Svijetla budućnost hrvatske košarke već je počela: KK Split i Borac iz Čačka novi članovi besmislene lige, kada je što ”regija”?

Foto: fah

Kako bi oraspoložili veliku većinu zaljubljenika u košarci, ne samo u Hrvatskoj, čelnici besmislene regionalne ABA lige jučer su održali video – konferenciju, a kojoj su se složili da se ovo natjecanje, u kojem životare hrvatski klubovi, nastavi. Zbog pandemije koronavirusa može propasti sve, ali regionalna liga, koja s regionalizmom nema nikakve veze, ne. Čelnici klubova ABA lige, među kojima su i čelnici Cibone, kluba koji je na rubu propasti, raspravljali su o budućnosti natjecanja, pomalo sve to podsjeća na rotirajuće predsjedništvo komunističke Jugoslavije, nekoliko godina prije kraha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se nastavi najelitnije europsko klupsko košarkaško natjecanje, u kojem hrvatska košarka NEMA svog predstavnika, što je dovoljan dokaz u kakvom je naša košarka stanju i kamo je doveli oni koji zadnjih dvadesetak godina vode hrvatsku košarku, nastavit će se i besmislena regionalna ABA liga. Prekine li se europsko natjecanje, a što znači i da će u novoj sezoni Eurolige igrati svi klubovi koji su igrali u ovoj, Crvena zvezda će iz ABA lige otići u Euroligu. Hrvatski klubovi? Samo što nisu.

Kako smo već spomenuli u ABA ligi bi od iduće sezone trebalo nastupati 12 klubova, dva više nego dosad. U Ligu će ući prve dvije momčadi iz ABA 2 lige, a to su Borac iz Čačka i KK Split, čak su se čelnici klubova, složili da je u interesu lige da Zadar ne ispadne. Dakle, to je liga u kojoj se ostaje i u koju se ulazi zbog interesa, a kakav je on kad je hrvatska košarka u pitanju pokazale su kvalifikacije za Svjetsko košarkaško prvenstvo. Još samo da je svijet shvatio kako je u interesu svijeta da hrvatska košarka bude tamo, bez obzira što je oni koji je vode tamo nisu uspjeli dovesti. No, svijet ne funkcionira kao regionalisti i njihovi mediji ”s ovih prostora.”

No, vratimo se još jednom što su to čelnici klubova zaključili? Zaključili su kako je u interesu Lige da Zadar ne ispadne te da u prvu ligu uđe Split kako bi Hrvatska dogodine imala tri mjesta. Ispadne li Zadar, a Cibona zbog financijskih problema istupi iz Lige, dogodilo bi se da Hrvatska nema nijednog predstavnika u tom natjecanju. Kakva bi to tek šteta po hrvatsku košarku bila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, udaljenost između Splita i Čačka je preko 500 kilometara – to je regija, udaljenost između Splita i Graza je otprilike isto toliko, udaljenost između Splita i Napulja je također oko 500 kilometara, no, to nije regija. Udaljenost između Splita i Požarevca je gotovo 900 kilometara i to je, dakako, regija. Kao što regija nije kada ako su Varaždin i Budimpešta udaljeni tek 280 kilometara, da ne govorimo o udaljenosti između Zagreba i Graza, Zagreba i Budimpešte. No, zato je Beograd jako blizu, taman koliko im je Graz daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.