene ovog projekta, on je, koliko god 50 000 eura izgledalo puno, izvediv i potreban Hrvatskoj. Iako će neki reći zašto Velika Gorica, zašto ne Zagreb, Split, Osijek…? Blizina zračne luke, neiskorišteno zemljište, blizina centra glavnog hrvatskog grada, sjajna prometna povezanost…, idu u prilog tezi kako je Velika Gorica idealna destinacija. Zašto bi stadioni budućnosti morali biti u centru velikih gradova?

Međutim, daleko je početak izgradnje, a kamoli sam finiš, tek kad se krene u akciju počinju teći ”rokovi” od četiri godine. Neki će reći kako ovakav stadion nije potreban Hrvatskoj jer bi kao ”Vatreni na njemu igrali tri – četiri utakmice godišnje”, a utakmice HNL-a, nažalost, ne gleda veliki broj navijača… Međutim, u Hrvatskoj su se posljednjih dvadesetak godina, od pobjede u Domovinskom ratu, gradile velebne dvorane, potrošili su se veliki novci, gradili su se bazeni, zašto ne nacionalni stadion ako imamo reprezentaciju koja je bila i ostala sportski ponos hrvatske nacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, Sportske novosti spominju neke stadione, spominju skromni napredak,  navode kako je Dugopolje potpuno novi mali stadion, koji s vremena na vrijeme dobro dođe Hajduku u Europi, Rijeka je dobila više kamp nego stadion, Rujevicu, no, kapaciteta od 8000 gledatelja, premalo da bi se Rujevicu tretiralo kao središnji nacionalni stadion, dom hrvatske nogometne reprezentacije, koja se plasirala od samostalnosti na čak pet svjetskih prvenstava te isto toliko europskih prvenstava, pet od mogućih šest. S obzirom ma ono što je nedavno pogodilo talijansku i nizozemsku reprezentaciju mnogi će iskreno priznati – veliki je to uspjeh.

Zašto onda ne nacionalni stadion i kada ako ne sada? S obzirom kako funkcionira hrvatska politika, s obzirom u kojem smjeru ide današnja Hrvatska, politika u kojoj caruju nemoral i nedosljednost,  teško je vjerovati da će Hrvatska biti znatno bogatija zemlja za pet godina i da će tada ”biti vrijeme za stadion.” Pitanje je samo je li Šuker, kad je ponudio ideju, ali ne i rješenje, bio iskren? Hoće li se sve zaboraviti već za koji mjesec, a onda po potrebi izvlačiti iz naftalina?

Valja na kraju pohvaliti Osijek, naime, u gradu na Dravi sve je, pišu već spomenute Sportske novosti, pripremljeno, i projekt, i novac, da se napravi novi stadion u Gradskom vrtu. Trebao bi to biti najbolji stadion u Hrvatskoj još od Poljuda koji je napravljen davne 1979. godine. Iako će u Gradskom vrtu kapacitet stadiona biti puno manji, od 12 do 15 tisuća gledatelja, za slavonsku metropolu sasvim dovoljno u ovom trenutku, no, da li i za hrvatsku reprezentaciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.