Švicarski odvjetnik Infantino novi predsjednik FIFA-e

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) dobila je novog predsjednika. To je dosadašnji glavni tajnik UEFA-e Švicarac Gianni Infantino, koji je u drugom krugu glasovanja dobio 115 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom krugu glasovanja za pobjedu je bila dovoljna natpolovična većina, odnosno 104 glasa.

Infantino će na čelu FIFA-e naslijediti sunarodnjaka Seppa Blattera, koji je vodio Međunarodnu nogometnu federaciju od 1998. godine. Švicarski odvjetnik Gianni Infantino (45) glavni je tajnik Europske nogometne federacije od 2009., a iza sebe ima 15 godina iskustva u različitim nogometnim administracijama. Istaknuo se prijedlogom da u budućnosti na svjetskim prvenstvima sudjeluje 40 reprezentacija umjesto 32, kao što je sada slučaj.

Na čelu FIFA-e bi trebao ostati do 2019. godine kada mu istječe mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi čovjek Azijske nogometne konfederacije, bahreinski šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa dobio je u drugom krugu 88 glasova, jordanski princ Ali bin al-Hussein četiri glasa, a Francuz Jerome Champagne nijedan. Umjesto pet kandidata na izborima su sudjelovala četvorica, budući da je uoči početka izbora Južnoafrikanac Tokyo Sexwale povukao kandidaturu.

To je prvi put nakon 1974. godine, kada je izabran Brazilac Joao Havelange, da je predsjednik FIFA-e izabran u drugom krugu. Naime, u prvom krugu nitko nije dobio dvotrećinsku većinu, odnosno 138 glasova.

U prvom krugu najveći favoriti Gianni Infantino i bahreinski šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa dobili su najviše glasova. Infantino je dobio 88 glasova, a šeik Salman 85. Jordanski princ Ali bin al-Hussein, koji je u svibnju prošle godine na izborima izgubio od Seppa Blattera, dobio je 27 glasova u prvom krugu, a Francuz Jerome Champagne sedam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infantino: Želim obnoviti ugled Fife

Novi predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Švicarac Gianni Infantino u petak je u prvom obraćanju nakon izbora naglasio kako želi obnoviti ugled Fife narušen brojnim korupcijskim aferama.

“Dragi prijatelji ne mogu opisati kako se trenutno osjećam. Prošao sam nevjerojatno putovanje na kojem sam upoznao puno fantastičnih ljudi koji vole nogomet. Obnovit ćemo ugled Fife i svi u svijetu će nam zapljeskati”, rekao je Infantino sudionicima izvanrednog kongresa Fife u Zuerichu.

“Želim raditi zajedno sa svima vama kako bi stvorili novu eru Fife u kojoj će nogomet ponovno biti u centru pažnje. Fifa je prošla kroz krizu i tužna vremena, ali to je sada iza nas. Trabamo uvesti reforme, transparentnost i upravljanje u dobroj vjeri. Također, trebamo ponovno zaslužiti poštovanje, i to kroz naporan rad”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarski odvjetnik 45-godišnji Gianni Infantino bio je glavni tajnik Europske nogometne federacije od 2009., a iza sebe ima 15 godina iskustva u različitim nogometnim administracijama. Istaknuo se prijedlogom da u budućnosti na svjetskim prvenstvima sudjeluje 40 reprezentacija umjesto 32, kao što je sada slučaj.

Infantino je oženjen i ima četvero djece, a govori pet jezika – talijanski, francuski, njemački, engleski i španjolski.

Rođen je 23. ožujka 1970. u švicarskom Brigu, koji je udaljen samo devet kilometara od rodnog grada dosadašnjeg čelnika Fife Seppa Blattera, koji je na čelu Međunarodne nogometne federacije bio od 1998. godine. Iako je u svibnju prošle godine na izborima dobio novi četverodišnji mandat, Blatter je pod pritiskom brojnih korupcijskih afera morao odstupiti.

Šuker: Infantino može provesti nužne reforme

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker čestitao je u petak novoizabranom predsjedniku Fife Švicarcu Gianniju Infantinu, napomenuvši kako je riječ o čovjeku koji može provesti nužne reforme, objavljeno je na internetskom portalu HNS-a.

“Čestitam Gianniju Infantinu na izboru za predsjednika Fife. Drago mi je što je izabran kandidat Uefe kojeg je podržao i Hrvatski nogometni savez, jer smo uvjereni da se radi o čovjeku koji može provesti nužne promjene u Fifi. Infantino se dokazao kao vrstan voditelj Uefine administracije koja je postigla iznimne uspjehe u projektima poput Lige prvaka i Eura, te je sigurno sjajan izbor za provođenje izglasanih reformi. U ime HNS-a, i svoje osobno, želim mu puno sreće i uspjeha u radu, a u tomu će imati punu podršku Izvršnog odbora Uefe, čiji sam član, kao i Hrvatskog nogometnog saveza”, izjavio je Davor Šuker, koji je predvodio hrvatsku delegaciju u Zuerichu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.